MRSA

Stadig flere danskere bliver smittet med bakterien svine-MRSA, som er udbredt i de danske svinestalde. Danmark bliver nødt til at stoppe det store forbrug af antibiotika i svineproduktionen, som er hovedårsagen til, at bakterien er blevet resistent over for almindelig antibiotika og derfor svær at behandle.

Smågrise
ANTIBIOTIKA. Den konventionelle svineproduktion bruger 20 gange så meget antibiotika som den økologiske svineproduktion i forbindelse med, at smågrisene bliver vænnet fra somælk.

MRSA er en stafylokokbakterie, som er svær at behandle, fordi den er blevet modstandsdygtig over for en række af de antibiotika, som normalt bruges mod stafylokokinfektioner. En særlig type af denne bakterie er MRSA CC398, eller svine-MRSA, som findes i mere end 3/4 dele af de danske slagtesvin.

Svine-MRSA er en stafylokokbakterie, som oprindeligt er blevet overført fra mennesker til grise. Bakterien er sidenhen blevet resistent på grund af det massive forbrug af antibiotika i den konventionelle svineproduktion.

MRSA er en alvorlig bakterie

I 2014 er der registreret 2.940 nye tilfælde af MRSA-smittede mennesker i Danmark. Heraf er næsten hver anden smittet med svine-MRSA (i alt 1228).

Svinene bliver ikke syge af bakterien, men den kan smitte mennesker, gøre dem alvorligt syge og kan i visse tilfælde også være dødelig.

Ifølge Sundhedsstyrelsen er fem personer døde af svine-MRSA i perioden 2012 til og december 2014.

Nødvendigt at gøre op med den nuværende produktionsform

MRSA er et symptom på det konventionelle landbrugs produktionsform, hvor dyrene bliver presset for meget. Smågrise tages fra soen, når de er 3 uger gamle og behandles med antibiotika for at forebygge sygdom. Ved at give smågrisene antibiotika undgår man, at de bliver syge eller dør af den diarre, som er en naturlig følge af den alt for tidlige fravænning.

Vi mener, at det er nødvendigt at gøre op med den form for produktion. Smågrisene kan ikke tåle at blive sat på fast foder, når de er 3-4 uger gamle. Ifølge Dyrenes Beskyttelse er grisene fra 6-7 ugers alderen bedre rustet til fravænningen, fordi deres immunsystem og mavetarmkanel har nået at udvikle sig til at optage foder i stedet for somælk.

Smågrise skal tidligst vænnes fra somælk ved 7 ugers alderen

Vi mener, at den mest naturlige og åbenlyse løsning på MRSA problemet er at vente med at tage smågrisene væk fra deres naturlige kost til de er mindst 7 uger gamle, så smågrisene naturligt kan tåle at gå fra somælk til fast føde.

Økologiske svineproducenter tager først smågrisene fra soen, når de er 7 uger gamle. Det betyder, at grisene kan æde almindeligt foder uden at få de samme maveproblemer som de grise, der bliver vænnet fra somælk allerede ved 3 ugers alderen.

Den konventionelle svineproduktion bruger 20 gange så meget antibiotika som den økologiske svineproduktion i forbindelse med fravænning.

Der kan være behov for behandling med antibiotika selv ved fravænning i 7 ugers alderen. Vi vil derfor opfordre svineproducenter, forskere og politikere at arbejde hen imod, at fravænning først sker, når grisenes maver er helt klar, ved 12-14 ugers alderen.

Mindre svinebesætninger er godt for natur og miljø

Den senere fravænning vil betyde bedre livskvalitet for grisene, medføre mindre svinebesætninger og dermed aflaste naturen for de store mængder næringsstoffer i gyllen, der forurener vandmiljøet og skader naturområder.

Hvis du vil vide mere

Fakta om MRSA og antibiotika i svineproduktionen

Sundhedsstyrelsen om MRSA 

 MRSA. Det er ikke grisen, men produktionen der er syg. Se vores film om udfordringerne i den danske svineproduktion.

Det arbejder vi for

Danmarks Naturfredningsforening arbejder for 

  • Et landbrug på naturens præmisser
  • Et landbrug, der giver plads til sammenhængende naturområder.
  • Et landbrug med gode levebetingelser for dyr og planter.
  • Et landbrug, der producerer kvalitetsfødevarer uden at forurene vores vandmiljø.
  • Et landbrug, der behandler husdyrene værdigt

Se vores politik om landbrug

Kontakt

Rikke LundsgaardRikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk medarbejder i DN

23 20 30 07
rl@dn.dk

Støt DN

Danmarks Naturfredningsforening har brug for din støtte.

For kun 1 krone om dagen kan du være med til at gøre en forskel for naturen og miljøet.

Bliv medlem