Takeaway-beholdere, sugerør og vatpinde er blandt de ti produkter, der oftest ligger og flyder på de europæiske strande. De udgør omkring 70 procent af alt strandaffald, ifølge EU Kommissionen.

Selvom genstandene er små, kan de være til stor fare for havets dyr, når de forveksler plastikstykkerne med mad. Og plast forsvinder ikke bare af sig selv i naturen. Plast bliver med tiden til små stykker plast – og det ender med at flyde rundt og forurene havene i rigtig mange år.

Derfor går EU nu i krig mod de ti værste miljøsyndere. Nogle skal forbydes, andre skal producenterne informere bedre om hos forbrugerne samt tage ansvar for at rydde op. Det meddeler EU Kommissionen i en pressemeddelelse.

Kommissionen har stillet forslaget til Europa-Parlamentet, og hvis det bliver vedtaget, kan de nye regler træde i kraft om få år.

Dansk take away ender i naturen

Ifølge EU-kommissionen står plastaffald for 85 procent af alt affald på strandene. Det ved man, fordi medlemslandene i forbindelse med et andet direktiv skulle opgøre, hvad de fandt på deres strande. Produkterne er oftest endt der, fordi de er smidt i naturen eller skyllet ud i toilettet og ikke blevet fanget i spildevandshåndteringen og derfor endt i havet.

I Danmarks Naturfredningsforening har man siden 2006 arrangeret en årlig affaldsindsamling i den danske natur. Sine Beuse Fauerby, miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, genkender plastproblemet.

- I Danmark er det helt klart også plastikbeholdere fra take-away mad, slik, ispapir og lignende, der sviner. Derfor synes vi, at EU Kommissionens initiativ er rigtig konstruktivt, og vi håber, det sætter gang i en bølge, hvor det ikke er attraktivt at designe engangsplastikprodukter mere, og hvor produkterne har en værdi, så de bliver indsamlet og genanvendt.

De 10 produkter: Undgå eller brug med omtanke

Hent en printervenlig pdf-version her, du kan hænge op derhjemme.

EU-Kommissionen vil forbyde engangsservicen (bestik, tallerkener, sugerør, rørepinde), ikke mindst fordi det er nemt at købe og udvikle miljøvenlige alternativer. Herhjemme har Føtex valgt at udfase plastikservicen.

Det bedste du kan gøre er at tage bestik med frem og tilbage og vaske det af. Køber du produkter i den så kaldte biologisk nedbrydeligt materiale så husk at disse heller ikke må smides i naturen, de forsvinder ikke af sig selv!

EU-kommissionen vil have vatpinde af plastik forbudt. Selvom de synes må, er de skadelige, når de skylles ud i toiletter, ikke bliver fanget af rensingsanlægget men ender i naturen og havene. Her kan de være dødelige for dyr, der forveksler dem med mad.

Det vigtige er at du ikke smider disse i dit WC –brug aldrig dit WC som skraldespand.

Her er det op til det enkelte EU-land at indføre regler om at salg og forbrug skal nedsættes. For eksempel at det kun skal være tilladt at købe beholderen, når man køber sin morgenkaffe, i modsætning til nu hvor den er gratis.

Her kan forbrugeren også gøre noget. Medbring din egen termokop og bed personalet fylde din bestilling op i den - så sender du også et signal til butikken.

EU Kommissionen vil have dem forbudt. De bliver et problem, når man slipper ballonerne i leg, men glemmer at rydde op efter sig.

Køb det naturvenlige alternativ:

Undgå balloner udenfor – og send aldrig balloner op i luften – de falder ned et sted. Heller ikke her hjælper det at købe dem af noget der reklamer med at være bionedbrydeligt.

Madbeholdere til take-away vil EU-Kommissionen ikke forbyde, men medlemslandene forpligter sig på at sætte mål for og arbejde på at nedsætte forbrug og produktion radikalt. Det kan landene gøre for eksempel ved at gøre det til lov, at forbrugerne skal kunne vælge et miljørigtigt alternativ. Men det er op til landet selv, hvordan de vil mindske salg og forbrug.
Samtidig skal producenterne gøre mere for at rydde beholderne op og få dem genanvendt.

Producenterne skal blive bedre til at skilte med, at slikpapir og chipsposer skal i skraldespanden. Derudover skal producenterne være med til at indsamle og rydde skraldet op.

Køb det naturvenlige alternativ:

Det er svært at købe slik uden at få plastik med i købet. Men prøv f.eks. at undgå mini-slikposer og bolscher og karamel med indpakning.

Selvom retursystemet for plastikflasker er nem og hurtig, flyder europæiske strande med flasker. Derfor vil EU Kommissionen have en målsætning om at 90 procent af alle plastikflasker skal genbruges.

Køb det naturvenlige alternativ:

Bær en drikkedunk med dig i stedet for at købe vandflasker. Ellers brug vandflasken flere gange, og husk: Gå med pant.

Producenterne skal være med til at indsamle, genanvende og rydde op efter plastikposer.

Køb det naturvenlige alternativ:

En god idé er altid at have et stofnet i tasken, når man går på spontant indkøb.
Det vigtigste er, at man ikke smider plastikposen ud, men bruger den igen og igen.

Producenterne skal blive bedre til at informere forbrugerne om, hvordan man skaffer sig af med disse, mener EU Kommissionen.

Køb det naturvenlige alternativ:

Det kan være svært at finde hygiejnebind og vådservietter uden plastik og/eller skadelig kemi. Et godt råd er at købe genanvendelige skumservietter, vaskeklude, og så er menstruationskoppen et godt alternativ til bind og tamponer.

Cigaretskod er en af de værste syndere, hvad angår forurening i naturen. Filtrene indeholder nemlig plastik, og cigaretter er altså ikke kun lavet af tobak og papir. Nu vil EU-Kommissionen få producenterne til at bidrage til forbrugerinformation samt være med til at indsamle og behandle cigaretaffaldet.

Køb det naturvenlige alternativ:

Aldrig smid skodder på jorden. Kig efter de designerede askebægre på offentlige arealer eller køb et genanvendeligt lommeaskebæger, der blandt andet kan fås på www.hdrshop.dk

Det har EU Kommissionen foreslået

  • Forbud mod sugerør, engangsservice og rørepinde.
  • Madbeholdere og plastikkopper skal landene selv sørge for at nedsætte forbruget drastisk på.
  • Herudover er der en række produkter som flasker, hygiejnebind og poser, som EU-Kommissionen også vil justere, så de forhåbentlig sjældnere havner i naturen.
  • Kommissionen vil altså kun forbyde de produkter, hvor det er nemt og billigt at skaffe alternativer.

Kilde: EU Kommissionens forslag (dansk udgave) og pressemeddelelse