Der er mange fordele ved at holde ferie i Danmark. Ud over, at du skåner klimaet for udledningen af store mængder CO2 på lange flyrejser, er det også en helt enestående mulighed for at opleve vores fantastiske natur, når den viser sig fra sin bedste side.

Hvad enten du er med din familie, en ven eller alene på tur, er vildmarksferien en oplagt mulighed for tid til ro, spænding og samvær langt fra den travle hverdag.

Vi giver dig her inspiration til tre helt unikke destinationer i den danske vildmark.

1. Nationalpark Thy

Foto: Nationalpark Thy

På den nordlige vestkyst finder du et område, som mange kalder Danmarks største vildmark. Her kan du virkelig koble af og finde roen til lyden af det brusende Vesterhav og synet af klitter, så langt øjet rækker.

Hvad enten du er til flere dages vandring fra Agger i syd til Hanstholm i nord, cykelferie ad Vestkyststien eller en kortere vandretur henover klitheden og en enkelt overnatning i det fri, er der rig mulighed for at opleve flere sjældne naturtyper.

Læs også: Sommerferie på Skovsgaard

Du vil komme gennem flere fredede områder som Agger Tange med sit vilde fugle liv, Lodbjerg Klitplantage med 30 meter høje kystklitter og de helt specielle klitsøer på Ålvand Klithede.

Sidst, men ikke mindst, skal du besøge sandklitten, Isbjerg. 56 meter over havets overflade får du den smukkeste udsigt over Hanstholm Vildtreservat.

Du kan finde mere inspiration og planlægge din tur her.

5 ting du ikke vil undvære i vildmarken

  • Myggespray
  • Førstehjælps-kit
  • Et kort over området, du skal vandre, cykle eller sejle i
  • Pandelampe til læsning og sene toiletbesøg
  • Poser til affald, så du kan tage dit affald med til den nærmeste skraldespand

2. Gå på opdagelse i urørt skov

Foto: Bjørn Ellermand, UdkantDK

Når man taler om Nordjylland, kan man ikke komme uden om de naturhistoriske områder ved Rold Skov og Rebild Bakker. Her kan du lade tiden stå stille og gå på opdagelse i enestående fredet natur, hvor istiden virkelig har sat sine spor.

Rold Skov er nemlig gennemskåret af en af landets dybeste ådale, hvor der i slutningen af den sidste istid opstod nogle karakteristiske bakker. Dem kender vi i dag som Rebild Bakker. Tag turen op fra den 100 meter dybe dal, og nyd bagefter udsigten fra toppen af de smukke bakker.

Læs også: 3 måder at overnatte i det fri

Herfra kan du gå på opdagelse i de urørte skove, Troldeskoven og Urskoven. Her er mange af de gamle krogede bøgetræer omkring 300 år gamle og dermed efterkommere af de første bøge fra middelalderen.

Slutteligt er de mange smukke kilder, som Rold Skov rummer også klart et besøg værd. Du kan bl.a. nyde det smukke, krystalblå syn af en af Danmarks største kilder, Gravlev Kilde, eller fylde din vandflaske ved Ravnkildens udspring i skoven.

Fuldend den eventyrlige oplevelse og overnat i det fri. Find de nærmeste teltpladser og shelters her.

Find vandrekort og læs mere om de smukke ruter her.

Overnatning i det fri

Det er både en fantastisk og billig oplevelse at overnatte i det fri. I hele Danmark er der både shelters og lejerpladser, hvor du enten gratis eller for et mindre beløb kan overnatte.

Desuden er flere af statens naturarealer åbne for fri teltning, hvilket vil sige, at man må slå sit telt op for en enkelt nat.

Læs mere om reglerne for fri teltning her.

Find de tilladte områder for fri teltning, lejrpladser og shelters på kortet her.

3. Kanotur på Gudenåen

At sejle i kano på Gudenåen skal opleves mindst en gang i livet. På kanoturen kan hele familien være med, og den 146 km lange å kan sagtens opdeles i kortere eller længere ture alt efter jeres ambitioner.

På fire dage kan I sejle de 70 km fra Tørring til de smukke søer i Silkeborg. På turen sejler I bl.a. gennem det fredede område mellem Voervadsbro og Vissing Kloster.

Denne strækning beskrives af mange som den smukkeste del af turen, fordi åen bugter sig i et landskab præget af smalle, dybe dale og høje bakker.

Læs også: Her ligner naturen noget fra et eventyr

Hvis I overnatter på Klostermølle Teltplads, kan I endda tage turen op på Sukkertoppen og nyde den smukke udsigt over området i solnedgangen. Videre på ruten vil I også få kig til Himmelbjerget før turen afsluttes i Silkeborg.

Kan I bare ikke få nok af det ukomplicerede kanoliv, kan I fortsætte til Gudenåens ende i Randers.

Find et digitalt kort over Gudenåen med overnatningsmuligheder, isætningssteder for kano og indkøbsmuligheder på ruten her.

Må vi tænde bål?

Hvis der, som nu, er afbrændingsforbud i hele landet, må I hverken tænde bål, trangia eller lignende stormkøkken.

Sørg derfor for at have mad med til turen, der ikke skal varmes op.

Tjek Beredskabsstyrelsens hjemmeside for flere informationer her.