Smuk, vild og eventyrlig natur i Danmark. Her er Danmarks Naturfredningsforenings bud på, hvor du skal tage hen for at blive kastet bagover af bjergtagende udsigter, finurlige geologiske landskaber og anderledes træer.

Alle stederne er enten fredede eller en del af en fredning. Så vi kan oven i købet være sikre på, at de smukke områder også er smukke for eftertiden.

Læs mere om fredninger her

Troldeskoven, Tisvilde

Navnet siger det hele, for skoven ved Tisvilde Hegn i Nordsjælland giver associationer til gamle troldesagn og folkeviser fra en svunden tid.

Det 20 kvadratkilometer store område, der strækker sig fra Gildeleje til Tisvildeleje, er særpræget, fordi det i gamle dage, helt tilbage til 1500-tallet, var præget af alvorlig sandflugt, som umuliggjorde at noget som helst kunne vokse. Efterhånden blev det muligt at plante træer, og de er nu blevet til den eventyrskov, du kan besøge i dag.

Fyrretræerne her er over hundrede år gamle, og nogle af dem har deres specielle krumbøjninger, fordi vinden og den sandede jord har præget træerne gennem årene.

Se forslag til ture her.

Foto: Wikimedia Commons

Dollerup bakker

”Et geologisk naturmindesmærke i stor stil”, kaldte en geolog for 90 år siden det enestående, storbakkede landskab sydvest for Viborg.

Her danner heder, egekrat, kildevæld, småsøer og Danmarks næstdybeste sø, Hald Sø, et smukt, uberørt landskab, der dog har været udnyttet gennem århundreder. Energi til småindustrier kom fra vandløbene.

Dollerup Bakker er et yndet turistmål for mange cykel- og vandreturister. Fra toppen af bakkerne er der udsigt over søen, mens der på den anden side af bakkerne ligger hede så langt øjet rækker.

Læs mere om området og find forslag til ture.

Foto: Charlotte Larsen

Svartingedalen

Svartingedalen er en af Bornholms bedst skjulte skatte. Det er en frodig sprækkedal, der ligger i al ubemærkethed i et typisk landbrugslandskab øst for Hasle. Det kræver en lidt nørklet tur og ser privat ud, når man kommer derhen. Men det er helt offentligt og turen værd.

Man glemmer nærmest, hvor man er i denne dal, der mest af alt minder om en scene fra Jurassic Park.

På den højre klippeskråning (på vestsiden af dalen), lidt før bækken fra Åhalsen mødes med Baggeå, ligger en kæmpestor vandreblok på 5x3x3 meter. Den ligger halvvejs ud over dalen, og det virker som om den kan falde ned hvad øjeblik det skal være. Det er en såkaldt jættebold, som her kaldes Jætta Bujl (Jættens Bold). Den er så stor, at man kan stå i ly under den halvdel, som hænger ud over dalen.

Læs mere om Svartingedalen.

Foto: Bente Flensborg

Møns Klint

”Måske det største naturklenodie i Danmark”, er der nogen, der siger om Høje Møn og ikke mindst Møns Klint, som danner Høje Møns afslutning mod havet.

Noget må der være om snakken, for mindst 200.000 mennesker besøger årligt området og dets hovedattraktion Møns Klint. Men det er langtfra alle, som når at opleve landskaberne, der ligger bag ved klinten.

De hører til nogle af de mest særprægede i landet og byder på masser af gode og usædvanlige naturoplevelser og ikke mindst nogle af de bedste udsigter, du kan få i Danmark.

Læs mere og find forslag til ture.

Ravnsby bakker

Ravnsby Bakker er et meget atypisk landskab for Lolland. Området kaldes med stolthed for 'de lollandske alper' eller 'det lollandske Schweiz'.

I slutningen af istiden er isen på dette sted ikke smeltet jævnt væk. Store isblokke blev dækket af et isolerende jordlag og smeltede derfor først hundreder af år senere. Da disse blokke - kaldet 'dødis' - endelig smeltede, efterlod de sig store dybe huller.

Gå eventuelt på eventyr i en stor, 5000 år gammel jættestue med en lang gravgang på fem meter eller nyd udsigten ud over farvandet.

Læs mere om find forslag til ture.

Råbjerg Mile

Hvad er det, der er en km lang, halvanden km bred og 20 m høj, er 3-400 år gammel og skyder en fart på 20 m – om året? Til de, der ikke kan gætte det, kommer her en ekstra oplysning: Den er lavet af 3,5 mio. m³ sand!

Råbjerg Mile er enestående i sin art og kan ikke sammenlignes med nogen anden naturseværdighed i dette land. Det er Nordeuropas største aktive vandreklit, og hvert år betages en kvart million mennesker af det imponerende skue her, hvor naturen har fået lov at være stor, og mennesket kan være lille.

Læs mere og find forslag til ture.

Foto: Elisabeth Nürnberg

Udsigt over Julsø fra himmelbjerget

En af Danmarks flotteste udsigter får man fra Himmelbjerget ud over Julsø, som er en del af Silkeborgsøerne.

Til trods for, at Himmelbjergets top rejser sig 147 meter over havets overflade, får man ofte hos geologerne den oplysning, at Himmelbjerget er en ”falsk bakke”. Det skyldes, at bakken ligger på et moræneplateau, der er omgivet af dybe dale mod nord og syd. Eller sagt på en anden måde, så er Himmelbjerget og de andre bakker i området blot skråninger i et dalsystem, og derfor ikke egentlige morænebakker.

Læs mere og find forslag til ture.

Foto: Stinne Würtz Nicolajsen

Mols Bjerge

På sydkanten af Jyllands næse findes Mols Bjerge – et af de smukkeste naturområder i Danmark. Det kuperede landskab, som er formet af gletsjertunger under istiden, byder på betagende udsigter ud over de omgivende bakker og kyster blandt andet fra Trehøje og Agri Bavnehøj.

En landskabsmosaik af løv- og nåletræsplantager, gamle ege- og bøgekrat samt åbne heder, overdrev og landbrugsjorde gør Mols Bjerge til et levested for et stort antal dyr og planter.

Man finder næsten ikke noget mere majestætisk udsigt i Danmark end Mols Bjerge, der er sin egen nationalpark.

Læs mere og find forslag til ture.

Bakkelandskabet på Fur

Fur er en lille ø i Limfjorden på 22 kvadratkilometer. Den er kendt for sine mange gravhøje og kuperede landskab, der giver en fantastisk udsigt fra toppen med et kig ud over de andre limfjordsøer.

Den sydlige del af øen er flad og frugtbar. Men på den nordlige del af øen er der lyngklædte bakker og klitter med moler og jernsandsten. Moler er en særlig lerart, der er meget let og blev især før i tiden brugt til byggerier. Dermed opstod grundlaget for en omfattende molersindustri på Fur, og flere steder på øen finder man dybe molersgrave. Her kan man studere, hvordan jordlagene er sammensat på forunderlige måder.

Du kan også tage ud til f.eks. klinten Store Knudshoved, hvor du med lidt held vil finde op til 50 mio. år gamle fossiler.

Og det, at du kun kan komme ud til øen ved at sejle, gør den bare endnu mere eventyrlig!