Kære læser

Denne historie var årets aprilsnar 2017. Ikke desto mindre er affald fra emballage et problem vi løbende skal forholde os til. Her kan du læse mere om hvad vi gør på området.

På vej hjem fra arbejde svinger du lige forbi supermarked, og handler ind til aftensmad. Du tager kartofler i en plastpose, mælk i en mælkekarton og kød fra en plastbakke i køledisken.

Så skal du ellers bare op til kassen, hvor plastposer ligger og venter på at få lov til at transportere dine indkøbsvarer hjem.

Alt dette kan om få år komme til at ændre sig markant, i hvert fald hvis det står til de danske politikere. De vil nemlig afskaffe al unødvendig emballage inden 2020. Det vil sige al emballage til madvarer, drikkevarer og ufarlige rengøringsmidler.

Væk med mælkekartoner, plastbakker og plastposer

Fremover skal du selv medbringe opbevaring til dine indkøbsvarer, når du handler ind i et supermarked.

- Afskaffelsen af emballagen fra supermarkederne er en glædelig nyhed for Danmarks natur og miljø. Det betyder for det første, at der bruges færre ressourcer på fremstillingen af al unødig emballage, og for det andet smides der mindre affald i naturen, siger Ole Laursen, leder af affaldsindsamlingen i Danmarks Naturfredningsforening.

Rent praktisk kommer mælk til at være opbevaret i store køletanke, som forbrugeren så kan tappe fra – det samme gør sig gældende for alle andre drikkevarer.

Kødet kommer til at ligge i en køledisk, hvor en medarbejder pakker de valgte stykker ned i forbrugerens medbragte genbrugsemballage.

Tørvarer kommer til at blive opbevaret i siloer eller i trækasser afhængigt af den specifikke vare.

Affaldsindsamlingen

  • Affaldsindsamlingen er DN's årlige indsamling af affald i naturen.
  • Affaldsindsamlingen begyndte i 2006.
  • Sidste år samlede vi 182 tons affald
  • Mandag den 29. til fredag den 31. marts 2017 for skoler og institutioner over 125.000 børn er tilmeldt.
  • Søndag den 2. april 2017 for alle. Der er allerede over 1000 arrangementer.

Object reference not set to an instance of an object.

Begynd at hamstre emballage nu

Supermarkeder uden emballage vil gøre indkøbsoplevelsen meget anderledes, og det kan måske virke uoverskueligt, hvordan indkøbene skal foregå.

- I stedet for at forbrugerne halser ud og køber tonsvis af nye plastbeholdere og glasflasker, så opfordrer vi i Danmarks Naturfredningsforening forbrugerne til at bruge det, vi allerede har derhjemme. Du kan allerede nu begynde at gemme dine gamle flasker og syltetøjsglas, siger Ole Laursen.

Genbrugspladserne er nemlig begyndt at planlægge, hvordan de kan sælge syltetøjsglas for to kroner og glasflasker for tre.

Fransk inspiration

Forslaget er ikke opstået ud af den blå luft, der er nemlig flere eksempler på supermarked med løssalg rundt om i verden.

Eksempelvis er Day by Day en fransk løssalgs-kæde, som er i rivende udvikling. Alene i 2016 åbnede 32 nye butikker i Frankrig.

Danmark er også med på trenden. I 2016 åbnede Danmarks første emballagefri supermarked under navnet LØS Market på Vesterbro i København.

Vil mindske affald i naturen

Netop nu afholder Danmarks Naturfredningsforening den årlige affaldsindsamling, og en af de helt store affaldssyndere i naturen er emballage fra supermarkederne:

- Hvert år finder vi rigtig meget emballage rundt om i landet. Det er både slikpapir, dåser og plastposer, men også plastbakker til kød, mælkekartoner og plastposer fra folks grillfester, forklarer Ole Laursen.

Selvom en gennemførsel af forslaget på sigt kan gøre affaldsindsamlingen overflødig, så er Ole Laursen begejstret for forslaget, og han håber, at det går igennem.

Forslaget skal førstebehandles den 14. april, og ser ud til - med den nuværende opbakning - at blive vedtaget.