Hvor lang kan en snog blive? Hvordan fungerer fotosyntese i praksis? Og hvor hurtigt forsvinder et æble egentlig, hvis man putter det ned i et terrarium med masser af bænkebidere?

Det er spørgsmål, eleverne i 6. klasse på Birkerød Skole i Nordsjælland satte sig for at finde og formidle svarene på, da de to uger før jul lavede korte dokumentarfilm om naturen.

- Det sjoveste har helt klart været det, at vi skulle lave et eksperiment, og hvordan vi skulle filme det på forskellige måder, siger Sebastian fra 6.a, der lavede film om naturens nedbrydere.

Naturen blev inviteret indenfor

Eleverne tog de levende billeder af naturen i området omkring skolen og i skolens terrarier, hvor der holdes flere snoge og andre krybdyr. Eleverne kunne vælge at lave film om tre forskellige ting: Nedbrydelsesprocesser, fotosyntese og skolens slanger.

Ikke overraskende var mange af eleverne mest interesserede i at lave film om skolens slanger, som en af lærerne for et par år tilbage tog initiativ til at få. Marie fra 6.b lavede med sin gruppe en film om trynesnogen.

- Det har været sjovt at undersøge og iagttage et dyr mere end normalt og lære om, hvordan det lever. Det var overraskende, fordi den bevægede sig meget, når man ikke kiggede på den og den var alene, siger Marie.

Med sin gruppe gav Sebastian fra 6.a sig i kast med at berette om en nedbrydelsesproces.

- Jeg lærte blandt andet, at nedbrydere er en helt anden slags væsner end pattedyr, at vi er dybt afhængige af dem, og at det ikke er lige let at nedbryde alting, siger Sebastian og fortæller, at hans gruppes eksperiment gik ud på at lægge et æble i et terrarium sammen med en masse bænkebidere.

Her filmede de så, hvordan bænkebiderne hurtigt fortærede frugten, og de fortalte om biologien bag processen.

Kunsten er at videreformidle

Eleverne havde dokumentarforløbet sammen med deres dansk-, engelsk- og naturfagslærere. For lærerne var det også spændende at blande naturfagsundervisningen med kunsten at formidle på et spændende og letforståeligt dansk og med engelske undertekster.

- Eleverne har lært at arbejde koncentreret med en opgave i lang tid og selvstændigt søge viden. Og hele udfordringen ligger for dem i at beslutte og øve, hvordan de præsenterer den viden for andre. Og det har helt sikkert gjort, at meget af læringen sidder rigtig godt fast, siger Anne Børsting Biehl, der er biologi- og naturteknologilærer på 6. årgang.

For hende og de andre lærere har forløbet været så succesfuldt, at de har talt om at gøre naturdokumentarerne til en fast del af 6.årgang.

-Det er simpelthen en genial måde at arbejde tværfagligt på. De teorier, eleverne skal lære, bliver meget håndgribelige, når de bruger naturen omkring dem og selv skal opsøge den viden, de mener er relevant, siger Anne Børsting Biehl.

Gav overskuddet fra premieren til DN

Til premieren på de i alt 22 naturfilm blev søskende, forældre og bedsteforældre inviteret, og eleverne fik lov at sælge saftevand og popcorn. Overskuddet valgte eleverne og lærerne at give til Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi synes, at foreningens arbejde med at bevare naturen er et godt formål at støtte. Og når vi arbejdede med naturfilm virkede det helt oplagt, siger Anne Børsting Biehl.

I alt fik de dygtige og naturglade elever samlet 2.210 kroner, som vil gå til foreningens arbejde for mere og bedre natur i Danmark. Tak til 6.årgang fra Birkerød Skole!