Kasper Hingebjerg holder meget af at være ved kysten. Derfor har han lavet en smuk fotoserie, som viser præcis hvorfor, han elsker den jyske vestkyst.

Naturen her er rå, og tiden lader til at stå stille. Men gør den nu også det?

I Kaspers fotoserie viser han, hvordan havets kræfter kan forme landskabet, og hvordan vi mennesker må indordne os. Kasper mener, at vi skal sætte naturen fri frem for at forsøge at udnytte den for vores egen vindings skyld.

Da kirken blev bygget, lå den midt i sognet. Nu har havet fortæret halvdelen af landmassen.

Dansk ekstraordinær natur

Man behøver ikke se på billeder fra hverken Afrika eller Amerika for at finde flot natur. Netop det vil Kasper gerne sætte fokus på.

Han mener, at Danmark har masser af fed natur at byde på, som hurtigt kan blive overset. Herfra hentede han ideen til sin billedserie.

- Vi har en fed og unik natur i Danmark, og specielt kystlinjen er noget særligt. Mens den stadig er ubebygget. Jeg er selv vokset op i Vemb ved den jyske vestkyst, så jeg har fulgt med i dens udvikling.

Da World Photo Organisation lavede en fotokonkurrence, hvor deltagerne skulle finde og fotografere ekstraordinere steder, var det lige den inspiration, der skulle til, for at Kaspers projekt fik vind i sejlene. Denne fotoserie blev Kaspers bidrag til konkurrencen.

Fortællingen om kampen på kysten

Kasper vil gerne nå ud til folk med sit budskab igennem sine billeder. Det er vigtig for ham, at folk får en forståelse for atmosfæren ved kysterne, de store kræfter og havets foranderlighed. Ved den sandede vestkyst sker forandringer nemlig hele tiden til trods for en fornemmelse af ro og tidløshed.

- Jeg vil gerne fortælle en historie om vores kyster, og hvad det er for kræfter, der er i spil derude. Det ligner måske, at tiden står stille, men der sker konstant forandringer. Jeg bruger bygningerne ved havet som målestok for kystens udvikling.

En følelse af frihed

Kasper elsker at være ude ved kysten, for her føler han sig i kontakt med naturen og samtidig langt fra dagligdagens forpligtelser. Han og hunden Freddi går lange ture og slapper af i naturen, mens tiden står stille.

- Det er fantastisk at komme ud og kunne kigge så langt øjet rækker kun omgivet af natur. Her skal jeg ikke tænke på dagligdagens travlhed.

Kystbevarelse er nødvendig

Det er vigtigt for Kasper, at der bliver taget hånd om naturen og særligt kysterne. Han føler dog ikke, at befolkningens ønske om naturbeskyttelse er bakket op af det politiske apparat.

Han påpeger, at naturen er et af Danmarks vigtigste aktiver, men at det lader til at blive glemt lidt, når der føres politik.

- Jeg synes, at Danmarks Naturfredningsforening gør et kæmpe stykke arbejde. Langt de fleste danskere vil gerne beskytte naturen, men inde på Borgen lytter de ikke. Det er grotesk. Her har vi ellers noget unikt, som gør os konkurrencedygtige internationalt.

Sæt naturen fri

Kasper mener, at der er en skævvridning i den måde, som vi opfatter naturen på. Der er en ubalance i forholdet. Mange lader til at tro, at naturen skal underlægge sig, og at det er vores ret at udnytte dens ressourcer. Det er Kasper meget uenig i og mener i stedet, at vi skal sætte naturen fri og løsne rammerne for dens udfoldelse.

- Vi har en tendens til at tro, at vi er herre over naturen, og at den skal underlægge sig os. Langt størstedelen af Danmarks areal er opdyrket, og naturen har ikke frie rammer. Mange tror, at vi skal udnytte naturen. Jeg synes, vi skal sætte den fri.

Se mere af Kaspers arbejde her.

Kaspers yndlingssted: Lille Vildmose

Lille Vildmose er et af Kaspers bedste tilflugtssteder i naturen. Her kan han få nogle af de helt store naturoplevelser. Her er lidt info om den store, våde og vilde mose, som ligger i Storvorde tæt på Aalborg:

  • Mosen bliver kaldt Danmarks største hoppepude. Mosen kan indeholde så meget vand, at jorden giver efter under en, når man hopper på den.
  • Lille Vildmose er Danmarks største landfredning og måler hele 7600 hektar.
  • Dyrelivet er rigt i Lille Vildmose. Man kan blandt andet se den majestætiske kongeørn, tranen, heste, krondyr, vildsvin og endda elge.
  • Om morgenen brygger mosekonen i den grad i Lille Vildmose. Det gør, at man kan fornemme mosens form og udstrækning.
  • Den truede naturtype højmose er udbredt i Lille Vildmose. Området Tofte mose er endda den største og bedst bevarede højmose i Nordvesteuropa.
  • Naturstyrelsens projekt LIFE+ skal forsøge at bringe mere af den oprindelige højmose i Lille Vildmose tilbage. Læs om projektet her.

Vil du vide mere om Lille Vildmose, så kan du klikke her.