Landmændene må ikke længere bruge glyphosat på afgrøder, der skal spises, efter, at de er spiret frem på markerne. Det har Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen besluttet sammen med de øvrige partier bag pesticidhandlingsplanen. Det drejer sig om afgrøder såsom korn, grønsager, ærter og maltbyg.

Det er udmærket, men det kommer ikke til at gøre den store forskel, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening, som samtidig efterlyser at partierne på Christiansborg tager udfordringerne med Roundup alvorligt og gennemfører det forbud, som flere lande i EU allerede arbejder for.

- Regeringens nye tiltag kommer ikke til at gøre den store forskel. Det handler udelukkende om, at det bliver lettere at kontrollere det forbud, der allerede eksisterer, siger præsident Maria Reumert Gjerding, og fortsætter:

- Vi ved fra adskillige undersøgelser, at meget tyder på, at Roundup er kræftfremkaldende for mennesker. Det er den mest anvendte sprøjtegift i verden og i Danmark. Vi bliver simpelthen nødt til at få undersøgt det ordentligt i stedet for at blive ved med at lade landmænd sprøjte markerne med et stof, som både kan have konsekvenser for vores sundhed, naturen og drikkevandet.

Et dansk forbud mod glyphosat?

Danmarks Naturfredningsforening håber, at Folketinget efter sommerferien vil drøfte, hvordan et dansk forbud mod brug af glyphosat før høst kan blive indført.

Før jul blev en udfasning af glyphosat diskuteret i EU – og her var Danmarks blandt de lande, som ønskede at forlænge tilladelsen til at bruge den kontroversielle sprøjtegift. På trods af det, blev der kun givet tilladelse til at bruge glyphosat de næste fem år. Og derfor skal EU igen snart tage stilling til, hvad der skal ske med glyphosat. Og her må den danske regering i langt højere grad tage hensyn til folkesundheden og miljøet, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Læs også: Forlængelse af glyphosat er en halv sejr

Fakta

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident