Plask! Vifter af havvand sprøjter ud til siderne, da Dorte Eilsø og Carina Eisenhardt kaster sig ned under Kattegats havoverflade.

Øjeblikket efter dukker to orange badehætter op af vandet igen. Og to store smil.

- Wuuuuh, man bliver helt lykkelig af det her, udbryder Carina.

Septembersolen står lavt over horisonten, selv om det stadig er eftermiddag. Lyset farver sandet inde på stranden ved Tisvildeleje gyldent og får krusningerne på havet til at glimte.

Mange danskere har nok lukket badesæsonen for i år, men en vandtemperatur på 15 grader skræmmer ikke de to havsvømmere. Gevinsten for at holde ud i det kølige sensommerhav er en sigtbarhed som i et akvarium.

Sport er mere end høj puls og sved på panden

Når man dyrker sin motion og passion i det fri, bliver sport en ny måde at opleve og sanse naturen på.

Natur & Miljø er taget ud for at opleve, når Danmarks bølger, stride blæst, mindste skovstier og skiftende årstider får pulsen til at pumpe.

- Det er så crisp, kommenterer Carina.

– Crisp?

- Ja, klart. Havet bliver nok ikke klarere end i dag, forklarer hun.

Fladfisk som flygter over havbunden og mønsteret af striber i sandet står knivskarpt set gennem svømmebrillerne.

Krokodille-kig eller Tarzan-kig

Med et tyndt lag neopren om kroppen, svømmebriller og hætten på hovedet sætter svømmerne af som to havdyr og lader armenes crawltag drive dem fremad. Roligt. Næsten i takt. Havsvømmerne sigter mod en havnemole.

- Når du svømmer i havet er det altid godt med et fikspunkt at pejle efter, hvis der ikke er bøjer at svømme mellem. Sigt efter en skorsten, en bygning eller et højt træ. For at holde kursen kan man bruge to teknikker: Enten Tarzankigget, hvor man løfter brystet helt under et crawltag, eller krokodillekigget hvor man kun løfter blikket, forklarer Dorte, som er idrætsuddannet, uddannet kystlivredder og arbejder som selvstændig svømmetræner.

Et andet fif fra den rutinerede havsvømmer er at lægge ud med at svømme mod strømmen og dermed med strømmen på vejen tilbage, hvor armene sandsynligvis er mere trætte. Strømmen giver et puf bagi.

Foto: Camilla Hylleberg

Svømmer som en sæl

Selv på lang afstand ses de knaldorange badehætter og Dortes lige så orange svømmebøje – kaldet Safe Swimmer eller havtaske – tydeligt som kontrast til den grågrønne havoverflade.

Inden længe er svømmerne med de taktfaste crawltag tilbage til det punkt, hvor de hoppede i havet.

– Svømmer I altid crawl?

- Jeg svømmer kun crawl, fordi det føles lettest i hav, svarer Dorte og fortsætter henvendt til svømmemakkeren:

- Men du svømmer også sæl.

Lige som nu. Carina ligger lidt på ryggen, kigger op i himmel, hænger ud i havoverfladen, plasker lidt med lufferne. Som en magelig sæl.

Havet bestemmer

Ingen af de to havsvømmere ville bytte turen i Kattegat ud med en tur i svømmehallen.

- I et svømmebassin er turen frem og tilbage den samme hver gang. I havet er du en del af noget større og skal være opmærksom. Man kan opleve fladfisk eller ål, mens man træner. Eller også går der lige en krabbe. Det er sjovt, hej med dig, nu er jeg på besøg i din verden, siger Dorte.

På svømmeturen i dag har pigerne netop set en krabbe så velvoksen, at man i hvert fald ikke ville sætte foden ned til den. Og inde ved bredden måtte de behændigt styre uden om en lagkagestor brandmand.

- Vi skal tilpasse os. Havet bestemmer, siger Carina, men afbrydes af Dorte, som indskyder:

- Ja, men her er ingen bademester.

Sådan kommer du i gang:

  • Alliér dig med en svømmemakker, som du har tillid til kan bjerge dig i land eller hente hjælp, hvis der skulle ske noget uheldigt under svømmeturen. Find fx en makker i Facebook-gruppen Svømmemakker i det fri.
  • Vælg en vindstille dag med fladt vand.
  • Begynd med at svømme på lavt vand, hvor du kan bunde, og svøm altid langs med kysten.
  • Svøm gerne mellem bøjer, eller hvor der er livreddere.
  • Meld dig evt. ind i en havsvømmeklub. Find foreninger igennem Danish Open Water Association, dowsa.org. Der tilbydes også træning i åbent-vand svømmeteknikker i bassin.
  • Find åbent-vand-svømmebaner på svoem.org/discipliner/aabent-vand/aabent-vand-baner/
Foto: Camilla Hylleberg