I 2015 udvalgte regeringen ti projekter, som fik lov til at se bort fra dele af naturbeskyttelsesloven og planloven for at bygge ved kysterne. Formålet var at skabe vækst og turisme i kystbyerne. Projekternes tilladelser udløber om snart 2,5 år, men flere af projekterne er ikke kommet i gang endnu, og to er allerede lagt i graven. Det skriver Ritzau, efter de har foretaget en rundringning til alle ti kommuner, der fik tilladelse til at gennemføre deres kystprojekt.

Hos Danmarks Naturfredningsforening mente man allerede i 2015, at projekterne var et skridt i den forkerte retning og ikke den rette måde at fremme turismen i kystbyerne på.

- Vi pegede på, at turisterne kommer, fordi Danmarks kyster er frie, attraktive og ubebyggede. Derfor er det som at skyde sig selv i foden at bygge på de kyster, som turisterne kommer for at opleve. I stedet foreslog vi, at man tog fat på de ønsker, som kystturisterne rent faktisk har. Det er eksempelvis at gøre noget ved de hensygnende kystbyer og forbedre bymiljøet, siger projektkoordinator hos Danmarks Naturfredningsforening, Nina Larsen Saarnak.

Et af de kystbyggerier, der alligevel ikke bliver til noget, er projektet ”New Nordic Coast” i Gribskov Kommune. Her havde man planer om at bygge et nyt strandhotel og et havbad, men det måtte kommunen opgive, fordi de ikke fik den finansiering, som de havde forventet.

Bevar naturen i stedet for

Det er ikke kun i Gribskov Kommune, man mangler penge. Flere af kystprojekterne er ikke kommet rigtig i gang endnu, fordi der mangler investorer. Det tyder derfor på, at investorerne ikke ser en fremtid i at investere i hoteller, der ligger helt nede til vandet. Og det er godt for naturen.

- Vi ved godt, at ti projekter langs kysterne ikke generelt ødelægger Danmarks natur. Men det er ganske problematisk, hvis regeringen tror, at vedvarende lempelser af naturbeskyttelsesloven og mere byggeri ved kysterne er det, der skal til for at skabe vækst og udvikling i kystområderne. Den manglende udvikling i de ti kystprojekter tyder tværtimod på, at man både bør bevare og udvikle naturen og turismeoplevelserne, siger Nina Larsen Saarnak.

alt
Nina Larsen Saarnak
Leder lokale klagesager
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 38
  • Om forfatter

    Kommuneplaner, lokalplaner, klimatilpasning