Du har måske prøvet at spise tang til din sushi, men har du nogensinde selv høstet og tilberedt tang? Nu hvor foråret har ramt os, kan du tage ud til vandet og finde tang til en miso-tang-suppe.

Foråret er højsæson for at høste tang, og næsten alle slags tang kan spises. Den eneste, du skal holde dig fra, er butblæret sargassotang, som er sundhedsskadelig og en såkaldt invasisv art, der fortrænger vores nordiske arter af tang.

Men ellers kan du bare høste løs.

Gå efter blæretang

Thomas Laursen, der er kok og plantesamler, fortæller til Natur & Miljø, at det er mest oplagt at høste blæretang. Den findes nemlig flere steder, er kødfuld og har masser af smag.

Blæretang kan godt ligne klørtang og savtang lidt, men det gør ikke noget, hvis du kommer til at forveksle dem. Alle tre arter kan nemlig spises, og de smager næsten af det samme.

Du kan også lave en ansigtsmaske af tang.

Naturens datomærkning

Når du går ud til vandet for at høste tang, så skal du bare have en køkkensaks med, så du kan klippe de yderste, lysebrune skud af.

Du skal kun tage tang, der vokser hæftet til sten. Det er nemlig naturens datomærkning. Hvis tangen ikke vokser hæftet fast til sten, så er den ikke frisk.

Du kan også altid kigge efter det blå flag, hvis du vil sikre dig, at vandet er rent nok til at høste tang i. Flaget fortæller nemlig, at vandet er af god kvalitet.

Thomas Laursen anbefaler også, at du ikke høster tang i havne, da vandet kan være forurenet med skibsmaling.

Opskrift på miso-tang-suppe

  • 4 breve dashipulver (pulver af bonito-tun)
  • 2 spsk. miso
  • 1 håndfuld blæretangtoppe
  • 100 g rejer
  • 2 forårsløg

Hæld 1 liter varmt vand i en gryde, opløs dashipulveret heri, og varm op til lige under kogepunktet. Tilsæt miso, og sluk for varmen, mens du rører misoen ud i vandet.
Skær tangtoppe i mindre stykker, og kom dem i gryden sammen med rejer og fintskåret forårsløg. Server tangsuppen i skåle, spis med pinde og drik suppen til sidst.

Opskriften stammer fra Danmarks Naturfredningsforenings medlemsblad Natur & Miljø.
Bliv medlem af foreningen og modtag bladet fire gange om året.