En varm sommerdag på stranden, i sommerhuset eller i haven kalder på en forfriskende drink til at nedkøle kroppen en smule. Du kan lave saft forholdsvist simpelt med få ingredienser.

Vi har lånt tre opskrifter fra bogen "Vild Saft" skrevet af Adam Engel, der indeholder opskrifter på forskellige safter, som du kan koge i løbet af året.

Foto: Chris Tonnesen

Kamille og hvide ribs

Det skal du bruge:

  • 20-25 kamilleblomster
  • 200 g vaskede hvide ribs
  • 1,6 l vand
  • 750 g honning
  • 2 usprøjtede citroner

Sådan gør du:

Kog vand og ribs op, og lad det simre i 15 minutter, indtil bærrene springer. Hæld bærrene over i en si og sigt saften, mens du trykker let på dem for at få den sidste saft med.

Hæld saften tilbage i gryden, og kog den op med honningen, til honningen er opløst.

Tilføj kamilleblomsterne samt saften fra den ene citron og den anden citron skåret i skiver.

Hæld det hele i en lufttæt beholder eller skål, og lad det trække i køleskabet natten over.

Sigt herefter kamille- og ribssaften gennem en si, og hæld saften på flaske.

Foto: Chris Tonnesen

Brændenældeskud og bærblade

Det skal du bruge:

0,75 l brændenældeskud eller små blade

1 l blade for hindbær-, solbær- eller ribsbuske

2 l vand

500 g sukker

1 usprøjtet citron

Sådan gør du:

Hæld bladene i en gryde sammen med vandet, og lad det småsimre i 10 minutter. Det må ikke bulderkoge, da du så risikerer, at saften bliver mørk og bitter.

Sluk for varmen, og lad det trække med låg på i et par timer. Si derefter saften for blade, og kog den op med sukker, indtil sukkeret er opløst.

Sluk for blusset, og tilføj saften fra citronen. Hæld saften på flasker, og servér fortyndet 1:1.

Foto: Chris Tonnesen
Foto: Chris Tonnesen

Brombær, rabarber og sensommerens frø

Det skal du bruge til bærsirup:

  • 500 g brombær
  • 500 g rabarber
  • 200 g sukker

Det skal du bruge til karamelsirup:

  • Ca. 20 blandede frøkapsler (fennikel, dild og koriander)
  • 7,5 dl vand
  • 300 g sukker
  • 1 usprøjtet citron

Sådan laver du bærsirup:

Skyl brombærrene let (og grundigere, hvis du har plukket dem i nærheden af trafik), og læg dem i en skål. Knus bærrene med hænderne, så de bliver til en grov mos. Hæld 50 gram sukker i skålen, og rør det sammen med bærrene.

Rengør rabarberstilkene for snavs og jord, og skær dem i små stykker af ca. 1 cm bredde. Læg stykkerne i et fad eller en stor skål, strå 150 g sukker ud over dem, og rør det rundt.

Lad begge skåle/fade stå overdækket på køkkenbordet en dags tid.

Sådan laver du karamelsirup:

Smelt sukkeret i en pande til det er gyldent. Tilsæt vandet lidt ad gangen under omrøring, til karamellen er helt opløst og siruppen har en sammenhængende, men heller ikke for tyk konsistens.

Sluk for blusset. Knus frøene let i en morter eller med den flade side af en kniv, og hæld dem ned i siruppen.

Skær skallen af med appelsinen med en skarp kniv eller kartoffelskræller (undgå at få det hvide med), og hæld den i gryden sammen med saften fra appelsinen. Læg låg på gryden, og lad det køle ned på køkkenbordet i nogle timer.

Sådan laver du saften:

Si brombær, rabarber og sirup, og bland safterne sammen. De små, rosinlignende brombær og de formindskede rabarberstykker har nu fået suget næsten al saften ud af sig.

De kan dog stadig bruges til pynt på saften eller til dessert. Du kan også koge dem op med sukker og lave en marmelade på dem. Du bør i hvert fald ikke smide dem ud!

Den færdige saft hældes på flasker og nydes kold. Den kan dog også opvarmes og serveres som toddy på en regnvåd sensommerdag.