Kunne du tænke dig at møde en vild hest? Så har du rig mulighed for det rundt omkring i landet.

Flere steder har man nemlig sat vilde heste ud i naturen. Det vil sige, at hestene går frit omkring inden for en stor indhegning, og at de selv finder deres føde.

Det er netop, fordi hestene kan leve af buske og planter, at man har sat dem ud. På den måde kan de sørge for, at der også er mad til andre dyr, og at områderne ikke gror til og forbliver åbne.

- Man bruger dem til naturpleje. Heste er gode til at skabe og vedligeholde lysåben natur. De æder først og fremmest græs, men de kan også æde grove græsser og anden grov plantevækst. Deres græsning giver lys til jordbunden og plads til, at vi får en mere artsrig vegetation med lyskrævende arter og flere blomstrende urter, så der er mulighed for føde til flere dyr som sommerfugle og andre insekter, forklarer seniorrådgiver på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Rita M. Buttenschøn.

Hun forklarer samtidigt, at heste er bedre til at vedligeholde naturområder end kvæg og andre drøvtyggere. Hestene kan godt spise planter, der ikke er nok næring i – så spiser de bare mere for at opveje det, og det kan drøvtyggere ikke.

Hold afstand

Mange af stederne, hvor der er vilde heste, må man gerne gå inden for indhegningen. Hestene lever dog på et stort areal, så man er ikke garanteret at se dem. Man kan eventuelt gå op på en bakke for at se, om man kan få øje på hestene deroppe fra.

Derudover har flere af stederne også opsat et skilt med regler, som man skal følge, hvis man går ind til hestene – både for din egen sikkerheds skyld og for hestene. Det er vigtigt at holde afstand til hestene og ikke gå ind imellem dem, da de skal have mulighed for at kunne løbe væk. Man må heller ikke fodre dem, da de lever af de planter og buske, der er i området.

Her kan du se vilde heste

Vi har samlet tre steder fordelt rundt om i landet, hvor der lever vilde heste.

Bøtøskoven på Falster

Her lever der otte vilde heste, der er af racen konik. De kommer fra et naturreservat i det nordlige Tyskland og kom til Bøtøskoven i november sidste år. Det er en familie, hvor der er en hingst, fem hopper og to føl. Her går de sammen med 12 skotske højlandskvæg.

Læs mere om hestene på Den Danske Naturfonds hjemmeside.

Nationalpark Mols Bjerge

På Molslaboratoriet kan du møde 16 vilde Exmoor-ponyer. De blev sluppet løs i november 2016 som en del af et projekt, der hedder ”Rewilding Mols”. Det er et projekt, hvor man vil skabe vildere natur i Nationalparken.

Læs mere om projektet og hestene på Den Danske Naturfonds hjemmeside.

Sydlangeland

Ved Dovns Klint på Sydlangeland lever ca. 60 vilde Exmoor-ponyer, og der er både hingste, hopper og føl. Der er også borde, så man kan tage en picnic med derud. Hvis børnene har brug for at blive underholdt, så er der træheste, som de kan lege på.

Læs mere om hestene og området på Langelands egen hjemmeside.