Appen NaturTjek skal til Norge. Naturvernsforbundet har nemlig i samarbejde med miljøorganisationen Sabima ansøgt om at lave en tilsvarende app i Norge, og Projekt Biodiversitet Nu har sagt ja til samarbejdet.

- Vi ønsker at tilbyde en enkel løsning, hvor man kan bruge sin telefon, når man er ude i naturen og lede efter arter i Norge. Vi ønsker at lave en app for norske brugere for at vække interessen for natur og artskortlægning, samtidig med at fundene faktisk også kan bruges til forvaltning og forskning. Vi håber derfor, at appen kommer til at blive brugt som i Danmark, siger Christian Steel, generalsekretær i miljøorganisationen Sabima.

Naturvernsforbundet er enige, og håber, at appen kan få flere ud i naturen:

- Vi håber, at sådan en app vil gøre det ekstra spændende for folk at være ude i naturen. Måske kan vi lokke nogle nye personer til at komme ud og bruge naturen i deres nærområde, siger Jorunn O. Vallestad, naturmangfoldig fagrådgiver i Naturvernsforbundet.

Naturtjek from DN on Vimeo.

Norsk version i 2018

Hvis alt går som planlagt, kommer den norske pendant Artsjagt op at køre i 2018.

- Vi håber, at vi kan lave appen sådan, at den skifter fra Naturtjek til Artsjagt, når man kører ind i Norge og omvendt, når man kører ind i Danmark. Det ville gøre det lettere for brugerne, og give projekterne, hver især, mere ballast, siger Simon Leed Krøs, projekt- og kampagneleder i Danmarks Naturfredningsforening.

Han håber, at flere lande vil følge trop, så det bliver muligt at naturtjekke arter flere steder rundt om i verden.

- Det ville give et kæmpemæssigt talmateriale, som forskerne kunne bruge til at sammenligne for eksempel nabolande og på den måde undersøge, hvor der tabes biodiversitet, og hvilke lande, der klarer det bedre, og dermed skabe international konkurrence om at passe bedre på biodiversiteten, siger han.

Biodiversitet er blevet moderne

Biodiversitet er de seneste år blevet et populært emne, som både befolkning og medier har taget til sig.

- Vi kan se, at det her betyder noget for folk. Vi lancerede vores app NaturTjek for bare to år siden, og vi har allerede over 400.000 registreringer og 35.000 brugere, siger Simon Leed Krøs.

Projektet skal klargøre, hvordan biodiversiteten har det i Danmark. På sigt kan den viden, der kommer ud af projektet, gives videre til lokale politikere og jordejere, der har mulighed for at forbedre forholdene lokalt.

Naturtjek fokuserer på enkelte arter

Naturtjek har udvalgt 30 arter og 12 levesteder, som du kan registrerer i appen.

- Vi ville rigtig gerne have alle arter med, men når der er tale om citizen science projekt, så er vi nødt til at begrænse os, så alle kan være med, forklarer Simon Leed Krøs.

Hvilke arter, der kommer på den norske version af ’Naturtjek’, er op til samarbejdspartnerne i Norge.