Heldigvis for vores natur- og dyreliv er sommerens tørke ovre, og vi har endelig fået noget godt, gammeldags dansk overgangsvejr.

Det fejrer vi på søndag den 9. september, hvor Friluftsrådet og Danmarks Naturfredningsforening igen i år afholder Naturens Dag. Og der er også rigeligt med arrangementer at komme efter, selv hvis du bor midt i byen. Omkring 300 arrangementer i naturen med dygtige og søde naturvejledere er der på landsplan.

Skal du med?

København

Afslut din slentretur om søerne med en fisketur

Hvis du kigger rigtig godt efter og prøver at fokusere væk fra de smukke svaner, så kan du faktisk godt få øje på dem. Den mudderbrune dovne gedde, der til forveksling ligner en træstamme, eller de små karper med sølvskinnende fiskeskæl, der lynhurtigt er videre på deres vej.

Fiskerringen, der er en sammenslutning af fiskeklubber i Danmark, afholder igen i år på Naturens Dag fiske-komsammen ved Sct. Jørgen Søerne i København. De udlåner gratis fiskegrej samt gode råd og tricks til at få de snedige kræ på krogen.

Der er mulighed for at fange gedde, aborre, suder, skalle og karpe, men fangster skal (efter et hurtigt billede på Instagram med hashtagget #naturensdag) slippes fri i søen igen.


Besøg naturperlen på Amager

Amager Fælled er altid et besøg værd, og transporten dertil kunne næsten ikke være nemmere. Lige ved DR Byen metrostation.

Udover spændende og sjældne planter- og dyrearter som den grønbrogede tudse, brændeskærmen eller ridder-gøgeurten, findes her både salamandere, snoge og alverdens kravl. Man kan nok godt sige, at en stor del af Københavns natur er repræsenteret her. Og det er netop livet i kriblekrable-verdenen, Miljøpunkt Amager inviterer indenfor til.

Her kan børn og voksne blive klogere på livet i græshøjde og få tips og tricks til spiselige planter.

Mødested er ved Kogræsserlaugets folde. (Hvor de søde, økologiske køer holder til)


Sejl en tur på Damhussøen

Igen i år afholdes Damhustræf ved ishuset mellem sø og eng. Det sker søndag d. 9. September kl. 12 – 16, hvor alle engens brugere og aktører mødes til dialog, oplysning og fælles oplevelser.

Damhusengen- og søen er også bosted for en hel del dyreliv. Området har været fredet siden 1966 og ligger mellem Vanløse, Rødovre, Roskildevej og Jyllingevej. En tur rundt om Damhussøen er på 3.6 km, og rundt om Damhusengen er der 2.6 km. Langs stierne på dæmningerne er der et fint udsyn over sø og eng. Forårs- og sommermorgener byder ofte på ”mosekonebryg”.

Ud over “Energi & Vandværkstedet”, der sejler alle interesserede en tur på søen med vandkikkert, net og akvarier på bådebroen, kommer Frømands-klubben “ Brønshøj Dykkerklub og Rejser” som samler dyr og affald fra søens bund, mens sejlklubbens både muntrer sig på vandet.
Der vil vær orientering om flora og fauna, fuglefodring og leslåning.


Odense

Foto: Peter Larsen/Wikipedia Commons

Prøv udendørsyoga og meget mere til Fjordens Dag

Bare få kilometer væk fra Odenses centrum ligger Stige Ø, som i gamle dage blev brugt som losseplads, men som nu er forvandlet til et mekka for mountainbikere og orienteringsløbere og ikke mindst fiskere og alle os, der nyder udsigten fra de bølgede affaldsbakker.

Her vil der til Naturens Dag – eller Fjordens Dag – som det hedder på de egne, være et hav af aktivivteter, der fokuserer på sundhed og bevægelse. Du kan bl.a. opleve spændende aktiviteter, som foregår på både land og vand.

Workshop om at være alene i vildmarken, yoga i det fri, danseklub, orienteringsløb og leg på stand up paddle boards i vandet er kun få af de oplevelser, man kan prøve.


Foto: fjordensdag.dk

Hvad har ponyer og fisk til fælles? Naturens dag!

Den mest børne- og familievenlige plet ved Odense Fjord. Tag cyklen til Fjordens Dag på Seden Strandby: Det er ikke længere fra Odense, end at det bliver en god tur.

Fjordens Dag byder også her på fantastiske oplevelser.

For eksempel kan du, udover at fange fisk, også blive testet i, hvor meget du ved om dem. Der er også ponyridning og sanketur, hvor du kan blive bedre til at bruge naturens råvarer i madlavning.

Og det er kun få af de oplevelser, Fjordens Dag byder på.


Foto: Ditte Valente

Mød Sebastian Klein på smukke Klintebjerg Havn

Kom og oplev Sebastian Klein, kendt fra forskellige børneprogrammer på DR bl.a. Naturpatruljen.

Se arkæologiske fund eller prøv lykken på strandjagt. Der er også mulighed for at komme på vandet. Hele dagen sejles der i pendulfart mellem Klintebjerg Havn og Vigelsø.

Samme dag og samme sted afholder Cykelforbundet desuden cykeltur, så det er nu, du kan finde din indre Tour de France-rytter frem.

Og læs her hele programmet for Fjordens Dag ved Klintebjerg og Boels Bro, så du kan danne dig et overblik.


Aarhus

Foto: Wikipedia Commons

Tag letbanen til pandekagebagning i naturen

Har du nogensinde bagt pandekager i naturen?

Det og meget mere får du mulighed for på Vestereng til Naturens Dag. Det er dagtilbuddet Christiansbjerg og Katrinebjergskolen, der igen i år vil være vært for en dag med træklatring, undersøgelse af dyr i sø, pandekagebagning og meget mere.

Der er registreret 315 arter på Vestereng, hvoraf nogle af dem er sjældne. Så der burde være rigeligt at tage fat på!

Letbanen kører stort set til Vestereng.


Dans i Aarhus’ nyligt fredede naturperle

Det er jo bevægelse, der er temaet for årets Naturens Dag. Og det har foreningen Natur&Ungdom Aarhus virkelig taget til sig. I Botanisk Have inviterer de nemlig børn og voksne til at lave instrumenter af naturmaterialer, som man kan danse til.

Og så skal der dystes med dyrene! Hvem er hurtigst?

Sidste år blev Botanisk Have i Aarhus fredet. Så der er god grund til at søge netop derhen for at fejre, at naturperlen for evigt vil forblive et grønt åndehul for Aarhusianere.


Tjek naturen med NaturTjek

Naturen ved Aabrinken i Aarhus er vildere end noget andet, man lige finder i landets næststørste by. Her gror græsset vildt, så man næsten ikke ser åen. De seneste år har Aabrinken Kogræsser- og Naturplejeforening dog plejet området meget blandt andet med afgæsning, så nu er området flot, med udkig til søen, og sidste år fandt foreningen også sin første orkide, maj-gøgeurten.

Så vær med til at nyde goderne af det hårde arbejde. Dagen byder på naturoplevelser for både voksne og børn, når vi sammen Tjekker Naturen og hjælper hinanden med at blive klogere på de planter og dyr, vi finder.
Kender du ikke de planter og dyr, du møder på din vej, står insekt- og plantekyndige på spring for at fortælle dig, hvad du har fundet eller at hjælpe dig med at finde svaret. Vi ser om vi kan lokke edderkoppen frem og afslutter dagen med insekt- eller sneglevæddeløb.

Undervejs bliver der rig lejlighed til at få en snak om livet som naturplejer med græssende kvæg i Aarhus C.


Aalborg

Foto: DN Studenterafdeling Aalborg

Så er der ulvesnak og natursjov til Bæredygtighedsfestival i Aalborg

Er du en ørn til at huske? Eller et geni til at gætte? Ligeså god til at skabe levesteder som en bæver? Eller er du slet og ret bare nysgerrig på alt den fede natur, som vi har overalt omkring os?

Så kom forbi Grøn Scene til bæredygtighedsfestival i Aalborg.

Her kan du ae en snegl, slå dine venner i konkurrencer og redde verdens blomster og insekter. Kom og gæt en lort (og vind!) eller vær med i sneglevæddeløbet. Giv naturen en hånd ved at lave en fredelig frøbombe eller bygge et insektbo.

Dagen er arrangeret af Aalborgs studenterafdeling af Danmarks Naturfredningsforening i samarbejde med Bæredygtighedsfestivalen.


Lav sjove trolde af naturens materialer

De blå spejdere i Sofiendal inviterer alle 3-6-årige og deres forældre til familiespejd på Spejdergården ved Mulighedernes Park i Skalborg. Søskende i alle aldre er velkomne til også at tage med.

Sofiendal Gruppe er en nystartet blå spejdergruppe i Skalborg, der har fokus på at skabe naturoplevelser for hele familien. På Naturens Dag afholder de et åbent familiespejderarrangement, hvor alle 3-6-årige med forældre inviteres til et par timer i naturen og den friske luft, hvor vi skal lave trolde af naturmaterialer og slutter af med at lave mad sammen.

Søskende er velkomne til at tage med, og der er parkeringsmuligheder for de, der ikke bor i gåafstand.