Rigtig mange danskere valgte at bruge søndag den 22. maj på at undersøge, hvad der kriblede og krablede i naturen. Her var det nemlig FNs internationale biodiversitetsdag, hvor naturens mangfoldighed fejres over hele verden.

I den forbindelse havde Danmarks Naturfredningsforening arrangeret årets største tjek af naturen med app'en NaturTjek.

NaturTjek er en del af et kæmpe citizen science projekt, hvor helt almindelige danskere med deres mobiltelefon kan hjælpe forskerne med at registrere dyr, planter og levesteder. Og netop søndag blev der lavet rekordmange registreringer i forhold til normale dage, fortæller projektleder Simon Leed Krøs:

10 gange så mange som normalt

- Vi fik 11.000 registreringer på 24 timer. Det er omkring 10 gange så mange, som vi plejer på en god dag. Da det var bedst, fik vi over 10 registreringer i minuttet, siger projektansvarlig, Simon Leed Krøs.

Det chilenske vinbrand Sunrise havde i år valgt at støtte op om biodiversitetsdagen, og det betød, at for hver registrering blev der doneret en krone til naturperlen Allindelille Fredsskov ved Ringsted.

- Hos Sunrise sætter vi pris på danskernes opbakning til biodiversiteten. De indsamlede penge donerer vi til den lokale naturpleje-gruppe i Allindelille Fredskov. De ved allerede, hvordan pengene skal komme mange af de sjældne plantearter i området til gode, fortæller landedirektør Allan Rasmussen.

Sjælden gøgeurt fundet

En af de arter, der tikkede ind søndag, var den sjældne orkidéart gøgeurt. Planten trives bedst i næringsfattige områder, men da jorden i store dele af landet bliver tilført ekstra næring på grund af landbrugsdrift, så er gøgeurten efterhånden en sjældenhed og hører også til blandt de fredede arter.

- Der er en rigtig god variation og kvalitet i de data, som vi har fået ind, og som forskerne på Aarhus og Københavns universitet nu kan arbejde videre med, forklarer Simon Leed Krøs.

Bioblitz på amager

Et af de steder, hvor biodiversitetsdagen blev fejret, var på Naturcenter Amager, hvor DN var vært for et stort såkaldt bioblitz, hvor man gennemgår et bestemt areal for dyr og planter, for på den måde at kunne sige noget om naturens tilstand.

Rigtig mange mennesker var mødt op for at bruge appen ”Naturtjek” til at registreres.

- Vi er rigtig glade for, at så mange mennesker valgte at bruge deres søndag på at bioblitze, og vi håber, at registreringerne forsætter med at komme ind hen over sommeren. Det er en god undskyldning for at få komme ud i det danske sommervejr – og så risikerer man jo samtidig at blive lidt klogere på de dyr og planter, som lever i den danske natur, siger Simon Leed Krøs.

De indsamlede data skal i sidste ende skabe et samlet billede over, hvordan mangfoldigheden af den danske natur udvikler sig.

Læs mere om projektet.