Fra 1. januar 2020 kan du tage saft- og juiceflaskerne med, når du afleverer dine pantflasker i din lokale flaskeautomat. For at styrke genanvendelsen udvider regeringen nemlig det danske pantsystem. Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Og det er en god nyhed for vores natur og miljø at mere plast i fremtiden vil blive genanvendt.

-Når flasker har en værdi, ender de ikke så ofte i naturen. I vores årlige affaldsindsamling er 90 procent af de dåser, vi finder, uden pant - for eksempel fra Tyskland. Miljøministerens udvidelse kan forhåbentlig give incitament til danskerne om at aflevere plastflasker til genanvendelse og aldrig smide dem i naturen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Plastaffald er nemlig et stort problem, hvis det smides i naturen, hvor det bliver farligt for dyr som forveksler det med mad, eller hvis det brændes af og bidrager til klimaforandringer.

Beslutningen om pant på juice og saft kommer som følge af resultatet i en analyse om udvidelse af pantsystemet som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet. Pant på juice- og saftflasker er det første af en række initiativer i en kommende national plasthandlingsplan.

Plastflasker bliver til ny emballage

Mange af de produkter, som vi bruger i dag, indeholder plast. Det er en integreret del af vores samfund, og plast har også gode egenskaber, som for eksempel at forlænge holdbarheden for fødevarer.

Men plast har også en bagside: Plast er lavet af olie, og når det brændes af med husholdningens øvrige affald, bidrager det til klimaforandringer, samtidig med at det er spild af en ressource. Oven i det ender plast alt for ofte i naturen, hvor det gør skade på hele økosystemet.

I Danmark er pantordningen af så høj kvalitet, at plastflasker kan laves om til emballage til nye produkter. Derfor er det kun godt, at så meget som muligt omfattes af pantordningen, siger Maria Reumert Gjerding:

-Vi opfordrer til, at man lader de mest almindelige husholdningsprodukter af plast omfatte af pantordningen. Det ville bidrage til den cirkulære økonomi og sikre, at vi rent faktisk genanvender den plast, vi producerer. Alt andet er spild af materiale.

Lige nu genanvender vi kun en alt for lille del af den plastemballage, vi bruger. Derfor har både den danske regering og EU mål for at sikre mere genanvendelse.

For nylig har danske bryggerier også sat et samlet mål om at halvdelen af den plast, der produceres, skal være genanvendeligt i 2025.

Læs mere: Plastkrig: Bryggerier og supermarkeder vil være fri for plast

Fakta

  • Pant- og retursystemet udvides til at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal.
  • Juiceprodukter omfatter drikkeklare drikkevarer, der består af juice fra frugt- og grøntsager.
  • Saftprodukter omfatter koncentreret læskedrik og saftprodukter, der består af frugt- og grøntsagsjuice, som ikke er umiddelbart drikkeklare.
  • Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,5 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.
  • Det er forventningen, at der med udvidelsen vil blive indsamlet 52 mio. flere flasker og dåser end i dag. Det svarer til en udvidelse af systemet på 4-5 procent.
  • Pant på juice- og saftflasker indfases ikke før 2020, fordi detailhandlen skal have tid til at sælge eksisterende lager, flaskeautomaterne skal opdateres og Dansk Retursystem skal være klar til at modtage den ekstra mængde flasker.

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet

alt
Maria Reumert Gjerding
Præsident