Omstridte nikotingifte er skyld i biers massedød over hele Europa. Det fastslår en engelsk insektforsker ved det britiske Natural Environment Research Council, Ben Alex Woodcock.

Han har undersøgt effekterne af brugen af neonikotinoider på rapsmarker og konkluderer sammen med sit forskerhold, at brugen spiller en stor rolle i faldet af antallet af bier. Det skriver Ingeniøren.

Brugen af neonikotinoider i det fri er forbudt i EU, men Danmark har givet landmændene dispensation fra forbuddet.

Selv små doser har negativ effekt

Nu har Ben Alex Woodcock sammen med et internationalt forskerhold undersøgt effekten af at bejdse vinterraps med neonikotinoider. Resultaterne blev offentliggjort i tidsskriftet Science i juni og fastslår, at giften er dødelig for bierne.

- Neonikotinoider har en negativ effekt på både honningbier og vilde bier. Når bierne i forvejen har dårligt helbred eller en ensformig diæt, er de mere tilbøjelige til at blive påvirket, siger han til Ingeniøren.

Ifølge Ben Alex Woodcock har selv små doser af neonikotinoider negativ effekt. Miljøstyrelsen har ellers argumenteret for, at danske landmænd kunne få dispensation fra EU-forbuddet, netop fordi de bruger relativt små doser af giften.

Læs mere: Regeringen kæmper for sprøjtegift, der dræber vilde bier

Fakta om neonikotinoider

  • Giften bejdses på især rapsmarker for at beskytte afgrøderne mod jordlopper.
  • Giften tager ikke livet af besøgende bier med det samme, men gør dem svage og desorienterede, hvilket øger sandsynligheden for, at de dør over vinteren.
  • Ben Alex Woodcocks forskningsresultater peger også på, at biernes ensformige diæt i et for ensformigt landskab skader biernes immunforsvar og gør dem endnu mindre modstandsdygtige over for neonikotinoider.

Derfor behøver vi bierne

Der findes omkring 250 biarter i Danmark, og deres job er at bestøve planter, blomster og træer, så der kommer flere.

Bierne er altså vigtige for fødevareproduktionen, og det er grunden til, at forskere verden over slår alarm ved faldet af antal bier.

Miljøstyrelsen mener, at landbruget vil lide tab, hvis neonikotinoider forbydes. Men både Ben Alex Woodcock og biforsker ved Aarhus Universitet Per Kryger vurderer, at giftens negative effekter ikke kan ignoreres.

- Jeg hæfter mig især ved, at neonikotinoider har en effekt på biernes immunforsvar, så de bliver mindre modstandsdygtige. Det forstærker virkningen af varroa-miden, som spreder virus. En bi med svækket immunforsvar, som også er udsat for miden, vil være mere tilbøjelig til at dø, siger Per Kryger til Ingeniøren.