- Nu skal EU-Kommissionen tage problemstillingen med glyphosat op. Vores mål er, at EU stopper en ny godkendelse af glyphosat, der bruges i blandt andet Roundup, siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Mest anvendte ukrudtsmiddel

Glyphosat i Roundup, der er verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, er under mistanke for at være kræftfremkaldende af IARC, kræftforskningsinstituttet under WHO. I Danmark er glyphosat nøglen til den måde, der i dag drives landbrug på, og derfor også nøglen til at ændre den intensive og naturskadelige landbrugsdrift.

- Glyphosat er kemiske krykker, der ganske vist gør det muligt at dyrke eksempelvis hvede år ud og år ind på samme mark. Også selvom det skader jordens kvalitet og natur og miljø i agerlandet generelt. Uden glyphosat ville landbruget skulle gå tilbage til mere traditionelle måder at drive landbrug på. Blandt andet ved at bruge varierede sædskifter. Det ville til gengæld give mere liv på markerne i form af insekter og fugle, siger Rikke Lundsgaard.

EU skal reagere på en million

Den store underskriftsindsamling er et såkaldt ECI - European Citizen Initiative, der har som mål at organisationer fra mindst syv forskellige EU-lande skal samle én million underskrifter på et år.

Netop én million underskrifter gør, at EU-Kommissionen skal reagere på initiativet og f.eks. lade være med at give glyphosat en forlænget godkendelse, når den skal træffe en beslutning senere i år.

Initiativet bag denne ECI foreslår også, at medlemslandene gør proceduren for at godkende pesticider mere gennemsigtig og indføre EU-krav om reduktion af pesticidforbruget.

Samler fortsat underskrifter

Bag glyphosat-underskriftsindsamlingen står en bred koalition af 38 europæiske organisationer fra 15 lande. Kampagnen blev skudt i gang 8. februar og slutter ved udgangen af 2017.

- Det er jo en helt fantastisk opbakning fra EUs borgere, og resultatet viser, at stadigt flere europæere forstår de problemer, som sprøjtegifte fører med sig, eller kan føre med sig og simpelthen ønsker at være helt fri for dem, siger Rikke Lundsgaard, der opfordrer folk til fortsat at skrive under.

Danskerne er det folkefærd, der i dag køber mest økologi, og salget af økologiske varer forsætter med at vokse i 2017, melder detailhandlen til Økologisk Landsforening.

Øko-salget steg med 14 procent i 2016, viser tal fra Danmarks Statistik. Alene i dagligvarekæden Rema 1000 voksede salget af økologi hele 31 procent i 2016.



alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07