Affaldsindsamlingen er Danmarks Naturfredningsforenings årlige forårsrengøring af naturen, og selvom der er fundet mindre affald end sidste år, hvor der blev fjernet cirka 181 tons affald fra naturen, er Ole Laursen, leder af Affaldsindsamlingen, meget begejstret over resultatet.

- Vi har haft flere deltagere end nogensinde før, men har samlet mindre affald. Det tyder jo på, at danskerne er blevet bedre til at rydde op efter sig selv, og det er en fantastisk nyhed, siger han.

Igen i år er der fundet mærkelig ting, som har ligget og gemt sig i skov og krat. En stor lyserød dildo blev fundet i Gribskov, i Svendborg fandt de et gebis, og i Ikast-Brande blev der fundet en pose fyldt med hash (1-2 kg) som selvfølgelig blev overdraget til politiet.

Dåser er en af de helt store syndere

Hvert år til Affaldsindsamlingen bliver der fundet rigtig mange dåser, og de fleste er uden pant. Til årets indsamling blev der fundet 107.660 dåser, hvoraf 82.910 var uden pant.

- Vi bør hurtigst muligt få pant på de dåser, vi henter i Tyskland. Det tager naturen 500 år at nedbryde en dåse, men det er ikke kun som henkastet affald i naturen, at de pantfrie dåser er et problem. Genanvendelse betyder meget mindre belastning af natur og miljø ved udvinding, forædling og transport af råstoffer. Der kan for eksempel produceres 88 nye dåser af 100 gamle, og der bruges 95 procent mindre energi, når man smelter en brugt dåse om til en ny, forklarer Ole Laursen.

Lander metaldåserne på en græsmark, kan de blive skåret i skarpe stykker af grønthøsteren. Det kan føre til, at stykkerne ender i maven på køer, som kan dø af indre blødninger.

Object reference not set to an instance of an object.

Affaldsindsamlingen i tal:

  • 160.000 danskere deltog i indsamlingen
  • 154.875 kg affald indsamlet
  • 2.702 indsamlinger
  • 660.000 mælkelåg er indsamlet på fire uger

Vil du se resultaterne fra de forrige år, kan du læse mere her.

Succesfuldt samarbejde med erhvervslivet

Hvert år deltager både skoler, privatpersoner, foreninger og organisationer i Affaldsindsamlingen, og igen i år har erhvervslivet også givet en hånd med.

Bilka inviterede til Danmarks største Affaldsstafet, hvor skoleklasser, institutioner og kunder indsamlede i alt ti tons affald i containerne på Bilkas P-pladser.

Som et led i samarbejdet støtter Bilka med 1 kr. pr. kg indsamlet affald i hele DN’s Affaldsindsamling, så det giver i år et bidrag på 154.875 kr. til naturen og miljøet.

Fra 1. maj udvider Bilka i øvrigt listen af affaldstyper, som kan afleveres i varehusene. Nu kan danskerne også aflevere elektronik til genanvendelse og samtidig støtte Danmarks Naturfredningsforening.

Brug Låget kampagnen satte fokus på genanvendelse af plast, og den bidrager også til Affaldsindsamlingen.

I år har forbrugerne, Bilka og Arla Øko indsamlet 663.000 mælkelåg fra januar til april, som nu bliver omsmeltet til bl.a. nye mælkekasser. I den forbindelse har Bilka og Arla Øko doneret alle affaldssækkene, som Danmarks Naturfredningsforening sender gratis til deltagerne i Affaldsindsamlingen – i genbrugsplast, naturligvis.

Grundet den store succes starter Brug Låget-kampagnen op igen pr. 1 maj og slutter 30. november 2017.