Selvom der i de seneste år har været rejst kraftig tvivl om hvorvidt glyphosat - aktivstoffet i sprøjtegiften Roundup - er kræftfremkaldende, så vil den danske regering nu kæmpe for, at stoffet forsat kan bruges i Danmark.

Når EU-medlemslandene til oktober skal stemme om et forslag fra EU-Kommissionen om at godkende stoffet i de næste ti år, så vil Danmark stemme for, oplyser Miljø-og Fødevareministeriet til Folketinget.

Kommissionen forsøgte sidste år at få godkendelsen til stoffet forlænget med 15 år, men det blev stemt ned af medlemslandende, efter at Verdenssundhedsorganisationen WHO i en rapport beskrev stoffet som "sandsynligvis kræftfremkaldende".

Glyphosatskader skader agerlandet

Danmarks Naturfredningsforening anbefaler, at Danmark i stedet anvender forsigtighedsprincippet og stemmer nej til at forlænge godkendelsen:

- Stoffet bør klart forbydes. Det bliver brugt intenst i det konventionelle landbrug, og det tager livet af alle planter, det kommer i berøring med. Glyphosat er kemiske krykker, der gør det muligt at dyrke eksempelvis hvede år ud og år ind på samme mark, selvom det skader natur og miljø i agerlandet, siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i DN.

Frikendt glyphosat på falsk grundlag

Medlemslandende er repræsenteret i EU's Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder, hvor der skal stemmes om en fornyet godkendelse af glyphosat. Der skal være kvalificeret flertal, før glyphosat får fornyet godkendelsen.

Lige nu er det tvivlsomt, om det flertal vil være der. Både lande som Tyskland og Frankrig forventes at stemme imod godkendelsen. Det vil de blandt andet, fordi Verdenssundhedsorganisationen WHO's undersøgelse af stoffet peger på, at det er kræftfremkaldende.

Som modvægt har EU's eget uafhængige undersøgelsesorgan EFSA i en rapport hævdet, at stoffet ikke er kræftfremkaldende. Det er den rapport, den danske regering læner sig op af.

Rapport kopieret fra Monsanto

Men det er siden kommet frem via lækkede dokumenter, som den engelske avis The Guardian er kommet i besiddelse af, at store dele af EFSA's rapport er kopieret direkte fra producenten, kemigiganten Monsanto, egne analyser.

- Vi har ikke tilstrækkelig indsigt til selv at anfægte EFSA's vurdering af, at glyphosat ikke er kræftfremkaldende. Men med den nye viden har vi opfordret regeringen til at stille spørgsmål ved EFSA's upartiskhed og grundighed, siger Rikke Lundsgaard.

Danmarks Naturfredningsforening har netop sendt kommentarer til Miljø- og Fødevareministeriets rammenotat til Folketinget, hvor foreningen som sagt anbefaler, at Danmark i stedet arbejder på et forbud mod stoffet.

Læs kommentarerne som pdf.

Afstemning i EU om Glyphosat

  • EU-Kommissionen vil forlænge tilladelsen til glyphosat, som er aktivstoffet i sprøjtegiften Round Up med 9 år.
  • EU-landenes Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder skal stemme om sagen den 5.-6. oktober.
  • Det danske miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har oplyst til Folketinget, at den danske regering vil stemme for at forlænge tilladelsen.
  • Ifølge nyhedsbureauet Reuters har den franske regering meddelt, at man agter at stemme imod
  • Letland, Polen, Finland og Ungarn rapporteres ifølge EU Observer at ville stemme for, mens der er usikkerhed om bl.a. Tyskland. En godkendelse kræver kvalificeret EU-flertal.
  • EU-Kommissionen forsøgte først at få forlænget tilladelsen med 15 år, men det blev stemt ned af EU-landenes komitéen. Nu forsøger EU-Kommissionen så endnu engang at få forlænget tilladelsen til giften.
alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

Er Glyphosat kræftfremkaldende?

  • WHO - Verdenssundhedsorganisationen har i en rapport beskrevet glyphosat som "sandsynligvis kræftfremkaldende".
  • Arbejdstilsynet oplyste i 2015, at stoffet bliver betragtet som et kræftfremkaldende.
  • I efteråret 2015 kom EU’s fødevaremyndighed EFSA med en rapport der konkluderede, at der ikke var belæg for at tro, at glyphosat skulle være kræftfremkaldende.
  • Ifølge nye lækkede dokumenter, som den engelske avis The Guardian er kommet i besiddelse af, så er flere af analyserne i EFSAs studie af Glyphosat under mistanke for at være kopieret direkte fra producenten - den multinationale kemigigant, Monsanto.