Når du skal planlægge nytårsmenuen, hvorfor så ikke tage et smut til stranden og samle østers. Det kan gøre ethvert nytår lidt mere spændende.

Når man skal fange østers i havet, skal man først og fremmest have tålmodighed, gode øjne og godt humør.

Østers kan fanges hele året, men vil du være på den sikre side, skal du undgå at fange dem fra april til og med september.

I de varme måneder, er der risiko for giftige alger, hvis gift ophobes i østers. Undgå også rå østers fra områder med ringe vandudskiftning og tæt på byer og rensningsanlæg.

Hold også øje med varsler for østers med norovirus (Roskildesyge).

Det rette udstyr til østersjagten

Skal du ud og fange østers i de kolde måneder, kan det godt svare sig at være iført vaders.

Den erfarne østersjager medbringer også redskaber, så hænderne undgår direkte kontakt med vandet – uden redskaber kan østersjagten gå hen og blive en kort affære.

Det er også en god ide at medbringe handsker, da østers kan have skarpe kanter som let river våde fingre op.

- Jeg har skruet en stålsi fast i et træskaft. På den måde kan jeg få østers op af vandet, før jeg skal holde dem, så er det ikke så koldt for mine hænder, siger Thyge Nygaard, landbrugspolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Han pointerer, at det også er vigtigt med et par spande til at opbevare østers i.

Østers kan leve 14 dage uden vand, hvis de bliver opbevaret køligt.

Både europæisk østers (den runde) og stillehavsøsters (den aflange) kan fanges ved Limfjorden.

Det bedste sted at gå på jagt

Du kan fange østers flere steder i Danmark. Der er flest ved Vadehavet og i den vestlige del af Limfjorden.

Det bedste sted ifølge den erfarne østerssamler Thyge Nygaard er uden tvivl i Limfjorden.

- Der er så mange i det område, at du kan gå ud i vandet, og tage dem direkte op fra bunden, siger han.

I Limfjorden kan du finde to slags østers. Både den hjemmehørende europæiske østers, som er rund i skallen og lys i kødet, og den invasive stillehavsøsters, som er mere aflang og mørk i kødet.

Her kan du finde østers i Danmark:

alt
Thyge Nygaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 55

Opskrift

Østerssuppe med persille

4 personer
20 gram smør eller olie
1 løg
1 stængel bladselleri
3 persillerod (ca. 300 gram)
1 stor kartoffel
1 liter fiskefond / 1 liter vand + fiskebouillon
1 bundt persille
1 dl piskefløde
16-20 østers, alt efter størrelse og appetit

Sådan gør du:

Løg, kartoffel og bladselleri hakkes groft og svitses i fedtstoffet uden at det tager for meget farve.

Skæl persillerod i tern og tilsæt sammen med væske.

Grønsagerne koges godt møre, ca. 25 min. Hak persillen, inkl. stængler, fint og lad den koge med i et par minutter.

Blend suppen fint, tilsæt piskefløde og lad den koge op.

Østers åbnes og kommes i en lille gryde. Sørg for at væden kommer med. Pocher østers, de må ikke komme i rigtig kog.

Kom østersvandet i suppen. Smag til med salt og peber. Vær varsom med salt da østersvandet er ret salt.

Fordel de varme østers i tallerkenerne og hæld suppen over.

Server gerne med et stykke brød.

Velbekomme