Lattermild, opmærksom, søgende og oprigtigt interesseret. Det er nogle af de karakteristika, som kendetegner naturvejleder Thomas Neumann. Vi møder ham på Skovsgaard Gods på Langeland, hvor han i en hel uge viser besøgende børnefamilier, hvor nemt det er at få gode oplevelser i naturen.

Gennem hele Thomas Neumanns liv har naturen spillet en stor rolle. Som ung studerende var naturen et pusterum fra en travl hverdag, hvor han cyklede, løb og sejlede. Og i biologifaget, som han studerede på lærerseminaret, var naturen et system, som han lærte at forstå.

Men da han blev far, blev naturen interessant på en helt ny måde.

- Børnene åbnede mine øjne på ny. De gav mig nogle helt nye naturoplevelser, og deres interesse fornyede min interesse. Børn bliver begejstret for ting, som vi voksne har tendens til at tage for givet, fortæller Thomas Neumann.

Naturen giver plads til fordybelse

Thomas Neumann er far til to – en søn på 15 år og en datter på snart 18 år. Naturen har altid været en stor del af familiens liv takket være Thomas Neumanns interesser, men da datteren, Inger, blev diagnosticeret med autisme, indtog naturen en ny plads i familiens liv.

- Næsten hver weekend gennem hele Ingers liv har vi været i naturen, da det giver hende mulighed for fordybelse. Hun kunne bruge timer på at samle sten og kigge på dem. Til sidst måtte vi lave en regel om, at hun kun måtte tage de sten med hjem, som hun selv kunne bære, fortæller han.

For Thomas Neumann har det været vigtigt at give naturen videre til sine børn. Et godt liv kræver, ifølge ham, at man mestrer verden omkring sig - inklusiv naturen. Og for mange børn med autisme kan det være svært at begå sig i naturen, fordi deres sanser er ekstrem følsomme.

- Naturen er noget af det mest ustrukturerede, der findes. Der er mange lyde, lugte og skiftende overflader og vejr. Men når man lærer naturen at kende, så er den faktisk meget struktureret. Den bliver forudsigelig, hvis man får den ind med barndommen, siger Thomas Neumann.

Læs også: Forskere: Lad dine børn fare vild i skoven

Den umiddelbare natur

Selvom naturen kan virke ustruktureret, så er den på mange måder mindre kompleks end mange andre ting i verden. Og det har været en stor fordel for Thomas Neumanns datter.

- Inger har det svært med sociale relationer, og dem er der få af i naturen. Naturen er langt nemmere at gennemskue, end mennesker er, da den som regel er tydelig i sine signaler, forklarer han.

Naturen er en gave

En del børn med autisme har en særlige evne inden for et bestemt område, og det samme gælder for Inger. Og netop Ingers evne kommer hende til gode i naturen.

- Inger er ekstremt god til at se detaljer og mønstre. Hun kan se ting i naturen langt hurtigere, end vi andre kan. Hvis jeg har brug for at finde nogle skrubtudser, så beder jeg hende om at kigge efter dem, og på ingen tid har hun fundet flere. Det giver hende succesoplevelser, og på den måde har naturen også givet hende mere selvværd, fortæller Thomas Neumann.

Læs mere om Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med børn og natur

Selvom familien har været ude i naturen næsten hver weekend gennem Ingers liv, så er der stadig dele af naturen, som hun er bange for – eksempelvis edderkopper. Men de otte benende smådyr betyder ikke noget for hendes lyst til at komme ud.

- For mig er det en kæmpe gave, at hun har fået naturen, som hun kan bruge, som hun vil. Jeg er sikker på, at hun vil bruge naturen resten af livet. Både rekreativt og som et pusterum, fortæller Thomas Neumann.

Mangler I inspiration til gode naturoplevelser?

  • I kan finde en masse forslag til naturoplevelser på naturninja.dk
  • Der er alt fra guides til, hvordan I laver ketchup af hyben, til hvad I kan lave på stranden.
  • I kan tilmelde jer Naturninja-nyhedsbrevet og få forslag til gode naturoplevelser på mail.