I århundreder har Danmark været et smørhul af et landbrugsland. Med sommerens bølgende kornmarker og kløverguffende køer, der slog mælkerekorder. Med særligt udviklede bacongrise, som blev solgt til England og gav store dele af den danske befolkning mere end salt på brødet. Som definerede danskernes identitet og liv.

Sådan er det ikke mere. Landbruget er ikke længere vores vigtigste eksporterhverv. Tværtimod er landbruget i dag dybt forældet af eksplosive jordpriser og dyre lån. Landbrugets storhedstid er erstattet af burhøns, stråforkortere og medicinstruttende svin. Det ønsker vi ændret. Og derfor arbejder vi for et økologisk dansk landbrug

Fødevarer uden giftrester

Når du spiser økologisk, slipper du for rester af sprøjtegifte i maden. Økologiske fødevarer er ikke sprøjtet med de giftstoffer, som bliver brugt til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme i det konventionelle landbrug.

Du slipper også for rester af gift i kroppen. I en undersøgelse som Syddansk Universitet udførte for Miljøstyrelsen i 2012 fandt forskerne spor efter sprøjtemidler i 99 procent af 177 danske børn. Børnenes urin blev analyseret for spor efter sprøjtemidler, der bliver brugt imod insekter.

Ingen ved med sikkerhed, hvordan sprøjtemidler påvirker vores sundhed. Økologisk produktion bygger på forsigtighedsprincippet. Derfor bruger økologiske landmænd ikke sprøjtegifte.

Sprøjtegifte forurener

Ved siden af sundhedsrisikoen er sprøjtegifte skyld i alvorlig forurening af natur, drikkevand og fødevarer. Giftens belastning er steget med mere end en tredjedel på fem år.

Danmark er i dag det mest intensivt dyrkede land i verden med mere end 60 procent af vores areal under plov. Langt de fleste dyrker jorden konventionelt og sprøjter afgrøderne med gift. På trods af handlingsplaner om at nedbringe brugen af sprøjtegifte kører landmænd i disse år stadig hyppigere med giftsprøjten på markerne.

Hvad gør vi?

I Danmarks Naturfredningsforening mener vi, at dansk landbrug skal være økologisk. Det kan løse vores udfordringer.

Økologisk landbrug:

  • skaber en rigere og renere natur
  • giver renere vandmiljø
  • sikrer bedre forhold for husdyr
  • efterlader ikke rester af sprøjtegifte i fødevarer, grundvand og drikkevand

Selv om økologiske teknologier og metoder udvikler sig hurtigt, er der stadig uløste problemer. Derfor skal der stærkere fokus på forskning og udvikling af økologiske produktionsmetoder.

I dag udgør det økologiske areal cirka syv procent af det danske landbrugsareal.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

Hvad kan du gøre?