Finn Bro-Rasmussen er Danmarks første professor i miljøkemi.

Som ung begyndte han på studiet som kemiingeniør. Det var dengang, man jublede i kor over alle de nye kemikalier, der var opstået i kølvandet på krigen, og som skulle gøre alting meget lettere.

I Sundhedsstyrelsen arbejdede han som kemiker med at undersøge, om der fandtes spor efter de nye kemikalier i vores mad.

– Efterhånden fandt man ud af, at de her kemiske stoffer, som var så smarte og f.eks. kunne slå fluer ihjel, også var at finde i vores smør og som drys på vores salater. Man opdagede, at der var fugle, der ikke kunne udklække deres æg på grund af påvirkning af kemikalier brugt i papirindustrien. Man kunne gå ud i naturen og finde de kemikalier, som vi bare troede sad i vores plastikvarer, fortæller han.

FINN BRO-RASMUSSEN

  • 86 år.
  • Bor i Holte.
  • Pensioneret professor i miljøkemi ved DTU.
  • Han har haft en række rådgivningsposter – bl.a. for EU-kommissionen.
  • I DN har han bl.a. været formand for Energifagligt Udvalg, medlem af Miljøfagligt Udvalg og Repræsentantskabet.

Interessen kickstartede

Interessen i miljø- og klimasagen kickstartede, da Finn Bro-Rasmussen som nyuddannet blev ansat på en kemikaliefabrik. Der så han, hvordan fabrikkens kemiske affald blev ledt direkte ud i naturen. Den ansættelse varede kun i tre måneder.

– Jeg løb skrigende væk. Det var noget svineri, der foregik der, siger han.

I 1987 engagerede Finn Bro-Rasmussen sig i DN som en af drivkræfterne bag Energiudvalget, der banede vejen for DN’s klimapolitik.

Siden har han været aktiv både i klima- og miljømæssige spørgsmål, været medlem af Repræsentantskabet og bistået sekretariatet med rådgivning i kemispørgsmål.

Senest har han været med i kampen mod at hente skifergas op fra den danske undergrund.

Økologi – en mærkesag

Finn Bro-Rasmussen kalder sig for ’en helt almindelig bruger af naturen’. Det forarger ham, når samfundet misbruger sin tekniske viden og uberettiget gør skade på naturens funktioner.

– Nogle af kemikalierne kan vi ikke undvære. Men det er jo blevet et forretningsobjekt. Og kemiindustrien er blevet en magtfaktor i samfundet, som er utrolig svær at styre. Se f.eks. landbrugets store og ensidige forbrug af gødning. Der går anvendelsen af kemikalier langt ud over, hvad der er nødvendigt og berettiget, siger Finn Bro-Rasmussen.

Han betegner økologi som en af sine mærkesager.

Redegør for stofferne

Finn Bro-Rasmussen arbejder hovedsageligt for, at den verdensomspændende kemiske industri skal forpligte sig til at redegøre for, hvad det er for nogle stoffer, de sender ud, hvordan de virker, og hvordan de påvirker mennesker og natur.

– Vores viden er stadig mangelfuld. Og mange vil gerne argumentere for, at vi stadig har plads til masser af kemiske stoffer. Der er lang vej igen. Så jeg er glad for, at det er en problemstilling, DN inddrager, selvom det jo ikke er foreningens centrale virkefelt, siger han.