Esben Thøstesen har ofte en plastikpose med på ture, når han går ved sit hjem i Tønder. Sådan kan han lige bukke sig ned og samle et stykke affald op, når han alligevel er der.

På gåturen onsdag den 18. marts, en uge efter statsministeren havde fortalt, at offentlige institutioner ville holde lukket i mindst to uger, fik Esben Thøstesen en idé. Han ville gøre et fællesskab ud af det at samle affald sammen – hver for sig. Hurtigt inviterede han venner og bekendte til Facebookgruppen Skridtogskrald. Og så rullede bolden.

-Jeg var begyndt at mærke, at hele situationen gik mig på. Jeg er meget aktiv selv, og jeg tænkte på alle dem, der altid har gang i deres hobbyer, hvordan de må have kæmpe udfordringer lige nu. Jeg selv og dem jeg kendte hungrede efter noget positivt. Noget godt at arbejde hen imod. En gåtur, hvor man samler affald på vejen er noget, alle kan være med på.

Handler om et positivt fællesskab i en svær tid

Esben Thøstesen er til daglig (normalt) lokal projektleder i Bevæg Dig For Livet, som er et projekt af DGI og DIF, som handler om at 75% af befolkningen skal være aktive i 2025.

Hans afsæt for Skridtogskrald var derfor først og fremmest, at han ville opfordre folk til at komme ud at bevæge sig og give folk, især børnene, nogle succesoplevelser. Dernæst er det kun en bonus, forklarer han, at folk også samler affald.

-Nogle skriver inde i gruppen at vi må skrive politiske debatindlæg og være mere aktivistiske i vores projekt. Men sådan har jeg det slet ikke. Folk skal først og fremmest hygge sig. Sådan noget med at tælle, kategorisere og sortere affaldet er ikke meningen med Skridtogskrald. Vi er ikke miljøaktivister. Vi er mennesker, der prøver at komme igennem en svær tid.

Vil fortsætte efter corona

I skrivende stund er der knap 20.000 mennesker i Esben Thøstesens Facebookgruppe. Det er unge og gamle, familier og enlige, børn og voksne. Mange af opslagene er billeder af mennesker, der stolt viser deres store poser med gåturens fangst frem.

Og det tror Esben Thøstesen, at flere af dem vil blive ved med, også efter at børnene er startet i skole igen, og hverdagen er normal.

-Jeg driver i hvert fald gruppen videre, og jeg tror, mange har åbnet øjnene for, hvor hyggeligt det egentlig er at gå ture med sine børn og samle lidt op på vejen. Det er en sund beskæftigelse, og så har man gjort verden bare et lidt bedre sted at være, siger han.

Affaldsindsamlingen er flyttet til september - men starter allerede nu

  • Danmarks Naturfredningsforenings årlige Affaldsindsamling er flyttet til 19. september
  • Men det har ikke stoppet danskerne. Allerede nu er mange ude med handsker og affaldssække og rydde op.
  • Danmarks Naturfredningsforening har lavet Facebook- gruppen Danmark samler affald - her kan indsamlere dele tips og tricks, billeder og erfaringer.
  • Husk myndighedernes anbefalinger, når du samler skrald. Husk handsker og gå ikke i grupper. Vi samler skrald hver for sig!

Den årlige affaldsindsamling rykket til efteråret

Danmarks Naturfredningsforenings årlige Affaldsindsamling er pga. corona rykket til 19. september. Dog er mange allerede i gang – bare hver for sig og i Affaldsindsamlingens Facebookgruppe ’Danmark samler affald’.

Folk kan registrere deres fund, så man bagefter kan vise befolkningen og politikerne, hvor meget affald, der flyder i Danmark.

Projektleder Anders Vogel håber, at de engagerede i Esbens Thøstesens initiativ også vil finde interesse for Affaldsindsamlingen, der i år kører for 16. år i træk.

-Skridtogskrald er et fantastisk initiativ, som samler hele Danmark med et enkelt og prisværdigt formål. Vi håber, vi sammen kan gøre affaldsindsamling til en folkelig bevægelse, som ikke bare handler om affald, men også det at komme ud at være sammen i andre rammer og om et godt formål.

- Og så håber vi selvfølgelig, at rigtig mange vil gå ind og indtaste deres resultat på affaldsindsamlingen.dk efter deres indsamling. Det samlede resultat er vigtigt, fordi det afslører, hvor meget affald, der flyder derude – og hvor vigtigt det er, at vi passer på vores fælles natur, siger Anders Vogel.