5 tips til den vilde have i september
I det tidlige efterår er der en række oplagte ’opgaver’ for dig, der gerne vil have en vild have med masser af mad til bierne og sommerfuglene. Her er 5 råd til, hvad du kan gøre i haven i september.Selvom sommeren officielt er forbi, er det ikke ensbetydende med, at der ikke er ting at lave i haven.
Faktisk er det tidlige efterår et godt tidspunkt til at gøre flere forskellige ting. Især i en have, der allerede er eller skal være vild og frodig - til gavn for fugle, sommerfugle, bier og andre insekter.
Læs også: 10 gode råd til at gøre din have mere vild og naturvenlig
Nogle ting kan du gøre med en kop kaffe i hånden på terrassen, nemlig at nyde 'haveaffaldet', de nedfaldne grene og frugter, der er guf for efterårets fugle og insekter. Andre ting kræver en lidt større indsats. For eksempel er det nu, du med fordel kan indrette et overvintringssted til havens beboere og gæster.
Læs med her, hvor vi giver fem gode råd til, hvad du kan gøre i haven i september.
1. Slå din græsplæne
Har du en havegrund, du gerne vil gøre til vildeng, er det bedst at slå den to gange om året. På den måde sikrer du, at græsset ikke dominerer de urter og blomster, du sikkert gerne vil have frem. Og det er nu i september, at du skal slå græsset ned, og så igen til foråret.
Når du slår græsset, kan du gøre det med plæneklipperen eller bruge en buskrydder eller le. Hvis du har blomster i plænen, skal de sætte frø og så sig selv, inden du klipper græsset.
Man kan med fordel slå græsset i forskellige længder rundt omkring, hvilket vil efterlade forskellige mikrohabitater. Slår man helt tæt til jordoverfladen, giver man plads til evt. nye frø, der er kommet ind i plænen. Slår man mellemhøjt, kan der være pupper og lignende, der overlever til næste år, og det samme gælder for det høje græs.
Bær det afklippede græs væk. Det kan f.eks. bruges til at fylde i dit kvashegn, som grøntgødning rundt om frugttræer eller bærbuske, eller i den åbne kompost.
2. Så frø
Vil du gerne skabe en vild-eng ved at så blomsterfrø, er det også ved at være nu, du skal i gang.
Blomsterfrøene skal helst i jorden i sensommeren eller i efteråret, hvor planterne selv sætter frø. Det skyldes, at nogle af frøene skal have kulde for at spire – eller at de spirer op og overvintrer som små planter, hvorefter de lynhurtigt skyder op og blomstrer.
Ønsker du flere blomstrende urter i din græsplæne, skal du fjerne græsset i et felt, og så dem direkte i jorden. Sår du frøene direkte i græsset, er der en meget stor risiko for, at de bliver kvalt af græsset.
Sidste frist er omkring starten af november – herefter er det som regel for koldt.
3. Sank frø
Vidste du, at du ikke behøver at købe frø i butikken? Du kan samle dine helt egne, og september er et rigtig godt tidspunkt, fordi det er nu, de fleste planter smider deres frø.
Du kan vælge at ’tømme’ havens eller altanens egne planter for frø, eller du kan gå en tur i dit nærområde og se, hvad der egentlig gror. På den måde kan du også være med til at sprede de planter, som findes naturligt i dit område, og på den måde vil bierne og sommerfuglene have det ekstra at spise til næste år.
Det er nemt at sanke frø. Du skal blot ryste planten og have en god beholder med, du kan tømme frøene i. Herefter skal de opbevares tørt, medmindre du bare smider dem direkte ud i haven, når du kommer hjem.
4. Plant stauder, buske og træer
Du kan i princippet plante træer og buske hele året rundt, men det er bedst at gøre det i efteråret. Her er jorden stadig varm, solen brænder ikke igennem, og der er vand nok.
Danske træer og buske tiltrækker biller, sommerfugle, bier og fugle. Jo flere forskellige træer og buske du har, jo mere liv kan du tiltrække.
Husk, at bærbuske og frugttræer som regel er fantastiske for fugle og insekter i haven. Og står du i havecenteret og bliver fristet af en eksotisk busk eller træ, så husk, at det sjældent er særlig gavnligt for de danske insekter, der bor i din have.
5. Kvashegn og diger til overvintring
Hvis du ikke har det i forvejen, så er september et rigtig godt tidspunkt at sørge for en vinterbolig til overvintrende insekter og krybdyr. Et kvashegn er for eksempel en mulighed, hvor du samler afklippede grene til bunke i mere eller mindre ordnet grad.
Du kan også få fat i nogle store sten og lave dit eget stendige. Både i kvasbunker og stendiger vil insekter og smådyr have et perfekt sted at putte sig i de kolde vintermåneder.