Ørken, vandfald, klippesider og underjordiske gange. Her taler vi ikke om turistattraktioner på din næste feriedestination, men om store naturoplevelser der ligger og venter lige her i Danmark.

Her kan du se, hvor du kan opleve ekstraordinær natur - helt uden at bevæge dig uden for kongerigets grænser:

Døndalen ved Helligdomsklipperne

Døndalen ligger halvanden kilometer sydvest for Helligdomsklipperne på Bornholms nordkyst. Her findes Danmarks størst vandfald på næsten 20 meter. Det bedste tidspunkt at se vandfaldet er i vinterhalvåret, hvor der er mest vand i Døndal Å.

Døndalen er en sprækkedal, som er dannet for hundrede millioner år siden ved et massivt brud i grundfjeldet. Skoven omkring Døndalen er resterne af Bornholms oprindelige 9000 år gamle skov.

Dette dramatiske stykke dansk natur blev fredet i 1975 og købt af Danmarks naturfond i 1969. Læs mere om Døndalen på Danmarks Naturfonds hjemmeside.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er et af Danmarks med særprægede landskaber. Den kæmpemæssige sandørken dukker op midt i plantagelandskabet som et fatamorgana.

Milen er Nordeuropas største vandreklit. Den indeholder 3,5 millioner kubikmeter sand, flytter sig i gennemsnit 20 meter om året og er nogle steder 35 meter høj.

Sandbanken har kurs mod Kattegat, og i 2200 vil de første sandtunger nå havet.

Bag sig efterlader klitten sig et fladt og fugtigt landskab, hvor grundvandet kan trænge op og danne milesøer. Har trives et usædvanligt plante og dyreliv. Man kan for eksempel møde traner, dobbeltbekkasin og tvepibede lobelier.

Råbjerg Mile har været fredet siden 1962. Du kan læse mere om Råbjerg Mile naturturist.dk eller på DN's hjemmeside.