”Julen varer længe, koster mange penge..” Ja sådan lyder en af stroferne fra den gamle klassiske julesang.

Men julen behøver ikke koste mange penge, særligt ikke, hvis du forsøger dig med en mere klimavenlig tilgang. Bæredygtighed og færre penge hænger nemlig ofte sammen.

Herunder kan du finde gode råd til en mere bæredygtig julekalender.

Hyggelig julestemning og god samvittighed kan nemlig sagtens gå hånd i hånd.

Gaveræs!

  • En udregning fra den grønne tænketank Concito i 2012 viser, at hver enkelt danskers gaveindkøb i gennemsnit svarer til 200 kg CO2 i julen. Det svarer til produktionen af 200 dåseøl!

1. Slip fantasien løs

December er oplagt til hyggelig historiefortælling.

Du kan f.eks. lave din egen julehistorie, hvor du giver et nyt kapitel hver dag. Lidt ligesom julekalenderen på tv - børnene kender med garanti konceptet.

Eller du kan lave en historie, hvor du sammen med modtageren udformer historien, f.eks. med forskellige valg, der giver forskellige udfald i historien.

Det er en rigtig gør-det-selv-gave til den klimakloge pakkekalender, hvor I kan slippe kreativiteten og fantasien løs.


2. Lån bøger til pakkekalenderen

Lån bøger til pakkekalenderen på dit lokale bibliotek. For at gavne klimaet og miljøet er det centralt, at vi skruer ned for indkøbene og op for at låne og leje.

Er modtageren særlig glad for bøger, så kan det sagtens gå an at låne flere bøger til kalenderen. 24 gaver er mange, så det batter lidt for klimaet og meget for din pengepung, når du låner gaver til pakkekalenderen.

På den måde har du flere gode og bæredygtige godnathistorie til hver eneste dag i december.


3. Lav hjemmelavede gaver til pakkekalenderen

Du kan også gå på jagt derhjemme og lave hjemmelavede gaver til både pakkekalender og som adventsgaver. Det kræver ofte lidt mere tid, men bliver til gengæld mere personligt - og langt mere bæredygtigt end at købe nye gaver.

Laver du gaver til en ældre person kan du f.eks. lave et digt eller en historie, der handler om vedkommende.

Skal gaverne være til børn, så kan du f.eks. lave hjemmelavet modellervoks eller trylledej, og så er der timevis af hygge til weekenden.

Læs om andre idéer til bæredygtige julegaver


4. Brug naturen

Naturen byder på tonsvis af gratis glæder. Du kan f.eks. finde ting i naturen, som I kan lege med eller bruge til dekoration. Du kan også i løbet af ugen eller om søndagen give ting, som er tilpasset en bestemt tur i naturen.

Det kunne eksempelvis være et kort, et brugt fiskenet, et brugt forstørrelsesglas, en brugt spand, en brugt bog om søens skabninger og en brugt skovl. Du behøver ikke købe brugt, hvis du har nogle af tingene derhjemme allerede. Så på den syvende dag, så bliver destinationen afsløret og den syvende gave er selvfølgelig selve udflugten.

Det kunne også være en pakkeliste til en tur i shelter, en nissejagt i skoven eller noget helt fjerde.

Læs også: 9 tips til en bæredygtig jul

Foto: Michael Podger

Foto: AmericanHeritageChocolate

5. Gå på jagt i køkkenet

Nogle af de bedste gaver, er gaver til maven.

Du kan med fordel pakke lækre økologiske snacks ind som en daglig lille juletreat. På den måde bliver din julekalender også økologisk. Måske du endda har lavet dem selv?

Du kan også involvere børnene og give dem en ingrediens hver dag i løbet af ugen, og så en opskrift i weekenden f.eks. til en lækker chokoladekage, som I kan bage sammen.

Generelt er små spiselige gaver mere klimakloge end materielle ting.

Læs også: Brug naturens råvarer på julebordet eller som gave


6. Gengiv gaver i pakkekalenderen

Har du små børn, så er der altså heller ingen skade sket, hvis du pakker noget legetøj væk og giver det på ny i løbet af december.

Nogen vil måske få lidt dårlig samvittighed ved tanken om at give den samme gave igen og "snyde" barnet? Men det giver god mening for miljøet og klimaet at begynde at bryde med tankemønstret om, at det skal være nyt for at være godt.

Hvis børnene ikke genkender legetøjet, så har de fået et nyt stykke legetøj. Og genkender de det, så er gensynsglæden tit stor hos små børn.

Foto: Nathan Dumlao

7. Køb genbrug

Det er altid bedre for miljøet og klimaet med en tur på loppemarked eller til den lokale genbrugsbutik, når du handler ind til julekalenderen. Når tingene bliver anvendt flere gange og over længere tid, mindsker det efterhånden behovet for at producere nyt.

Læs mere om cirkulær økonomi her

Du kan også handle genbrug hjemmefra på hjemmesider og apps.

Eksempelvis DBA, Reshopper og Facebook Marketplace.

For at gøre det ekstra bærdygtigt, kan du vælge at købe gaver, du ikke skal langt for at hente, eller som ikke skal sendes. En cykeltur til nabobyen efter en brugt pakkekalendergaven er både godt for din sundhed og for klimaet.


8. Sørg for at købe holdbare ting

Det er uforholdsmæssigt forurenende at producere ting, der går hurtigt i stykker. Hvem har ikke prøvet, at den lille plastikdims blev splittet i atomer samme dag, som den er givet i gave?

Derfor er det langt bedre at købe legetøj, der kan holde i generationer, fremfor legetøj, der går i stykker efter ti minutters leg.

Rådet om holdbare ting gælder både når du køber nyt og brugt. Ekstra holdbart er legetøj såsom klodser og andet i hårdt træ og generelt ting, der ikke let kan bukkes, bøjes eller knækkes, hvis legen bliver vild.


9. Pak gaverne ind bæredygtigt

I Danmark bruger vi, ifølge AffaldPlus, 825 ton gavepapir hver jul. Det svarer til 890 ton træ og hele 77.600 ton vand. Derfor kan du være klimabevidst ved at pakke bæredygtigt ind.

Du kan eksempelvis bruge gamle tørklæder, som efterfølgende kan bruges. Du kan også lave gaveæsker, som kan bruges igen og igen. Det kan du f.eks. gøre ved at pifte en gammel skotøjsæske op med tegninger, pynt fra naturen eller gamle aviser eller blade.

Rækker overskuddet ikke til det, så kan du købe gavepapir, der er certificeret eksempelvis med Svanemærket.