Du kender det sikkert; du kommer gående ned af den smukkeste skovsti og pludselig forstyrres idyllen af noget skrald, der ligger og flyder i buskadset. Der er efterladt skrald mange steder i Danmark, men heldigvis er skraldeindsamling gået hen og blevet en vaskeægte folkesport. Eksempelvis samlede en facebookgruppe, dedikeret til formålet, på knap tre uger over 20.000 medlemmer:

- Det er virkelig dejligt, at flere og flere får øjnene op for, at skrald ikke hører hjemme i det fri, men i stedet i skraldespanden, siger Charlotte Juul, projektleder for Affaldsindsamlingen i Danmarks Naturfredningsforening.

Du kan selv være med til at samle affald til den årlige Affaldsindsamling og finde en indsamling nær dig. Sidste år befriede knap 150.000 danskere gader, stræder og natur for andres svineri.

Læs også: Mundbind og grænsedåserne flyder: så meget blev der fundet på Affaldsindsamlingen

Cirkulær økonomi er vejen mod et affaldsfrit samfund

Selvom mange skraldeindsamlere er en positiv udvikling, så ville det være langt bedre, hvis der slet ikke eksisterede skrald. Her kommer cirkulær økonomi ind i billedet.

Det lyder måske nok en smule tørt, men konceptet er vejen mod en mere bæredygtig fremtid:

- Helt forsimplet betyder cirkulær økonomi, at alle de ting vi omgiver os med skal genbruges og genanvendes, så de ikke ender i skraldespanden. Eksempelvis skal engangs-emballage udskiftes med emballage, som kan bruges igen og igen og igen, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt, miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:

- Hvis alt indgår i forskellige kredsløb, så ender det ikke som affald, og dermed heller ikke som skrald i naturen.

Danmark er ifølge Eurostat det land i Europa, der producerer mest affald pr. indbygger. Det er nok er en af grundende til, at Affaldsindsamlingen år efter år kan sende tusindvis af mennesker på gaden efter skrald.

Læs også: Scheweiz genbruger take away-emballage

DN arbejder for et Danmark uden skrald – både i naturen og i hjemmet

Lige nu har Danmark en lineær økonomi. Det betyder, at vi udvinder naturressourcer, laver produkter, forbruger produkterne og smider dem ud som affald.

Vi har f.eks. engangsemballage, som vi kun bruger én enkelt gang, inden det bliver til affald. Det ønsker Danmarks Naturfredningsforening at ændre på:

- Vi arbejder for, at vi inden 2050 har en fuld cirkulær økonomi herhjemme. Sådan at hele vores samfund bliver indrettet efter cirkulære principper, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt, og fortsætter:

- Det betyder bl.a., at virksomheder ikke længere skal producere og sælge artikler, som kun kan bruges én gang, og at vi skal blive bedre til reparere vores produkter, genbruge dem og genanvende i lukkede kredsløb, forklarer Mette Hoffgaard Ranfelt.

Du kan læse mere om Danmarks Naturfredningsforenings ambitioner her (link til vores kernefortælling).

VIDEO OM CIRKULÆR ØKONOMI

Cirkulær økonomi handler om en ændret mentalitet:

  • Vi retænker: Vi skal ikke eje, men vi skal dele, leje og låne
  • Vi reducerer vores forbrug
  • Vi genbruger produkter mange gange
  • Vi genanvender ressourcerne til nye produkter

Læs mere om cirkulær økonomi her

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver