Biomasse - vi blev lovet en grøn løsning, men fik endnu endnu en hovedpine
Det er ikke grønt at fælde skov i Estland for at brænde det af i Danmark til varme og el. Det slår stadig flere forskere og Danmarks Naturfredningsforening fast. Det skader både natur og klima.Det lød ellers som en brandgod idé til gavn for klimaet: Ud med kul, naturgas og olie. Ind med biomasse – især træ. For træ er ligesom kul nemt at lagre og brænde af, og vores kulkraftværker kunne let ombygges til at bruge træ frem for kul.
Og så var biomasse ligefrem en CO2-neutral og vedvarende energikilde, lød det. For når træer bliver fældet og brændt af, bliver der plantet nye træer, som suger al den CO2, som det brændte træ udleder. Senere kan de nyplantede træer selv blive fældet og brændt af, osv. osv. ...
Sådan har historien om biomasse til energiformål – også kaldet bioenergi – lydt de sidste 20-30 år, siden vores politikere besluttede at udfase fossile brændsler og i flere omgange har forbedret rammerne for brug af biomasse i el- og især varmeforsyningen.
- Biomassen har været redskabet til at fortrænge først kul og sidenhen naturgas. Og det har været temmelig effektivt. For vi har stort set ikke noget kul tilbage i energiforsyningen i Danmark, siger lektor Niclas Scott Bentsen, der forsker i biomasseressourcer samt bioenergis bæredygtighed og effekter på klimaet ved Københavns Universitet.
Når Nordjyllandsværket lukker deres kulkedel i 2028, er det da også helt slut med kulfyrede værker i Danmark. I stedet får mange af os varme i radiatorerne ved hjælp af afbrænding af biomasse, og det betyder, at vores brug af træbiomasse i form af især skovflis og træpiller er steget og steget. Især siden Energiaftalen, der blev indgået i 2012, og som skabte endnu bedre vilkår for bioenergi.
Natur og Miljø
Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.
Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?
Europas skove afbrændes i uhensigtsmæssige mængder
På papiret og i politikernes prioriteringer er afbrænding af biomasse grønt og dermed kategoriseret som vedvarende energi. Ifølge Danmarks Statistik udgjorde vedvarende energi 45,6 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark i 2022, og heraf udgjorde biomasse størstedelen af den vedvarende energi med 68 pct. Den resterende del kom fra sol, vind, vand, geotermi og varmepumper.
Men i takt med at alternative teknologier som f.eks. sol, vind og varmepumper er dukket op, sætter stadig flere spørgsmålstegn ved, om særligt træbiomasse nu også er CO2-neutral og bæredygtig, og kritikken af biomasse til energiformål stiger.
I sin seneste statusrapport skriver Klimarådet, at ”mangel på prissætning af CO2-udledninger og -optag betyder, at brug af biomasse fra europæiske skove i dag reelt er for billig set i forhold til klimapåvirkningen. Konsekvensen er, at træbiomasse fra EU’s skove afbrændes i større omfang, end hvad der er mest hensigtsmæssigt for at nå EU’s klimamål. Brug af biomasse til energi påvirker koncentrationen af CO2 i atmosfæren og bidrager til global opvarmning. Dette gælder også for træbiomasse, selvom bæredygtighedskravene er opfyldt.”
Der skal komme en slutdato
Hos Danmarks Naturfredningsforening (DN) ser man også med alvor på situationen.
- Vi har i alt for mange år lukket øjnene og gemt os bag parolen om, at biomasse ’bare’ var en overgangsteknologi, uden at sætte en slutdato eller et mål om udfasning. Både politisk og økonomisk har det ledt til, at andre og bedre alternativer har haft svære vilkår, og nu har vi låst os fast til biomasse på rigtig mange værker, siger Lasse Jesper Bering Pedersen, der er klima- og energipolitisk seniorrådgiver i DN.
Han understreger, at både forskere og NGO’er har kritiseret den praksis gennem mange år, og i oktober sidste år vedtog EU et revideret energidirektiv for vedvarende energi, og selvom det ikke fjerner biomasse fra listen over vedvarende energikilder, så stiller det strengere krav til bæredygtighed, og landene skal vurdere, om brug af biomasse nu også er forenelig med klima- og biodiversitetsmål:
- Så nu rammer virkeligheden, og politikerne er tvunget til at se mere kritisk på, hvad og hvor meget vi brænder af, og hvor biomassen kommer fra, siger Lasse Jesper Bering Pedersen.
Stor import fra de baltiske lande smadrer skoven
En meget stor del af de træpiller og den træflis, vi brænder af her i Danmark, importerer vi nemlig fra f.eks. Estland og Letland.
I december 2020 udgav Den Estiske Naturfond en bekymrende rapport, der dokumenterede, at fordi efterspørgslen på træpiller er steget markant – blandt andet på grund af Danmarks store forbrug – så er skovindustrien begyndt at fælde træer i beskyttede Natura 2000-områder. En stor gruppe estiske forskere og fagfolk skrev dengang et åbent brev til de danske politikere, hvori der blandt andet stod:
”Estland fælder træer i en målestok, som vil halvere skovenes evne til at opsuge og lagre CO2”.
Tal fra Danmarks Statistik dokumenterer dog, at Danmark fortsat importerer meget store mængder biomasse hvert år – også fra Baltikum.
Hvad er bioenergi?
Biomasse til energiformål kaldes også bioenergi og er en samlet betegnelse for den energi, der frigøres ved afbrænding eller forgasning af organisk materiale, hvor kulstof har været bundet i f.eks. træ, halm eller organisk affald.
Forgasning dækker over biogas og termisk forgasning som f.eks. pyrolyse, der er en kemisk spaltning af et materiale ved hjælp af varme, uden tilførsel af ilt.
Fossile brændsler som kul, olie og naturgas er derimod rester af planter eller døde dyr, der levede for flere hundrede millioner år siden og har været gennem en langvarig omdannelse i undergrunden.
Stigende forbrug
Fra 1990 til 2022 er det danske forbrug af biomasse steget med 400 pct.
I 2022 fortsatte Danmark med at producere energi fra biomasse på et historisk højt niveau med en produktion på 211 petajoule (PJ), hvilket er en stigning på 18 pct. siden 2018.
Derudover bruger vi halm, der kommer fra landbruget, samt bionedbrydeligt affald, der er det organiske materiale i affald.
DN anerkender, at der i mange år frem vil være et vist forbrug af biomasse, men politikerne bør lave en langsigtet strategi, der sikrer, at vi i videst muligt omfang bruger den biomasse, der er mindst skadelig for natur og klima. Træerne bør i stigende grad blive i skovene, og skovarealet skal generelt øges, påpeger Lasse Jesper Bering Pedersen. Den rest af træ, der kan høstes bæredygtigt, skal bruges i byggematerialer eller andre materialer – ikke til afbrænding.
- Det er ikke CO2-neutralt at brænde træ af. Blandt andet fordi der er en meget lang tilbagebetalingstid ved genplantning. Det kan tage mange årtier og i nogle tilfælde over hundrede år, alt efter hvilken træart der er tale om, for et nyt træ at opsuge den CO2, som et afbrændt træ har udledt. Den regning har vi ikke tid til at betale, siger Lasse Jesper Bering Pedersen.
Skovene i sig selv spiller også en central rolle for både klima og biodiversitet. I maj måned offentliggjorde det videnskabelige magasin ’Nature’ et spritnyt studie fra mere end 30 europæiske forskere.
Studiet dokumenterer, at gamle skove spiller en stor rolle i klimakampen. Det viser sig nemlig, at der er mere end dobbelt så meget kulstof i gamle skove som i skove generelt, og forskerne konkluderer, at beskyttelsen og genskabelsen af Europas gamle skove kan bringe os tæt på målene i EU’s Green Deal. Og det er en væsentlig pointe, mener Jens Dahlstrøm Iversen, der er seniorrådgiver i energi hos miljøorganisationen Rådet for Grøn Omstilling.
- I 2030 har man i EU et mål om, at skovene skal trække 310 millioner ton CO2 ud af atmosfæren. Lige nu ligger det på omkring 230 millioner ton, og det er i gennemsnit siden 2005 faldet med 6 millioner ton om året. Så det mål kommer vi simpelthen ikke til at nå med den afbrænding, der i dag.
Klimapolitisk hovedpine
Problemet med brug af biomasse er ifølge Lasse Jesper Bering Pedersen i den grad også politisk. For hvis træbiomassen ikke længere bliver betragtet som CO2-neutral, så skal de førnævnte 68 pct. vedvarende energi fra biomasse dækkes af andre vedvarende energikilder.
- Det danske klimaregnskab ville se helt anderledes ud, hvis vi medregnede udledningerne fra den biomasse, der brændes af, og man vil pludselig skulle finde væsentlige reduktioner andre steder. Men når de danske politikere i 2025 skal genbesøge klimaloven, bør man som minimum sætte en ambitiøs slutdato for den omfattende afbrænding af biomasse i Danmark, siger han og fortsætter:
Kæmpe import fra udlandet
- 30 pct. af vores biomasse er importeret fra udlandet. Danmark er det land i EU, der importerer mest biomasse per indbygger.
- Danmark er den næststørste importør af træpiller i EU. Den største importør er Nederlandene.
- I 2022 importerede vi 2,7 mio. ton træpiller og 0,9 mio. ton træflis.
- 50 pct. af den skovflis, vi brænder af, bliver importeret fra udlandet – især Baltikum, de nordiske lande og Tyskland.
- Mere end 95 pct. af træpillerne importeres fra udlandet – især Baltikum, de nordiske lande og USA/Canada.
- Vi vil gerne være et foregangsland, men det går helt galt, hvis resten af verden gør som os. Mængden af reelt bæredygtig biomasse er meget begrænset, og vi oplever desuden igen og igen, at der ikke er styr på bæredygtigheden, selvom træet er certificeret.
Han ser derfor gerne, at træbiomasse til energiformål bliver udfaset og gerne hurtigst muligt. Spørgsmålet er så, hvor hurtigt det kan gå, når forbruget hidtil blot er steget år for år.
Udfasning er ikke let
Hvis man spørger Niclas Scott Bentsen og energibranchen selv, er vi på vej mod en udfasning, selvom vejen hverken er kort eller enkel.
- Jeg tror, at det sidste, store centrale biomasse-kraft-varmeværk er blevet bygget, og at forbruget af biomasse til afbrænding har toppet, siger Niclas Scott Bentsen. Han vurderer, at vi fremadrettet vil se en masse hybride løsninger, hvor man kombinerer forskellige energiteknologier.
Den udvikling ser man allerede i brancheforeningen Dansk Fjernvarme. På nuværende tidspunkt har de fleste fjernvarmeselskaber bioenergi i deres produktion, som er den teknologi, der producerer mest varme hen over året. Det man på fagsprog også kalder grundlast, fortæller chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Maria Dahl Hedegaard.
- Vi har siden 2019, hvor elvarmeafgiften blev sænket, set, at der er blevet og bliver investeret mere og mere i varmepumper og elkedler hos fjernvarmeselskaberne. Hos de fjernvarmeselskaber, der investerer i varmepumper, er der cirka en 50-50-fordeling mellem varmepumper og biomasse, og her bliver biomasse rykket fra grundlast til mellemlast. Når elprisen er lav, eller man har brug for at stabilisere elnettet, kan man også bruge elkedlerne og lagre varmen, der bliver produceret, til når der er en efterspørgsel på den, siger hun.
Samme tendens ser man hos Green Power Denmark, der blandt andet repræsenterer energiindustrien, dem, der opstiller energiteknologier, samt de selskaber, der driver vores elnet.
Hvad brænder vi af?
75 pct. (cirka) af vores biomasse til energiforbrug kommer fra træ i form af især skovflis og træpiller, men også som brænde.
- Vi er i gang med en stor elektrificering af el- og fjernvarmeproduktionen. Så i takt med at vi ser en udbygning af sol og vind, vil vi helt automatisk reducere den andel, som biomasse har i energisystemet, siger Akseli Stech Carlander, der er konsulent i Green Power Denmark.
Han peger på, at Klimaministeriet i år kom med en klimafremskrivning, der spår en reduktion i biomasse på 35 pct. i 2035 i forhold til 2020-forbruget, hvilket falder meget godt i tråd med Green Power Danmarks egne analyser.
- Men der vil stadig være et behov for biomasse-kraft-varmeværker langt ud i fremtiden, simpelthen for at sikre elsystemet, så vi altid har strøm i kontakten, når vinden ikke blæser, og solen ikke skinner, siger Akseli Stech Carlander.
Men i stedet for at bruge træbiomasse til at sikre energiforsyningen i spidsbelastningsperioder bør man ifølge Lasse Jesper Bering Pedersen fokusere på energieffektivitet, energilagring og fleksibelt elforbrug. Biogas produceret på restprodukter fra fødevareproduktionen eller madaffald kan også komme til at spille en rolle. Og det er Jens Dahlstrøm Iversen enig i.
- Biogas skal selvfølgelig bruges de rigtige steder. Der er ingen grund til at bruge det i opvarmning af individuelle huse. Til det findes der meget bedre løsninger. Men der er nogle industrielle processer, som ikke kan elektrificeres, hvor biogas er det bedste alternativ. Desuden kan man i et vist omfang bruge et restprodukt som halm til afbrænding, siger han.
Hvad er alternativet til biomasse?
Men selvom branchen selv mener, at de er i gang med en udfasning, så bliver der stadig investeret i kraftværker til afbrænding af træbiomasse. Og det bekymrer Jens Dahlstrøm Iversen.
- Jeg tror, det var ’Ingeniøren’s branchemedie ’GridTech’, der lavede en opgørelse for et års tid siden, hvor der i perioden 2017-2021 er bygget 89 nye værker. Og de har jo en levetid på mindst 25-30 år, siger han, og eftersom der er tale om milliardinvesteringer med lang afskrivning, vurderer Jens Dahlstrøm Iversen, at der skal rigtig meget til, for at selskaberne udfaser dem før tid.
Det vil Akseli Stech Carlander dog ikke afvise, at selskaberne alligevel gør. For hvis vi får udbygget med tilstrækkelig meget sol og vind i kombination med varmepumper og elkedler i fjernvarmesektoren, så vil sol og vind ifølge ham blive en billigere kilde til at producere el.
- Nogle værker vil derfor blive urentable, når sol og vind trækker elprisen ned, vurderer han.
Lasse Jesper Bering Pedersen og Jens Dahlstrøm Iversen mener til gengæld, at der skal klarere incitamenter såsom afgifter til at stoppe afbrænding af biomasse, hvis udfasningen skal gå hurtigt nok.
Men hvis vi ikke længere skal brænde flis og træpiller af – hvordan skal vi så få varme i radiatorerne? Ja, der er i dag flere forskellige alternativer, og et af dem strømmer i undergrunden. Det hedder geotermi, og det første store anlæg er snart klar til drift.
Læs også: Fremtidens energikilde strømmer i undergrunden
Artiklen er skrevet af Julie Søgaard og bragt som en del af et tema om biomasse i Natur og Miljø, september 2024. Illustrationer er udført af Bernado Franca.
Hvor stor en andel af vedvarende energi udgør biomasse?
I 2022 udgjorde vedvarende energi 45,6 pct. af det samlede energiforbrug i Danmark.
Heraf udgjorde biomasse 68 pct.
Så langt størstedelen af det, vi betragter som vedvarende energi, kommer altså fra afbrænding af biomasse. Resten kommer fra sol, vind, vand, geotermi og varmepumper.
Andre former for biomasse
Den flydende biomasse, som vi ikke kommer nærmere ind på i denne artikel, men som er et helt kapitel for sig, omfatter biodiesel, bioætanol og bioolier, der kan være fremstillet af afgrøder som majs, sukkerrør og raps (1.-generations-biobrændstoffer) eller forskellige affalds- eller restprodukter (2.-generations-/avancerede biobrændstoffer). Biodiesel og bioætanol tilsættes til diesel og benzin.
Biogas fremstilles af gødning fra landbruget og andet organisk restmateriale. Noget biogas opgraderes til bionaturgas og tilføres naturgasnettet.