Natur og miljø fylder mere og mere for stadig flere danskere, og det kommer til udtryk til Affaldsindsamlingen, der er Danmarks Naturfredningsforenings årligt tilbagevendende indsamling af affald i naturen.

Søndag den 31. marts inviterer foreninger, kommuner, virksomheder og privatpersoner på lokale affaldsindsamlinger i hele Danmark – men indsamlingen varer faktisk hele ugen. For i hverdagene frem mod søndagen samler skoler, børnehaver, spejdere, dagplejere og mange andre ind som en del af ’skoleugen’.

I år bliver det med deltagelse af hele 146.000 børn, hvilket er det højeste antal nogensinde.

Det er skoleledere, lærere, pædagoger og dagplejere, der tilmelder deres elever eller børn til at samle affald i deres nærområde – og i år slår de rekorden fra sidste år, hvor 141.000 børn deltog.

Fyldte affaldsposer gør indtryk

For Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening, betyder det meget, at lærere og pædagoger ude i landet sætter fokus på, at vi skal passe på naturen.

- Det er fantastisk, at så mange børn er med i år. På Affaldsindsamlingen får børn gode og sjove naturoplevelser, men de lærer også på en meget konkret måde, at vi skal passe på naturen, siger hun og fortsætter:

- Et cigaretskod og en tom dåse i grøften ser måske ikke ud af meget i forbifarten, men det gør indtryk, når affaldsposen pludselig er fyldt til bristepunktet med plastik, metal og andre ting, der ikke hører hjemme i naturen.

Miljøministeren og skolebørn skyder Affaldsindsamlingen i gang

Mandag den 25. marts skyder miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen årets affaldsindsamling i gang. Åbningen finder sted i smukke omgivelser i Botanisk Have i Århus.

Her vil Ellemann-Jensen og Maria Reumert Gjerding i tæt samarbejde med Samsøgade Skole gå på intensiv affaldsjagt i den smukke park for at markere, at uge 13 står i affaldsindsamlingens tegn.

Over 1000 indsamlinger søndag

Søndag den 31. marts kulminerer Affaldsindsamlingen med tæt på 1.100 indsamlinger landet over. Det er foreninger, idrætsklubber, privatpersoner og mange andre, der inviterer på lokale indsamlinger.

Her kan alle være med, og har man lyst til at give den lokale natur en hånd, kan man finde en indsamling på www.affaldsindsamlingen.dk.

Danmarks Naturfredningsforening forventer, at 50-60.000 danskere vil samle ind om søndagen.

Om affaldsindsamlingen

• Danmarks Naturfredningsforening har afholdt den årlige affaldsindsamling i hele Danmark siden 2006.

• Sidste år blev der indsamlet 173.000 kilo affald og 102.000 dåser.

• I år sætter vi fokus på cigaretskod, som indsamlerne bliver bedt om at optælle.

• Omtrent 8 millioner skod havner hver dag på gaden eller i naturen, hvilket gør skod til den mest henkastede type affald i Danmark.

• Skod indeholder giftstoffer og mikroplast, der udledes i miljøet.

Læs mere om indsamlingen her.