Danmark et af få lande, der ikke overvåger sommerfugle: Det vil frivillige nu lave om på
Vi overvåger ikke bestanden af sommerfugle, på trods af at mange andre lande i Europa gør det. Det vil projektet ’Danmarks Dagsommerfugle’ lave om på. Læs, hvordan du selv kan blive en del af det.Kikkerten er på plads om halsen, og i hånden ligger mobiltelefonen med appen ’Butterfly Count’.
Jagten kan begynde. Vi bevæger os ind på et åbent stykke land. Her er granstubbe i landskabet, og der er tydelige spor efter de geder og heste, henholdsvis dansk landrace og gotlandsruss, der har området under kærlig behandling hele året.
Her begynder Heidi Buurs transekt, det vil sige det faste område, hvor hun registrerer sommerfuglelivet. Jorden er Heidi Buurs egen, og hun følger sommerfuglene med stor iver. Hun har nemlig lagt arealerne ud til vild natur, og det er en sand fryd at opleve, hvordan planter og sommerfugle vender tilbage hertil.
- Se, her er kornet stenbræk, udbryder hun begejstret. - Det er første år, jeg har set den!
For tre år siden, da Heidi Buur og hendes mand overtog stedet, lå der en plantage med pyntegran på grunden. For hvad skulle man ellers med den magre jord?
Grantræerne var noget af det første, der røg, da Heidi Buur og hendes mand gik i gang med at genoprette naturen på ejendommen tæt ved Gl. Rye.
Natur og Miljø
Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.
Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?
Vi bevæger os videre, og allerede tidligt på turen er der gevinst. En citronsommerfugl. Flere faktisk. De sværmer om tørstbuskene i det åbne landskab. Og så sker det: Et vaskeægte scoop! Grøn busksommerfugl sidder og glimter i solen på en gren. Det er første gang i tre år, at Heidi Buur spotter den på matriklen, og første gang nogensinde på netop dette sted. Begejstringen er stor.
Et af de eneste lande, der ikke har data
Med på turen for at registrere sommerfugle i dag er også Anne Eskildsen. Hun og Heidi Buur udgør duoen bag virksomheden Naturrådgiverne Eskildsen og Buur. De to rådgivere brænder for naturgenopretning, og sammen har de udgivet bogen ’Genfortryllet’.
De er begge biologer af uddannelse med en stærk forkærlighed for sommerfugle. Anne Eskildsen har skrevet speciale om de farverige insekter, mens Heidi Buur har en ph.d. om sommerfugle i bagagen.
Og de har begge lagt mærke til en ting: Danmark glimrer pinligt ved sine manglende data, når andre europæiske lande sammenligner tal og diskuterer problemer for sommerfuglebestanden på diverse konferencer. Sammen med forskere på Aarhus Universitet startede de derfor projektet ’Danmarks Dagsommerfugle’. Et foreløbig femårigt projekt, som forhåbentligt vil danne grundlag for en permanent registrering og systematisk optælling af dagsommerfugle i hele landet efter europæisk standard.
Det skal give os viden om, hvilke arter vi har, hvor talrige de er, hvor de færdes, og ikke mindst hvordan bestandene udvikler sig over tid.
Projektet bygger på frivillige, der engagerer sig og forpligter sig til at tælle og indberette til projektet. Naturrådgiverne Eskildsen og Buur står for koordinering og rekruttering samt vejledning og workshops for de frivillige.
- Vi forsøger at gøre det hyggeligt og skabe et sommerfuglefællesskab, man kan være med i gennem projektet, forklarer de.
Projektet ’Danmarks Dagsommerfugle’
- Formålet er at følge bestandsudviklingen af danske dagsommerfugle.
- Projektet drives i samarbejde mellem personer fra Aarhus Universitet og Naturrådgiverne Eskildsen og Buur.
Frivillige i hele landet indsamler data og registrerer sommerfugle hele sæsonen. - Projektet er støttet af Aage V. Jensen Naturfond og 15. Juni Fonden.
- Vil du hjælpe med at overvåge Danmarks dagsommerfugle? Læs mere om at blive frivillig i næste sæson på www.danmarksdagsommerfugle.dk
Vigtigt for evalueringen af naturindsatser
Der er flere grunde til, at arbejdet med at overvåge bestandsudviklingen af sommerfugle er vigtigt.
- Sommerfugle er en god indikatorart. En slags natur-termometer, forklarer Anne Eskildsen, der er projektkoordinator, og uddyber:
- Det er jo umuligt at overvåge alle arter i naturen, men ved at overvåge sommerfuglene kan vi få et ret præcist billede af hele naturens tilstand.
Sommerfugle er sårbare og er derfor nogle af de første, der reagerer på forandringer. Har de det skidt, er der noget galt i naturen. Men de kan også være med til at vise, om vi gør noget rigtigt.
- Når vi laver naturgenopretning i Danmark, er vi generelt dårlige til at evaluere og registrere effekterne. Ved at overvåge sommerfuglebestanden kan vi følge op på, om de tiltag, vi gør, rent faktisk virker, siger Anne Eskildsen.
Frivillige registrerer sommerfugle
Indtil videre er 100 frivillige tilknyttet projektet. En af dem er Kirsten Grarup fra Nr. Snede, der registrerer sommerfugle både i Nørlund Plantage og på Harrild Hede. Her har hun allerede fulgt sommerfuglene i nogle år, og hun har ofte registreret fund på f.eks. ’arter.dk’. Men hun savnede data for, hvordan bestanden udviklede sig. Hvor mange sommerfugle er der, hvor er de og hvornår?
- Med det her projekt kan mine registreringer bruges videnskabeligt, og det er vigtigt for mig. På den måde kan jeg bidrage til noget større, siger hun og påpeger straks en lige så vigtig motivation: - Personligt giver det mig en endnu større naturoplevelse, at jeg har et andet formål end bare at gå en tur. Man er tvunget til at være nærværende. Man kommer til at lære sommerfuglenes adfærd at kende, så man kan følge dem. Man skal lære ikke at komme til at skygge for dem og så søge steder med sol og læ og de rette værtsplanter. Jo mere jeg ved, desto dybere en oplevelse får jeg i naturen.
Hun ler, da hun tilføjer, at man jo også må øve sig en del på ’insekt-tai-chi’, når man med langsomme bevægelser skal snige sig ind på et af de flyvende væsner for at se, hvad det er for en art. Når det lykkes, er glæden stor.
Også hjemme hos Heidi Buur i Gl. Rye er glæden let at spore, hver gang hun kan melde en ny sommerfugleart ind i appen på vores tur. Hele 34 arter har hun registreret i alt på sin jord. Det er omkring halvdelen af alle de arter, der findes i Danmark, og det er hun selvfølgelig stolt af, for generelt kan det være ret nedslående at beskæftige sig med sommerfuglene, fortæller hun.
- Vores sommerfuglebestand er under kollaps. En af svaghederne ved vores projekt er, at det kan være svært at registrere sommerfugle, når mange af dem faktisk er så ekstremt sjældne efterhånden.
Anne Eskildsen stemmer i og påpeger ironien i situationen:
-Sommerfugle er ikoniske for mange, fordi de er så smukke. Alle kan lide sommerfugle. Alligevel råber ingen op. De forsvinder bare lige så stille for os, siger hun. Og ja, menneskene skal nok klare sig i en verden uden sommerfugle.
- Men vil vi det?, spørger de to i kor.
Vær med til at hjælpe sommerfuglene
Er du tilmeldt Slip Haven Fri? Tusindvis af haveejere i Danmark har sagt ja til at slippe mindst 20 procent af deres have fri, så sommerfuglene får de allerbedste betingelser.
Tilmeld din have og få inspiration og vejledning til, hvordan du gør haven til et vildt og smukt sommerfugleparadis.
Sommerfuglene i Danmark er sårbare
Sommerfuglenes problemer er mange: Levestederne er i nedgang, kun små fragmenter af natur er tilbage hist og her, og naturen bliver ofte forvaltet forkert. Så er der for lidt afgræsning. Og så er der for meget afgræsning. Begge dele er et stort problem. Ifølge de to sommerfugleeksperter skal der en indsats i den helt store skala til for at løse krisen.
- Der skal seriøst meget mere natur til, siger Anne Eskildsen og remser op:
- Store sammenhængende områder. Mere vand. Bedre afgræsning.
Det kan lyde uoverskueligt, og man kan let blive modløs. Men for Heidi Buur er der stadig håb.
Vi har nu gået et par timer gennem det, der indtil for få år siden var granplantage og marker med rug. I dag har vi vadet gennem farvestrålende tæpper af lilla, blå, hvid, rød og gul. Agerstedmoder, hejrenæb, tveskægget ærenpris, rødknæ, kongepen og alle de andre farverige venner. Vi har set et mylder af liv og flaksende vinger.
- Det giver mig håb, at man med så få og simple midler kan få alt det her tilbage, siger hun og slår ud med hånden, inden hun bliver afbrudt.
Anne Eskildsen har fundet blomstrende engkarse, og på stænglen sidder det smukkeste lillebitte, knaldorange æg fra sommerfuglen aurora. Nærmest symbolsk. Naturen kvitterer, hvor der gøres plads til den. Næste generation af folkekære flyvere er klar.
Artiklen er skrevet af Kamilla Husted Bendtsen og bragt i magasinet Natur og Miljø, september 2024. Foto er taget af Mikkel Jézéquel