Den forsvundne hasselmus fundet i Jylland: Rigtig gode nyheder
Den kritisk truede syvsover var ellers vurderet til at være sandsynligvis uddød i Jylland, men nu er den blevet fundet og fotograferet i Draved Skov tæt på Løgumkloster.Hasselmusen er kritisk truet og lever i spredte isolerede bestande, og kun på Fyn og Sjælland. Sådan har Naturstyrelsen i mange år kunnet beskrive hasselmusen - indtil nu, hvor en almindelig borger helt spektakulært har fundet og fotograferet en hasselmus i en stor urørt statsskov i Sydjylland.
Forskere har mistænkt, at der kunne være hasselmus tilbage i Jylland, men hidtil er det kun blevet til to fund af hasselmusens reder, som endnu ikke er 100 procent verificeret.
Men det nye fund betyder, at den truede art med sikkerhed lever i Jylland og muligvis breder sig. Det er en stor overraskelse og en rigtig god nyhed. Det siger Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening.
- Det er rigtig gode nyheder, at hasselmusen er fundet i Jylland. Man har ikke set den i mange år, og de fleste gik ud fra, bestandene var stort set forsvundet – at der er fundet én betyder, at der også er flere. Og muligvis har den bedre fat i Jylland end vi troede, hvilket giver håb for, at den er i fremgang, fortæller han.
Hjælp os med at kæmpe for hasselmusenes levesteder og overlevelse
Private og frivillige har hjulpet hasselmusen
Danmarks Naturfredningsforening har i mange år kæmpet for den truede hasselmus. Blandt andet i Sorøs skove, hvor frivillige i DN Sorø har bygget redekasser til hasselmusen og lavet optællinger af reder. På den måde kan man holde øje med, hvor hasselmusen lever for at kunne lave de rigtige indsatser for den.
Også på statens arealer på Sjælland arbejder frivillige sammen med Naturstyrelsen for at hjælpe hasselmusen.
- Jo mere vi ved om dyrene, jo mere kan vi hjælpe dem. At den er fundet i Draved Skov er meget positivt, for det område bliver til naturnationalpark og er dermed et rigtig fornuftigt hasselmus-hjem. Her får naturen lov til at være i fred til gavn for hasselmusen.
Hasselmusen lever i en helt særlig type skov, hvor der både er gamle og nye træer, lysninger og en masse krat. Det er en type skov, som der i mange år er blevet mindre og mindre af, fordi vi ikke har haft så mange naturlige skove, hvor store græssere har sikret en fri dynamik. Det har altså presset hasselmusen, så den nu kun lever i få spredte bestande, lyder det fra Bo Håkansson.
Derfor har DN også et projekt kørende for at hjælpe hasselmusen i netop Jylland, hvor to forskere undersøger de jyske skove, hvor der er mistanke om, at den lever, for at blive klogere på bestandene.
- Hasselmusen er truet af mangel på levesteder. Den danske natur er for fragmenteret til at den kan opretholde gunstige bestande. Så når vi nu ved med sikkerhed, at den lever i Sønderjylland, så vil det være oplagt at få omlagt meget mere natur til at blive hasselmus-venlig.
Læs også: Julie og Helle vil finde hasselmus i Jylland
Vi har brug for bedre overvågning
Selvom fundet er aldeles positivt, giver det også anledning til overvejelser om, hvorvidt overvågningen af hasselmus er god nok, lyder det fra Bo Håkansson.
- Det er jo lidt tankevækkende at det er en privat borger, som tilfældigt opdager en truet art – som Danmark er juridisk forpligtet til at overvåge – og så på statens egne arealer. Hasselmusen er ”strengt beskyttet” af EU's naturlovgivning, og der er klare forpligtelser til at overvåge arten, og dermed kende til dens udbredelse og bestandens situation. Det gør vi tydeligvis ikke.
- Der er også en klar forpligtelse til at sørge for, at bestanden på sigt ikke vil være truet. De tiltag er fra statens side ikke tilstrækkelige, lyder det fra Bo Håkansson.
Om hasselmusen
- Hasselmusen lever i tæt krat og varieret skov med lysninger.
- I dag er hasselmusens levesteder små ”klatter”, der er beliggende som isolerede ”øer” i større skovområder. Den har brug mere sammenhængende natur og korridorer mellem egnede levesteder, så arten kan sprede sig.
- Hasselmusen sover som regel fra oktober-november til april/maj afhængigt af vejrforhold. Herfra kommer navnet syvsover for de omkring syv måneders vinterhi.