En afgørelse i Miljø- og Fødevareklagenævnet betyder, at knap 850 hektar af Vejle Ådal nu fredes. Et areal, der svarer til mere end 1200 fodboldbaner. Der er tale om en strækning på syv km, hvor man passerer det slyngede vandløb, vidtstrakte enge, skræntskove og et landskab, der er blandt landets allersmukkeste. Fredningen løber mellem Vingstedvej i øst og Slotsbjergvej i vest.

Allerede i 2021 blev området fredet af det lokale fredningsnævn, men afgørelsen blev dengang påklaget af jordejere i området. Sagen endte derfor i Miljø- og Fødevareklagenævnt, som altså nu har truffet sin afgørelse, der er endelig.

Vejle Ådal byder på nogle enestående kvaliteter, der rummer både natur, geologi og landskaber af national interesse. Det understreges af, at Vejle Ådal er på Danmarks Naturkanon, som Folketinget vedtog i 2009 med den begrundelse, at det er den mest imponerende af de dale, der præger Jyllands østkyst.

Hjælp os med at beskytte naturen

Vi kæmper for at beskytte vores sårbare natur med blandt andet fredninger. Vil du støtte sagen?

Læs også: Hvordan foregår en fredning, og hvordan hjælper den naturen?

En milepæl i dansk naturbeskyttelse

En del af ådalen ejes af Naturstyrelsen og Vejle Kommune. Resten ejes af 130 private lodsejere. Naturstyrelsen og Vejle Kommune arbejder i dag med at omdanne tidligere dyrkede lavbundsarealer til natur. Den udvikling kan uhindret fortsætte, blot inden for rammer af fredningen.

For Birgitte Bang Ingrisch, fredningsleder i Danmarks Naturfredningsforening, markerer afgørelsen en milepæl i dansk naturbeskyttelse.

- Afgørelsen afspejler en erkendelse af, at fredning er et stærkt redskab til at beskytte og genskabe natur. Den giver mulighed for at sætte handling bag ordene. Og så er fredningen i fuld overensstemmelse med den netop vedtagne trepartsaftale, hvor fokus blandt andet er på lavbundsarealer, som trods al sund fornuft er opdyrket mange steder. I Vejle Ådal vil fredningen understøtte, at lavbundsarealer fremover udlægges til natur.

Læs også: Enestående bakkelandskab ved Randers bliver fredet

Et kig ind i fortiden og landskabets tilblivelse

Vejle Ådal er et kig direkte ind i jorden og geologiens historie og en nøgle til at forstå landskabsdannelsen under og efter sidste istid. Her mødes både tunnel- og smeltevandsdale, ligesom der er tydelige spor efter issøer og såkaldte dødisrelieffer.

Siden stenalderen har Vejle Ådal været fast beboet på grund af de rige naturressourcer i og omkring åen, i skovene omkring og på grund af adgangen til havet. Dette vidner væsentlige kulturhistoriske fund i ådalen om – flere arealer i og omkring ådalen er også udpeget som kulturarv.

Læs også: Fredning har beskyttet sjældent bronzealderfund

Indtil i dag har landskabet været under pres fra byudvikling, tekniske anlæg, landbrug og de mange dambrug rundt omkring i ådalen. Men med fredningen bliver en stor del af ådalen altså nu endnu bedre beskyttet.

Med den nye fredning skabes der desuden sammenhæng med den eksisterende Nybjerg Mølle-fredning fra 1980, der grænser op til den nye Vejle Ådal-fredning.

Hjælp os med at beskytte vores sårbare natur

Vi kæmper for at forbedre og skabe ny natur gennem fredninger. I dag er cirka fem procent af Danmark fredet. Vil du være med til at kæmpe for mere fantastisk natur?