Gadevang Mose nord for Hillerød i Nordsjælland er en gammel tørvemose med en god vegetation af lyng, blåbær, tyttebær og mosebølle. I mosens rand er der mere almindeligt græs, som tidligere blev græsset af får, og hvor der nu går ponyer.

For ganske nyligt gjorde fredningsmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, Henrik Jørgensen, et glædeligt fund i mosenaturen.

- Jeg bor selv i området, og da jeg var ude at gå en tur, så jeg et stort område i græsset, som lyste blåt. Jeg gik tættere på og så, at her stod omkring 100 op til meterhøje planter med de flotteste toppe af blålilla klokkeblomster. Der var op til 15 blomster på hver plante med flere på vej, siger Henrik Jørgensen.

Ifølge Atlas Flora Danica er rapunsel-klokke kun fundet fem steder i Danmark, hvoraf fire er i Jylland. På det seneste er den dog fundet fire steder i Nordsjælland, men kun i enkelteksemplarer og derfor slet ikke så udbredt som i Gadevang Mose.

Rapunsel-klokke var middelalderens salat

I 45 år har Henrik Jørgensen "botaniseret", men aldrig før set denne plante. Vel hjemme fra turen i Gadevang Mose tjekkede han derfor efter i opslagsværkerne og så til sin store glæde, at der var tale om rapunsel-klokke.

- Jeg tænkte straks på Grimms eventyr om prinsessen i tårnet med det lange hår, men navnet har en mere prosaisk forklaring. På latin hedder planten Campanula rapunculus, hvor campanula betyder lille klokke, og rapunculus betyder lille majroe, forklarer Henrik Jørgensen.

Ærgerligt med den skønne prinsesse, men til gengæld en god forklaring. Planten har nemlig en tyk rod, som er spiselig og også bladene har været brugt ligesom spinat. Den har fra middelalderen været indført og dyrket som køkkenurt, og den fandtes mange steder forvildet i naturen.

I dag sår vi radiser og spinat i stedet, og den er i de sidste årtier kun fundet en håndfuld steder, typisk nær klosterhaver eller i bymiljøer. Den regnes derfor ikke som bofast i den danske natur, da den tydeligvis er afhængig af frøspredning fra dyrkning, hvilket så kun sjældent sker.

Klimaforandringerne giver gode betingelser for rapunsel-klokke

Rapunsel-Klokke har sin naturlige udbredelse syd for Danmark i Europa, Nordafrika og det vestlige Asien. Bestanden i Gadevang Mose kunne tyde på, at klimaforandringerne nu gør den i stand til at etablere sig mere fast i den danske natur.

- Da den næppe kan gå hen at blive invasiv, og da den er en god insektplante, har man vel lov at glæde sig. På den lille plet i Gadevang Mose er det i hvert fald dejligt at kunne se andet end græs, siger Henrik Jørgensen.

Gadevang Mose er ejet af Danmarks Naturfond. På Danmarks Naturfonds hjemmeside kan du læse mere om mosen.

Object reference not set to an instance of an object.


Er du glad for planter?