Flagermus trives i byen: Tips til at kigge ind i flagermusenes forunderlige verden
Haver og byparker er nogle af de bedste steder at spotte fascinerende flagermus i skumringen. Vi giver her nogle (tophemmelige) og brugbare tips til at lære dem bedre at kende.Flagermus er Danmarks mest almindelige pattedyr talt på arter (ikke antal), men alligevel er det de færreste af os, der sådan rigtigt har observeret et af de spændende dyr, andet end når det flakser hastigt forbi os i nattemørket.
Men hvis man ved, hvor man skal kigge, så er det en helt særlig naturoplevelse at lære flagermusene at kende.
Og højsommeren og efteråret er det perfekte tidspunkt. Om sommeren skal flagermusene finde føde til deres nye unger, og om efteråret er flagermusene ekstra aktive, fordi de har travlt med at jage og opbygge deres fedtdepoter til vinterdvalen.
Og bor du i byen? Så er det faktisk helt perfekt.
- Flere arter af flagermus elsker byparker og haver, fordi der tit er gamle store bøge- og egetræer, damme og søer, og fordi de godt kan lidt hulrum under hustage. Og så er der typisk mange insekter, som er dem, de lever af, siger Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.
-Og så har flagermusene lært, at insekter tiltrækkes af byens lys. På den måde er det et smart sted at opholde sig. Er du i en park i skumringstid, så er flagermusene over det hele. Man skal bare kigge.
Nyd en aften på altanen eller terrassen
Specielt fire arter af flagermus er knyttet til byerne, nemlig skimmelflagermus, dværgflagermus, brunflagermus og sydflagermus.
Disse arter kan endda finde på at bo og overvintre under hustage og i andre hulrum forbundet med beboelse.
Og skimmelflagermusene kan du faktisk høre, hvis du er rigtig heldig. Dens tikkende parringsskrig er lige netop i en frekvens, som det menneskelige øre kan opfange – især børns ører. Den er aktiv helt ind i oktober.
Så brug en aften lige i skumtingstid på at gå ud på gaden et stille sted, altanen eller terassen og hør godt efter. Måske er du heldig at høre den magesøgende skimmelflagermus.
I skumringen hvor himmelen er stadigvæk er lys, kan man let se flagermusene jage. I regnvejr bliver de i deres huler, da de ved insekterne ikke flyver ud i regnen. Lige når det holder op med at regne, kommer natinsekterne ud - og det gør så også flagermusene.
Læg dig ned i din lokale park
Flagermus er vilde pattedyr, som holder til i skoven, hvor der er mange gamle træer med hulrum, de kan gemme sig i. Man vil også ofte se flagermus på jorddiger langs marker med f.eks. gamle poppeltræer – disse diger og alléer udgør vigtige grønne ledelinjer i den fragmenterede danske natur.
Parker i byen virker måske ikke som de oplagte hotspots for vilde dyr som flagermus. Men det er de. Faktisk er en park som Fælledparken i København et af de steder i Danmark, der er allerflest flagermus på ét sted, og der er mindst fire forskellige arter.
Det kan forklares med, at de store gamle træer får lov at stå, og at der er masser af vand. Det betyder, at der er levesteder og vand til flagermusene selv, men også til de insekter, som flagermusene lever af.
En god måde at opleve flagermusene i din lokale park, er at gå derned ved skumringstid og sætte eller lægge dig helt stille på jorden ved siden af et eller flere gamle træer. Når flagermusene er klar til at komme ud, vil du kunne observere kolonierne komme ud fra deres gemmesteder for at jage.
Husk at det er forbudt at jagte flagermusen, samt at forstyrre den i jagten og på dens ynglesteder!
Kast noget op i luften
Du har mulighed for at lokke flagermusen til dig.
Du har mulighed for at lokke flagermusen til dig. Tag for eksempel en sok og rul den sammen - eller en tepose eller grankogle. Kast den op i luften og se flagermusene cirkle omkring den.
Forsøg at vær forholdsvis stille, når i ligger på lur. På den måde vil I muligvis kunne høre flagermusenes ”snak” altså de sociale lyde, de laver. Selve flagermusenes ekkolokalisering er umulig for voksne at høre uden en særlig detektor.
Hvis du vil gå all-in på flagermus, kan du købe en særlig flagermus-detektor. Her kan du få lov at høre flagermusenes lyde, og nogle detektorer kan også artsbestemme den flagermus, du hører. Men de er dyre.
Kom til Naturens Uge
Til Naturens Uge i uge 36, den 2.-8. september, hvor der er gratis natur-arrangementer i hele landet. Der er flere arrangementer, hvor du sammen med naturvejledere og flagermus-eksperter kan komme helt tæt på de mystiske nat-dyr! F.eks. det her arrangement på Fyn.
Find et natur-arrangement nær dig - med eller uden flagermus!
Flagermus i Danmark
- Flagermusen er det pattedyr i Danmark, som vi har flest arter af. Der er nemlig 17 forskellige arter af flagermus registreret i Danmark. Tre af dem er truet, mens tre andre flagermus er næsten truet.
- Flagermus bor i kolonier og starter med at flyve ud cirka et kvarter efter solnedgang og et par timer frem. Alle danske flagermus spiser insekter og er ufarlige for os.
- Alle flagermus er fredede, så de må ikke fanges eller slås ihjel.
- I vinterhalvåret er flagermusene som udgangspunkt i dvale og vågner kun, hvis de forstyrres.
- Flagermus er de eneste pattedyr, der har udviklet egentlige vinger ligesom fuglene. Vingen består af fin, tynd hud, der er spændt ud mellem armen, hånden og fingrene, kroppens side og bagben. Tommelfingeren er fri af huden og har en klo. Tommelfingeren bruges blandt andet, når flagermusen bevæger sig omkring på jorden.
Dværgflagermus hænger på en sten.