Sommeren er lig med bær, og I kan selv tage ud og plukke bærerne i stedet for at købe dem i supermarkedet. Ikke nok med, at bær er sunde, fordi de indeholder vitaminer, mineraler og antioxidanter, så giver sankning af bær også gode naturoplevelser.

Inden I begiver jer ud på den store bærjagt, skal I vide, hvor I må samle bær henne. I må plukke bær overalt i statens skove og på offentlige naturområder. Hvis I er i en privat skov, så må I kun gå på stier og veje og plukke det, I kan nå derfra.

Derudover skal I lade være med at samle bær i grøfter og rabatter langs trafikkerede veje, da bærerne bliver udsat for bilernes udstødningsgasser. I skal også holde jer fra markveje, da der kan være risiko for sprøjtegift.

Vi har samlet en række af sommerens mest børnevenlige bær, så I ved, hvad I skal kigge efter og hvorhenne.

Blåbær

Hvordan ser de ud?
Blåbær er en dværgbusk, som kan være op til 45 cm høj i naturen. Buskens grene er kantede og grønne. Bladene er grønne, ægformede og savtakket. Bærrene er blåsorte og lidt duggede, mens selve frugtkødet er blåviolet.

Hvornår må I høste dem?
Blåbær blomstrer i maj-juni, men du skal vente med at høste dem til juli-august, hvor de er modne.

Hvor kan I finde dem?
Blåbær vokser, hvor der er nåleskov, heder og egekrat.

Hvad kan I forveksle dem med?
Blåbær kan godt ligne mosebølle, men der sker ikke noget ved at forveksle dem, da mosebølle også kan spises.

Vil su alligevel være sikker på, at du står med et blåbær i hånden, så skal du kigge efter det blåviolette frugtkød, som kan farve dine fingre og tunge. Mosebølles frugtkød smitter nemlig ikke af.

Brombær

Hvordan ser de ud?
Brombær er en busk med lange skud, og derfor danner den tæt krat. Stænglerne er grønne med kraftige, krumme torne. Bladene er ægformede og mørkegrønne på oversiden og blågrønne på undersiden.

Hvornår må I høste dem?
Brombær blomstrer fra juni-august, og de er klar til at blive høstet september-oktober.

Hvor kan I finde dem?
I skal lede efter brombær på græs ved tørre og solrige områder. I kan også finde brombær i skovbryn og lysninger, hvor den vokser godt.

Hvad kan I forveksle dem med?
Der findes cirka 55 småarter af brombær, og de kan være svære at adskille. Derudover kan brombær forveksles med korbær, men korbær er blålige, og bladene er 3-fingrede, hvor brombærs blade er 5-fingrede.

Hindbær

Hvordan ser de ud?
Busken kan blive op til 1,5 m høj, og bladene er ægformede og savtakkede. Oversiden af bladet er mørkegrøn, mens undersiden er hvid.

Hvornår må I høste dem?
Hindbær blomstrer i juni, og de er klar til at blive høstet i juli-august.

Hvor kan I finde dem?
Hindbær vokser i løv- og nåleskove, skovrydninger og krat og foretrækker en fugtig og rig jord, hvor der er lys.

Hvad kan I forveksle dem med?
I burde ikke kunne forveksle hindbær med andre bær.

Skovjordbær

Hvordan ser de ud?
Skovjordbær er en urt, der kan blive 5-15 cm høj, og de står ofte tæt. De små blade er ægformede og savtakket, mens undersiden af bladet er blågrøn.

Hvornår må I høste dem?
Skovjordbær blomstrer i maj-juni, og de er modne juni-august.

Hvor kan I finde dem?
Hvis I vil finde skovjordbær, skal I lede i løvskov og på græsområder, hvor der er lysåbent og fugtig muldbund.

Hvad kan I forveksle dem med?
Skovjordbær kan godt ligne bakkejordbær, som er sjældne. Bakkejordbær finder man på tørre bakker og skrænter. Men hvis I får fat i bakkejordbær i stedet for skovjordbær, så fortvivl ej. Bakkejordbær kan nemlig også spises.

Kilde: "Sylt vilde bær og urter" af Birgit Kristiansen og Lars Norman