Forestil dig at du holder en pose med to liter mælk og en kvart piskefløde. Den vejer 2,3 kg, og det er lige så meget, som hver eneste dansker smider ud – hver eneste dag.

Danmark skraber bunden i en opgørelse fra Eurostat over, hvilke EU-lande der laver mest affald. Det skader naturen og klimaet. Og sandheden er, at store dele af det, vi smider ud, sagtens kan bruges - eller ligefrem kunne have været undgået.

Derfor arbejder Danmarks Naturfredningsforening for et affaldsfrit samfund inden 2050. Altså et samfund hvor intet bliver smidt ud, men hvor tingene bliver brugt igen eller lavet om til nyt.

Læs mere om det affaldsfrie samfund

- Hvis vi formår at reducere vores affaldsmængder, hvis vi formår at holde ressourcerne i det økonomiske kredsløb, så vil vi også give naturen mere plads. Vi vil give naturen mere fred, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Skal vi nå i mål med så høje ambitioner, så er det helt nødvendigt, at vi arbejder sammen. Men det er også fuldstændig oplagt, at kommunerne går i front, siger Maria Reumert Gjerding.

Kommuner vil få borgerne til at dele

Flere kommuner er allerede i gang med at reducere mængden af affald. Det sker i høj grad ved at forlænge produkters levetid via direkte genbrug og reparationer, eller ved at få borgerne til at deles om tingene.

I København vil de tredoble genbruget inden 2024. Blandt andet ved at lave steder, hvor københavnere kan låne, leje bytte ting. Det skal både være i byrummet, institutioner, virksomheder og privat hos københavnere.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver

Lejre vil lave deleskure og repair caféer, hvor man gratis kan få repareret sine ting, i kommunens landsbyer.

Albertslund kommune vil også oprette reparationscaféer. Samtidig vil de i højere grad genbruge fx møbler fra storskrald og kommunens egne overskudsvarer. Endelig vil de lave en ordning, hvor borgerne kan bytte byggematerialer på genbrugsstationerne.

Bornholm vil være affaldsfrie i 2032 og er lige nu ved at lave en projekt, hvor socialt udsatte skal reparere elektronik fra genbrugspladserne.

Det vil danskerne gerne dele

Heldigvis vil de fleste gerne deles om tingene. 58 procent af danskerne deler, bytter eller låner allerede i dag. Det viser en undersøgelse, som YouGov har lavet for Videncentret Bolius.

Og hver anden dansker mener, at vi bør dele endnu mere.

Danskerne vil helst dele værktøj, haveredskaber og festudstyr som telte, klapstole og service. Og vi deler, låner og lejer primært fra familie og venner. Måske fordi 89 procent ikke kender til en deleordning i deres område.

Derfor roser Danmarks Naturfredningsforening kommuner, der forsøger at skabe en lokal kultur for deleøkonomi, reparationer og direkte genbrug.

alt
Michael Ohmsen
Kampagneansvarlig
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 14