Regeringen har netop præsenteret sit landdistriktsudspil ”Frihed, fremtid og muligheder i hele Danmark”.

Og det vidner om, at det politiske pres for at bygge huse og hoteller, badebroer og forlystelser langs de frie danske kyster på ingen måde er stilnet af.

Udspillet understreger indledningsvis vigtigheden af kyst- og naturturismen i Danmark, men indeholder derfra stort set kun forslag til at lempe beskyttelsen af kysterne og naturen.

Læs mere: Ny undersøgelse: Kystbyggeri er strandet

Regeringen vil blandt andet give tilladelse til 2500 nye sommerhusgrunde i kystnærhedszonen, som strækker sig fra kysten og 3000 meter ind i landet. Man vil samtidig åbne op for meget mere byggeri mellem byer og kyststrækning, samt udvide forsøgsordningen for kystbyggeri.

- Jeg syntes, at det er ærgerligt, at regeringen lægger op til mere byggeri langs kysterne. Vi oplever, at der er et stort ønske i befolkningen om at være tæt på naturen og opleve naturen. De muligheder bliver forringet med det her udspil, og det er måske en lille smule gammeldags at tro, at man kan bygge sig ud af alle problemer, siger Lars Midtiby.

Taler imod mere beskyttet natur

Læs mere: Danskerne siger nej til nye kystprojekter

Regeringen har netop indgået en trepartsaftale med blandt andre Danmarks Naturfredningsforening og Landbrug og Fødevarer, om at der skal skabes markant mere natur i Danmark – i første omgang skal 20 procent af landarealet omdannes til beskyttes natur. Derfor undrer Lars Midtiby sig over, at regeringen stort set samtidig præsenterer et udspil om at bygge flere sommerhuse langs kysterne.

- Det hænger ikke rigtig sammen, at man med den ene hånd vil skabe plads til meget mere natur, og man med den anden hånd vil inddrage arealer til mere byggeri i det åbne land, siger Lars Midtiby

Regeringen vil samtidig udvide ordningen for forsøgsprojekter med kystbyggeri med yderligere 10 projekter. Ordningen blev første gang indført i 2015.

- Man kan vel dårligt kalde det en forsøgsordning mere. Det er vel mere en slags permanent smuthul for politikerne til at tillade mere byggeri på kysterne, siger Lars Midtiby og fortsætter:

- Der er ind til videre stadig 6 ubenyttede pladser i ordningen. Derfor er det uforståeligt, at regeringen har så travlt med at placere endnu flere mursten ved vores strande.

Kommunerne magtesløse overfor svinefabrikker

Han peger på, at der er langt mere oplagte steder at sætte ind, når det gælder om at skabe et bedre liv på landet. En af de helt store vækstdræbere i landdistrikterne er de store svinefabrikker, som de senere år bare bliver større og større med lokale lugt- og miljøgener til følge. Kommuner og borgmestre er magtesløse, fordi den tidligere venstre-regering fik fjernet kommunernes mulighed for at gøre indsigelser og have indflydelse på den lokale landbrugspolitik.

Når en stor svinefabrik udvides eller etableres, har det store negative konsekvenser for bosætning og det lokale erhvervsliv. Hvem kan drive et bed and breakfast, campingplads eller restaurant tæt på en stor lugtende svinefabrik med titusindvis af grise? Ingen.

- Over hele landet er der frustrationer hos borgmestre, kommuner og ikke mindst naboer over, at de ingen indflydelse har når den lokale svineproduktion skal udvides. Kommunernes mulighed for at gøre indsigelse blev fjernet af den tidligere venstre-regering. Hvordan denne her regering kan mene, at netop miljøskadelige svinefabrikker skal have forrang til landdistrikterne på bekostning af alle andre erhverv og private borgere, er os en gåde. Særligt, hvis man ønsker at landdistrikterne skal udvikles til glæde for det brede fællesskab i landområderne, siger Lars Midtiby og forsætter:

- Hvis regeringen vil have liv tilbage på landet, skal kommunerne igen have mulighed for at nedlægge veto på husdyrudvidelser og indflydelse på den lokale udbygning af svinefabrikker og kystnære muslingeopdræt. Det er netop den form for miljøskadelig produktion, som netop kan spænde ben for udvikling af rekreative og naturmæssige muligheder i kommunerne.

alt
Nina Larsen Saarnak
Leder lokale klagesager
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 31 19 32 38
  • Om forfatter

    Kommuneplaner, lokalplaner, klimatilpasning

Nedslag i regeringens udspil

  • Regeringen vil udvide ordningen med forsøgsbyggeri langs kysterne med yderligere 10 projekter.
  • Ordningen blev indført i 2015 af den daværende venstreregering. Man forsøgte også dengang at forringe strandbeskyttelseslinjen, der beskytter naturen fra vandkanten og 300 meter ind i landet. Men det blev droppet efter store folkelige protester.
  • Dog valgte venstreregeringen dengang alligevel at tillade 10 forsøgsprojekter, hvor der blev givet dispensation til byggeri inden for kystbeskyttelseslinjen. Nu vil SMV-regeringen udvide ordningen.
  • Regeringen vil samtidig give mulighed for udlæg af 2500 sommerhusgrunde i kystnær zone, som ligger uden for områder, hvor der risikeres oversvømmelse.
  • Kommunerne skal kunne etablere glamping i det åbne land, ligesom der skal ses på en opdatering af landets reglement for camping.
  • Der skal laves om på planlovens regler, så det bliver muligt at tage såkaldt overflødiggjorte bygninger i brug til bolig, fritidsformål eller erhverv. Der skal også være mulighed for at ombygge dem i større omfang uden en landzonetilladelse.

Kilde: Regeringens landdistriktsudspil "Sammenhæng og balance".

Regeringens udspil kan læses på by- land- og kirkeministeriets hjemmeside.

Vi har kæmpet for Danmarks frie kyster i 100 år. Vil du være med?