Det er sidst i november, hvis ikke kalenderlyset allerede er sat i en juledekoration, er det nu, det skal pyntes. Du kan købe pynten eller du kan finde den i naturen.

Derfor får du her en lille guide til gratis julepynt, som kan findes på skovturen, strandturen eller i haven.

Find pynten i skoven

Der er rig mulighed for at finde pynteting på træerne, i buskadser og på jorden.

- Det handler om at kigge oppe og nede og så indimellem alt det, så kan man finde de fineste ting, som sagtens kan pryde juledekorationer i alle afskygninger, fortæller Thomas Neumann, naturvejleder i Danmarks Naturfredningsforening.

I skoven kan man finde mos, kogler og bark. De er oplagt som dekoration, fordi de ikke rådner.

Det klassiske naturlige pynt er dog ikke det eneste, du kan finde i skoven.

- Der er masser af ting, som folk sjældent bruger som julepynt, men som faktisk egner sig glimrende under kalenderlyset eller i vindueskarmen. Det kan for eksempel være porresvampe som hænger på gamle træer, eller helt almindelige svampe, som man lige skal huske at tørre først, siger Thomas Neumann.

Der er en tommelfingerregel, der siger, at man må tage, hvad man kan have i en almindelig plasticpose. Den gælder både i statsskovene og i de private skove.

Find pynten ved stranden

Kysterne gemmer også på skatte, som kan spæde den klassiske juledekoration op.

- På stranden kan du finde flotte sten i alle mulige farver, og bliver farverne lidt kedelig og grå, så kan du male stenene, når du kommer hjem, siger Thomas Neumann.

Strandene byder også på mange forskellige skaller, som kan bruges rå eller males i forskellige farver.

Eller man kan hænge skaller på snore og sætte dem på juletræet.

Find pynten i haven

Det er ikke nødvendigt at tage i skoven eller på stranden for at finde naturlig pynt, haven byder også på dekorativ natur.

- I haven kan man altid tage en gren eller to med i sin juledekoration. Man kan også tørre blade i alle former og farver, og så kan man ofte finde tomme sneglehuse i krat og buskads, siger Thomas Neumann.

Han forklarer, at de fleste også har forskellige krydderurter, som sagtens kan indgå i julepynten.

Citrontimian er eksempelvis en krydderurt, som man kan putte i dekorationen frisk, fordi den over tid vil tørre ud.

- Med krydderurter i dekorationerne spreder man samtidig en liflig duft i hjemmet, og det er jo hyggeligt i juletiden, siger han.

Find pynten i hjemmet

Hvis man er doven, så kan man også gå på jagt i køkkenskabene.

Her kan der f.eks. gemme sig forskellige farvede peberkorn, der kan være flotte spredt ud over dekorationen.

- Naturen er skøn – også når det er koldt. Når det så er sagt, så kan en hyggelig aften inde med varm kakao være noget af det hyggeligste i de kolde måneder, og vil man gerne lave juledekorationer, så kan køkkenskabene altså gøre underværker, siger Thomas Neumann.

Udover peberkorn kan man også være heldig at finde tørrede bær, som enten kan komme på snor til at hænge i vinduet, eller lægges løst på juledekorationen.

alt
Thomas Neumann
Naturvejleder og organisationskonsulent