Foto: Anna Sofie Dybdahl

1. Opalsøen

Selvom Bornholm kun er 588 km² stor, så rummer øen mange storslåede naturoplevelser. Vi begynder turen ved Opalsøen. Søen er bare ét af de steder på Bornholm, hvor du kan opleve grundfjeldet over jordens overflade. Det imponerende landskab ligner næsten noget fra en sydlandsk ferieø.

Opalsøen er en badesø. Det er derfor en oplagt destination, hvis du er feriegæst på Bornholm i sommermånederne. Søen er så dyb, at du kan hoppe direkte fra klipperne ned i det smukke vand – hvis du altså tør.

Farven i søen er turkisblå. Den smukke farve kan, præcis som klipperne, nemt lede tankerne hen på et tropisk paradis. Opalsøen er sammen med Krystalsøen opstået efter, at granitbrydningen i 1967 ophørte. Herefter blev de dybe dale fyldt op af regnvand.

Opalsøen ligger næsten på toppen af Bornholm i et naturområde, der går under Hammeren eller Hammerknuden. Det er næste stop på listen.


2. Hammerknuden

Et af de mest velbesøgte naturområder på Bornholm er uden tvivl Hammerknuden. Det er der god grund til. Det fredede naturområde har nemlig mange spændende seværdigheder.

Foruden Opalsøen finder du Hammershus, Hammershus besøgscenter, Hammersøen og forskellige imponerende kystklipper som Dødningeskær, Ørnevig og Kongestolen.

På sit højeste er Hammeren 82 meter over havets overflade. Det giver en storslået udsigt over havet til den ene side og den naturskønne ø til den anden.

Området er perfekt til en rolig gåtur. Er du til aktiv ferie, så er der dog også rig mulighed for at få pulsen op med en vandretur til det højeste punkt.

Der er flere forskellige vandreruter at vælge imellem. Vælger du at gå hele Hammerknuden rundt, så er turen omkring syv km lang.


Foto: Flemming Rune

3. Almindingen

På Bornholm ligger intet mindre end Danmarks femte største skov: Almindingen. Skoven ligger på midten af øen og måler omkring 6000 hektar. Vel og mærket hvis hele det grønne område tælles med. Hvis det udelukkende er statsskoven, som regnes med, så ryger arealet ned på knap 2400 hektar.

Du kan tage på mange forskellige slags ture i Almindingen. Det er både oplagt at tage på skov-, vandre-, og cykelture i det store naturområde.

En af de mest populære ture går til Ekkodalen. Her kan du gå i tidligere generationers fodspor og råbe: ”Hvad drikker møller”. Dalen vil da, som den altid har gjort, svare tilbage: ”Øller, øller, øller..”.

En tur til Orkanskoven er også en storslået naturoplevelse. Den har siden en storm i 1967 fået lov at ligge urørt hen. Dengang væltede stormen en del bøgetræer. Det sjove er, at de væltede træer har sat skud, som er blevet til forholdsvis store træer i dag.

I Almindingen finder du også Bisonskoven. Her blev der i 2012 sat syv bisoner ud. Bestanden er siden da vokset til at udgøre 13 bisoner i 2019 ifølge Naturstyrelsen.

Der er flere naturområder i Almindingen som er fredet. En af dem er Paradisbakkerne, som du kan læse om herunder.


Foto: Preben Tripsen

4. Paradisbakkerne

De delvist fredede og privatejede Paradisbakker fortjener sit eget afsnit. Bakkerne er på mange måder indbegrebet af Bornholm. Paradisbakkerne er et klippelandskab med sprækkedale og en enestående naturskov.

Nogle steder er der lodrette klippesider med frodig vegetation i bunden. Andre steder er der store vidder og højt til himlen.

I Paradisbakkerne kan du se den ene, og nok mest berømte, af Bornholms tre rokkesten. Stenen med det simple navn, Rokkestenen, er en cirka 35 tons stor vandreblok. Ifølge Naturstyrelsen har stenen ligget i Paradisbakkerne omkring 10.000 år.

Stenen kan, som navnet antyder, rokke. I folkemunde siges det, at stenen kan rokke, fordi den er placeret oven på en diamant.

Du kan både tage på en kort gåtur eller en mere udfordrende vandretur i Paradisbakkerne på Bornholm. Der er nemlig mange forskellige vandre- og cykelruter i området.


5. Dueodde strand

Prisen som Danmarks bedste strand kunne godt tilfalde Dueodde Strand. I hvert fald hvis bløde strande med fint sand er et af topkriterierne i konkurrencen.

Sandet på Dueodde Strand er utrolig finkornet. Faktisk er det så finkornet, at stranden er en af de mest finkornede i hele Europa. Det tiltrækker selvfølgelig mange badegæster hver sommer. Forståeligt nok.

En af de bedste sommerfornemmelser må næsten være følelsen af at træde ned i blødt, varmt sand. Den følelse er du garanteret på Dueodde Strand.

Ud over en eminent strandoplevelse, så kan du også blive beriget med en spændende naturoplevelse på Dueodde Strand. Der bor nemlig myreløvelarver i det fine sand. Har du lidt tålmodighed, så kan du være heldig at opleve larvens fangstteknik. Den ligger nemlig på lur nede i hullet, og når så myrer og andre insekter får forvildet sig ned i hullet, springer den frem og fanger dem.

Dueodde Strand ligger på Bornholms sydspids.


Video: Maria Slot

Oplevelser på Bornholm:

  • Bornholm er et mekka af fantastiske oplevelser. Savner du mere inspiration end oplevelserne her, så kan vi varmt anbefale at besøge 367ture.

6. Døndalen

En anden velbesøgte lokalitet på Bornholm er Døndalen. Her finder du, ikke bare øens, men Danmarks største vandfald på knap 20 meter.

I 1975 blev Døndalen fredet, og ejes i dag af Danmarks Naturfond. Her venter dig en smuk naturoplevelse uanset hvilken årstid, du måtte besøge området på. Det eneste minus ved at besøge området om sommeren er, at åen desværre har det med at tørre ud i de varmeste måneder. Heldigvis er der meget andet at opleve i området, hvis du holder sommerferie på Bornholm.

Ikke langt fra Døndalen, faktisk kun omkring 1 km væk, ligger Helligdomsklipperne. De rejser sig smukt over havets bølger. Klipperne er opkaldt efter Rø Kjijla, som i middelalderen blev betragtet som en hellig kilde. Dengang blev kilden opsøgt af syge folk, som håbede på at blive helbredt. I dag er kilden lagt i rør. Du kan dog stadig se den, hvis du besøger Bornholms Kunstmuseum. Her løber kilden igennem museet, næsten som en slags moderne vandkunst.

Parkering kan enten foregå ved Døndalens Parkeringsplads eller ved parkeringspladsen ved Bornholms Kunstmuseum.


7. Svartingedalen

Hvis du kan lide Ringenes Herre, så skal du besøge Svartingedalen. Det er en eventyrlig sprækkedal. Her kan du vandre ind mellem to høje klippevægge ad en natursti. Når du kommer ud på den anden side, så møder du en skråning. Her finder du en jættebold, som er en kæmpe vandreblok. Sagnet siger, at der engang var en svensk jætte, som sigtede efter Sankt Clemens Kirke, men ramte ved siden af.

Medbring gerne en kikkert når du bevæger dig ned i dalen. Der bor nemlig flere forskellige fugle i naturområdet. Ifølge Fugleværnsfonden, som i 2017 erhvervede området, kan du f.eks. opleve ravne i Svartingedalen.

Læs også: Kikkerttest 2020: Find en kikkert, der passer til dig

Svartingedalen er de seneste par år blevet en mere populær besøgsdestination på Bornholm. Men der er stadig plads til at udleve en gammel drøm om rollespil i dalen.

Uanset hvordan du vil besøge Svartingedalen, så er det en god idé at huske dine gummistøvler. Der er nemlig ofte mudret på turen gennem den 2,5 km lange sprækkedal.


8. Ringebakkerne

Det sidste område i denne guide er Ringebakkerne. Bakkerne er et must-see på Bornholm. Det er et naturområde med granitbrud, skov, sprækkedale og lyngheder.

På havsiden af klipperne var der omkring år 1900 et tipvognsspor, der bragte granit fra Klondyke-stenbruddet til Vang Havn. Granitten er brugt til flere forskellige byggeprojekter. F.eks. er granitten til Storebæltsbroen hentet fra Ringebakkerne.

Her kan du i den grad opleve det, som gør, at Bornholm adskiller sig fra resten af Danmark. Området er et klippelandskab, så grundfjeldet er hovedattraktionen i området.

Ud over de betagende klipper, så er der mange forskellige planter i Ringebakkerne. Alt afhængig af årstiden kan du f.eks. finde blå anemoner, mark-kohvede og den sjældne kær-svinemælk i området.

Der er flere forskellige vandreruter at vælge imellem. Du kan også vælge at blive i området en overnatning eller to. Lige ved Bonnén-broen er der nemlig et shelter til fri afbenyttelse.