Opråb til nyudnævnt minister: Lad os redde fjordene nu!
I 30 dage har en stafet været på vej igennem mere end 30 danske fjorde. Fredag nåede den sin endelige destination, da den ankom til Christiansborg og minister for trepart Jeppe Bruus.Fra Limfjorden i nord til Flensborg Fjord i syd. Og fra Ringkøbing Fjord i vest til Præstø Fjord i øst har danskere med kærlighed til fjordene sejlet, svømmet, cyklet, surfet, roet, padlet, vandret og dykket med stafetten.
Og på sin vej har stafetten besøgt samtlige af vores unikke og smukke fjorde.
Fra hånd til hånd, fra fartøj til fartøj og fra fjord til fjord har stafetten rejst på tværs af landet for at sætte fokus på de enorme problemer med kvælstofforurening og iltsvind.
Og nu er den ankommet til sin endelig destination Christiansborg, hvor nyudnævnt minister for grøn trepart Jeppe Bruus fredag tog imod den.
- Tak til alle de mange ildsjæle ude ved vores fjorde. Som de, der har haft stafetten før mig har oplevet, så er de danske fjordområder hårdt presset. Kun to ud af vores 30 fjorde er i god økologisk tilstand. Sådan skal det ikke være, sagde minister Jeppe Bruus.
Læs også: Hvad er den grønne trepart, og hvordan vil den gavne klima, natur og vandmiljø?
Stafetten er designet af Alberte Bremland Sørensen og mundpustet i glas af Thea Andersen. Farverne symboliserer hhv. næringsstoffer, algevækst, iltsvind og det klare håb for fremtiden.
Endnu et voldsomt iltsvindsår
Det hele sker på en dyster baggrund. For igen i år har iltsvindet taget sit kvælertag på de danske fjorde. 13 fjorde har indtil videre været ramt. Det er det samme antal som på samme tid sidste år - et år hvor iltsvindet i det danske hav, udviklede sig til at blive det værste i 20 år.
Før sommerferien landede parterne i den grønne trepart, blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, en vigtig og ambitiøs aftale, og for nylig fik treparten sit eget ministerium og ny minister i Jeppe Bruus. Det er under hans ledelse, at 390.000 hektar landbrugsjord skal omlægges til natur og skov.
Det skal blandt andet medføre en reduktion af landbrugets forurening med kvælstof til vandmiljøet, og det er det, der skal til, hvis vi skal stoppe de tilbagevendende iltsvind i det danske hav.
- Vi skal have livet tilbage i vores fjorde, og vi har en kæmpe opgave foran os. Det er præcis derfor, at ministeriet for grøn trepart er sat i verden. Den omlægning af natur, som vi nu er i gang med, har ikke været set i over 100 år, siger Jeppe Bruus.
Den grønne trepartsaftale er et vigtigt første skridt. Men ude i fjordene raser iltsvindet, så der er brug for, at aftalens ambitioner bliver omsat til handling hurtigst muligt. Det er nu, det egentlige arbejde for den nye minister og trepartens parter begynder, når der skal sættes turbo på at få udpeget og omlagt de jorde, som udleder mest kvælstof til vores havmiljø.
– Der skal omlægges enormt mange arealer, så jo før vi kommer i gang med konkrete projekter og handling ude i landet jo bedre. Naturen og vandmiljøet får det bedre for hver gang, vi udtager et areal og stopper med at dyrke det, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
30 fjorde 30 dage
- Stafetten er blevet transporteret fra fjord til fjord af sejlere, svømmere, kajakroere, roere og dykkere. Hele vejen fra Limfjorden til Christiansborg i København.
- Fredag den 20. september blev stafetten overrakt til trepartsminister Jeppe Bruus ved arrangement ved Christiansborg.
- Stafetten symboliserer tusindvis af danskeres opråb til politikere om, at vores fjorde er under pres. Over halvdelen af dem har været ramt af iltsvind de seneste tre år, og kun to danske fjorde er ifølge miljøstyrelsen i god økologisk tilstand.
Stafetten er blevet transporteret gennem 30 danske fjorde af sejlere, svømmere, kajakroere, dykkere og andre hav-entusiaster. Nogle af dem var med, da minister Jeppe Bruus fik overrakt stafetten på Christiansborg i København.
Selvom stafetten nu har nået sit mål på Christiansborg, så er dens rejse ikke helt slut. For vi har bedt Jeppe Bruus om at lade den gå videre til den treparts- eller miljøminister, som overtager ansvaret for fjordene efter ham, og til den næste igen efter ham eller hende. Så stafetten bliver en varig påmindelse hos politikerne om danskernes store kærlighed og engagement for fjordene – indtil fjordene igen sprudler af liv.
Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne fællesskab. Gennem kampagner og vedholdende politisk arbejde, skaber vi reel grøn forandring for naturen i Danmark - både på land og i havet.
Hvis du vil være med, kan du melde dig ind i dag!