Der findes havområder omkring os, hvor ingen fisk kan leve, hvor havplanterne kvæles, og hvor havbunden er forvandlet til et sort og råddent lag af slam, hvor alt er dødt.

Iltsvindet har bredt sig i fjorde over hele Danmark, og nye tal viser, at i år er endnu et voldsomt iltsvinds-år. Det er den intensive kvælstofudledning fra landbruget, der i kombination med lunt og stille vejr gør, at algerne vokser ekstraordinært meget og opbruger ilten i vandet, når de dør.

Over halvdelen af alle danske fjorde har været ramt af iltsvind de seneste tre år, og kun to danske fjorde er ifølge miljøstyrelsen i god økologisk tilstand.

For at dokumentere problemet, har fotografer lavet undervandsoptagelser fra ni af de værst ramte fjorde i Danmark.

Hjælp os med at redde fjordene

Lige nu er en stafet på vej gennem 30 danske fjorde med kurs mod Christiansborg og med et klart budskab: Red vores fjorde!

Du kan støtte vores arbejde med 30 kroner.

Dybsø Fjord

Skive Fjord

Odense Fjord

Vejle Fjord

Isefjord

Roskilde Fjord

Flensborg fjord

Mariager Fjord

Limfjorden

Nogle steder viser billederne de kolossale mængder af fedtemøg – hurtigt voksende trådalger - der lægger sig som en dyne, som blokerer for sollyset og kvæler tangplanter og ålegræs.

Andre steder, hvor iltsvindet er allerværst, kan man se det såkaldte ”lig-lagen” - et hvidt tæppe af svovlbakterier, der dækker havbunden som et dystert vidnesbyrd om, at livet er forsvundet.

Sådan redder vi fjordene

  1. Landbrugets udledning af kvælstof skal reduceres med en tredjedel
  2. Flere hundrede tusind hektar landbrugsjord skal omlægges til natur
  3. Vi skal stoppe fiskeri med bundslæbende redskaber i områder, som er sårbare overfor iltsvind
  4. Når kvælstofbalancen i fjordene er genoprettet, skal vi lave aktiv naturgenopretning som udplantning af ålegræs og etablering af stenrev
  5. Hjælp os med at sikre, at de gode ambitioner fra den grønne trepartsaftale bliver til handling.