”Jeg ved ikke, om det er kunst eller en del af kommunens ukrudtsbekæmpelsesplan. Det er bare helt utroligt fint, og hvis det er et kunstværk, er det et af det bedste, jeg længe har set.”

Sådan skriver billedkunstner Signe Parkins på Instagram efter mødet med små håndskrevne navne på byens vilde planter.

I Grønnegade og på Møllevejen, der ligger centralt i Århus midtby, er der små, fine kridtstreger, der giver navn til de mange små gevækster, der ellers er så lette at overse.

- Jeg er selv meget interesseret i botanik, men mange af plantearterne kunne jeg alligevel ikke genkende, fordi de ikke blomstrer nu. Det var dejligt at blive mindet om dem og komme på fornavn. Det gjorde mig bare glad og virkede livsbekræftende midt i en gade, der ellers lidt rå og beskidt grundet en masse byggearbejde, siger Signe Parkins.

Foto: Signe Parkins

Unge ildsjæle står bag kridtstreger

  • Efter denne histories udkomme har vi fået en henvendelse fra gruppen De Unge Biodiversitetsambassadører i Århus.
  • Gruppen arbejder for at stoppe tilbagegangen blandt Danmarks vilde planter og dyr samt oplyser om vigtigheden af at inddrage unge i at påvirke beslutningstagere til at tage ansvar og handle på biodiversitetskrisen.
  • Kridtstregerne på billederne er lavet af nogle af gruppens medlemmer som led i deres arbejde med at øge menneskers fokus på den vilde natur.
  • Her kan du se en video fra deres aktion

Vil ændre vores opfattelse af ukrudt

De små kridtstreger har rod i en plantebevægelse, der startede i Frankrig for nogle år siden. Sauvages de ma rue (Min gades vilde ting) kæmpede bl.a. for det forbud mod sprøjtegift på offentlige arealer, der endte med at blive indført i Frankrig tilbage i 2017.

I november sidste år begyndte den franske botaniker og medarbejder ved Toulouse Museum for Naturhistorie, Boris Presseq, der også er aktiv i Sauvages de ma rue, at lave kridtstreger og skrive plantenavne på byens mure og fortov. Det blev optaget på video, imens han levende fortæller om de vilde planter. Videoen har fået over 7 millioner visninger.

En anden ildsjæl, der har været aktiv i Sauvages de ma rue, og som endte med at tage kridt-trenden med til Storbritannien, er den franske botaniker og forkæmper for ukrudt Sophie Leguil. I dag bor hun i London, hvor hun startede kampagnen More Than Weeds.

Her blev kridtstregerne, der faktisk er ulovlige i Storbritannien, en helt central del af kampagnen i det tidlige forår i år:

- Idéen med projektet er at ændre menneskers opfattelse af alle de planter, der vokser i byen. Folk kalder dem ukrudt. De bliver sprøjtet og fjernet. Men de er alle sammen en del af vores urbane natur, hvor de hjælper med at fjerne forurening, producerer ilt og gavner insekter og fugle, siger Sophie Leguil til det amerikanske bæredygtighedsmedie Treehugger.

Foto: Signe Parkins

183 forskellige planter på fortovet

Den britiske organisation Plantlife, der arbejder for at beskytte truede, vilde blomster, planter og svampe, har lavet en række undersøgelser i Storbritannien af den vilde natur i byerne.

En undersøgelse af vilde planter på og langs fortovene i Sheffield fandt hele 183 forskellige arter, mens en undersøgelse i Cambridge fandt 186 forskellige arter på byens mure.

- Hvis vi ændrer vores opfattelse og ser en mælkebøtteblomst for det, den faktisk er, nemlig en livline for vores bier i det tidlige forår, så kan vi måske lære at holde mere af den, siger talsmand for UK Plantlife Trevor Dines til The Guardian.

Er planteaktivismen kommet til Danmark?

De små kridtstreger, som Signe Parkins opdagede på fortovet i Grønnegade, kan være inspireret af planteaktivismen fra Frankrig og England.

Hun postede flere billeder af de mange forskellige navngivne planter på sin Instagram-konto, og det er endt med at blive et af de mest populære og kommenterede opslag på hendes profil:

- Jeg har fået så mange kommentarer og beskeder fra folk, der synes, at det er en genial ide. Kridtnavnene gør jo opmærksom på naturens værdi, og minder os om den livskvalitet, naturen giver os. Man kan sige, at tingene får en værdi, når de får et navn. Derudover synes jeg også, at de har en poetisk kvalitet, siger Signe Parkins.

Så vidt vides er kridtstregerne på Grønnegade og Møllevejen i Århus det første eksempel af sin art i Danmark.

Hvis du ser plantenavne med kridt, hvor du færdes, kan du dele billederne på sociale medier under hashtagget #sidewalkchalkactivism.

Foto: Signe Parkins