Den er otte centimeter lang, lugter svagt af gummi og er verdens mindste nulevende pattedyr.

Den hvidtandede spidsmus foretrækker et varmt klima, da dens størrelse gør det nærmest umuligt at overleve i kulden. Den lever både i Asien, Afrika og det sydlige Europa. Men nu er der altså gjort en overraskende opdagelse.

Den hvidtandede spidsmus er blevet fanget af et vildtkamera lige uden for Billund Lufthavn. Altså langt nordligere, end hvor den ellers lever.

Julie Dahl Møller er forsker og undersøger blandt andet birkemus og flere flagermusarter ved hjælp af vildtkameraer, hun har sat op rundt omkring. Derfor var det ikke overraskende, da udløseren på et af hendes vildtkameraer en morgen var blevet aktiveret, og der var fanget et billede af en lille grå mus. I flere måneder troede Julie Dahl Møller, at musen på billedet var en almindelig spidsmus.

-De ser stort set ens ud, men jeg sendte alligevel billedet rundt til nogle forskere, som kan kende forskel.

Er blevet fragtet med fly eller vandret naturligt

Det er svært at sige, om den hvidtandede spidsmus er en helt ny beboer, eller om der i virkeligheden har levet flere eksemplarer, uden at nogen har opdaget det.

Men Danmark er umiddelbart ikke et naturligt sted at etablere sig for en hvidtandet spidsmus. Arten skal spise dobbelt sin egen kropsvægt om dagen for at overleve. Og det er svært i kulden. Om vinteren har den derfor udviklet en evne til at skrumpe sit eget kranie og knogler, så den kan overleve uden at bruge så meget energi, som den ellers ville have behov for.

Om fundet af den nye spidsmus er tegn på, at klimaforandringerne har gjort Danmark til et tålbart sted at leve for den hvidtandede spidsmus, eller om den er blevet fragtet hertil ved et uheld i et fly fra Malaysia, vides ikke. Derfor glæder Julie Dahl Møller sig til at udforske området omkring Billund endnu mere.

-Det kunne være spændende at vide, om det er en enlig svale, eller om der er flere. Og i så fald om de overhovedet har en chance i Danmark.

Læs også: Uddød plante vendt tilbage

Klimaforandringer lokker arter på afveje

Julie Dahl Møller spår den hvidtandede spidsmus relativt dårlige chancer i Danmark. Vejret er barskt, og især om vinteren er udbuddet af insekter småt.

Men hvem ved, siger Julie Dahl Møller. Klimaforandringerne har vist sig at give flere overraskelser, når varmen lokker nogle arter længere nordpå og omvendt. For eksempel sølvhejren, hvepeseedderkoppen og flere hajarter har slået sig fast ned i Danmark, fordi de har vurderet vejret og varmen til at være tilstrækkelig.

-Så længe den nye spidsmus ikke viser sig at være invasiv og udgøre en trussel mod de hjemmeboende arter, så er den hvidtandede spidsmus da mere end velkommen, siger Julie Dahl Møller.

Den hvidtandede spidsmus er næsten umulig at skelne fra den hjemmehørende almindelige spidsmus, som er udbredt i Danmark. Den eneste forskel er

Vær med i Danmarks største grønne medlemsorganisation

Vær med til at kæmpe for Danmarks natur og arter, et sundt klima og rent drikkevand.

alt
Emilie Palm Olesen
Digital redaktør