Vinterkulden trækker i kinderne, give brændende fornemmelser i handskeløse hænder, men bringer heldigvis også en vinterferie med sig. Giv frosten noget at arbejde med, og brug nogle timer af din ferie udendørs. Ud over den knasende lyd af knækket is på pytter, sneengle i stivfrossent græs og en sjov sneboldskamp, som ender ud i våde sokker, er der nemlig meget andet at lave.

1. Nyd en naturlegeplads

Der findes over 120 naturlegepladser i Danmark, som er fordelt ud i hele landet. Ud over sjove udfordringer og frisk luft, får I også forbrændt en masse energi. Balancen kommer på prøve, når I skal gå på line, og I kan konkurrere om, hvem der kan holde syren i armmusklerne ud længst, når armgangen skal erobrers.

Find en naturlegeplads tæt på dig på Naturstyrelses hjemmeside for udendørs faciliteter. Herinde kan I også læse om tilgængelighed, og hvilke andre faciliteter der er at finde på naturlegepladserne som for eksempel bålsteder, tilgængelighed og toiletter.

2. Se de spændende sæler

Hvis vinterferien skal indeholde et eksotisk islæt, kan I tage ud og se på sæler i Danmark. Sælerne er menneskesky, og I kan derfor ofte kun se dem på afstand, liggende på sten i fjorde, på sandstrande, ved små øer ved kystområder eller på sandbanker. Her ligger de især på solrige dage uden blæst.

I Danmark har vi både spættede sæler og gråsæler. Den spættede sæl er den mest almindelige herhjemme, og med undtagelse af Lillebælt og Det Sydfynske Øhav kan I se dem i hele landet. Steder som Avnø syd for Næstved og på Fanø ud for Esbjerg er især gode steder at besøge, hvis I vil se en spættet sæl.

Gråsælen derimod ses oftest i Østersøen omkring Bornholm, i Kattegat, Anholt, Læsø, i den vestlige del af Limfjorden, i Vadehavet og ved Rødsand syd for Lolland. Rødsand har den største bestand og de fleste unger. Gråsælen får unger i februar/marts måned, så der er gode muligheder for at se dem i vinterferien.

3. Københavneren: Fuglekiggeri i Frederiksberg Have og fang en lysende hare i Søndermarken

Disse to grønne, fredede naturperler finder du i hjertet af København. Områderne lægger både op til fordybelse og aktivitet.

I Frederiksberg Have er det nemlig muligt at nyde og nærstudere en masse andefugle som for eksempel svaner, gæs og den spøjse moskusand. Fiskehejren, Danmarks måske mest kendte vadefugl, er også en kendt gæst i haven. Se her, hvilke fugle der ellers er at finde.

Skal turen være med højere intensitet, kan du tage i Søndermarken og gøre en gå- eller løbetur til en lysjagt. I 2011 blev den første interaktive motionsrute i Danmark nemlig indviet i Søndermarken. Ruten er 2,5 kilometer lang, og for hver 100 meter er der en lav lygte, som lyser, så det passer til det tempo, du selv vælger. Lyset fungerer altså som en lysende hare, så du hele tiden kan følge med i dit tempo.

4. Lav lækker mad over snebål

Når det er koldt udenfor, men du stadig gerne vil bruge tiden udendørs, er et snebål en rigtig god løsning. Ikke nok med at du kan varme sig ved flammerne, så kan du også udnytte det til at lave for eksempel bagte æbler, snobrød eller varme vand til kaffe over.

Kun fantasien sætter grænser, og husk at det meste smager godt, når I er på tur.

Sådan laver du et snebål:

  1. Sørg for at trampe sneen hård, og læg et lag af grangrene. Grandækket skal sørge for, at sneen under bålet ikke smelter, så bålet ikke synker ned.
  2. Find nogle tørre smågrene, som du kan bruge til at tænde op i bålet med.
  3. Byg bålet op, som du ville lave et tårn i klodsmajor. To pinde i bunden og to på den anden led og så deropad.
  4. De tørre smågrene skal ind i midten sammen med nogle lidt større kviste. Det hele skal være tørt.

Husk forsigtighedsprincippet

Det er mindre risikabelt generelt at tænde bål om vinteren end om sommeren, men derfor skal du stadig være opmærksom. Der er bålpladser i flere statslige skove, og der må ikke tændes bål uden for dem.

Bålsted er til for, at ilden ikke skal "løbe" og sprede sig til andre steder. Men tjek alligevel altid efter, at der ikke er nogen brandbare overflader i nærheden. Sørg også for at slukke bålet helt, så der ikke er ild eller gløder tilbage.

Opskrift på bålbagte æbler

  • 4 æbler
  • 100 gram kanelsukker
  • 25 gram hakkede mandler
  • 1 tsk. brun farin
  • 50 gram smør

Skæl æblerne, skær dem i halve og fjern kernehuset.

Læg de halve æbler på et stykke sølvpapir hver. Sølvpapiret skal kunne lukkes helt samme om æblerne.

Smelt smørret og pensl det på de halverede æbler, og tril dem i kanelsukkeret.

Læg æblerne på sølvpapirsstykkerne og drys de hakkede mandler på.

Pak æblerne ind i sølvpapiret, så lukningen er øverst, og bag dem i gløderne fra snebålet i cirka 8-10 minutter.

5. Lav mad til fuglene

Hvis turen udenfor skal gøre lidt nytte, kan en aktivitet være at lave mad til fuglene. Fuglenes naturlige spise er frø, korn, insekter og frugt, som alt sammen er rådnet, gået i vinterhi eller dødt. Derfor kan jeres hjemmelavede fuglefoder bringe stor glæde på foderbrættet.

Klik ind her og find tre lette måder at lave din egen mad til fuglene på.

6. Kælketur med god udsigt

Er du eller din familie til fart over feltet, så kan det danske landskab bruges i stor stil. Her er nemlig ideelle kælkebakker, så snart sneen falder. Det kan vi takke istiden for.

Istiden har nemlig været med til at forme det danske landskab, som vi kender det i dag. Da isen trak ind over landet møvede det sig frem og skubbede jord og sten foran sig. Da det forsvandt igen, lod det sten, grus, sand og ler ligge tilbage. På den måde blev bakker, byster, bjerge, søer og alt andet i landskabet skabt.

En rigtig god kandidat til Danmarks bedste sted at kælke er Lyngbakkerne i Hundested. Bakkerne ligger i et område, der er fredet blandt andet på grund af den flotte udsigt.

For at sikre at du ikke går glip af de fedeste kælkebakker, kan du klikke ind her og se kort, beskrivelser og rutevejledning af alle registrerede kælkebakker i Danmark.

Sådan holder du dig varm i frostvejr

Hav altid hue, vanter, halstørklæde og varmt fodtøj på

Klæd dig på i lag på lag. Det virker som isolation.

Hold dig tør

Bevæg dig

Spis eller drik noget varmt

7. Til de vovede: Sov udenfor

De fleste skælver nok ved tanken, men det er faktisk muligt at sove udenfor, selvom kalenderen kun siger februar. Der er sheltere de fleste steder i Danmark, og ved mange pladser er der bålsteder, toiletter og rent vand tilgængeligt. Klik her og se en oversigt over sheltere i Danmark, samt hvad shelterpladserne kan tilbyde, så du er sikker på, at der er det, du har behov for, for at føle dig tryk og klar.

Ud over selve overnatningen i naturen er det både oplagt, at du prøver kræfter med at lave mad over bål og kigge efter stjerneskud.

Ud over en direkte glæde over at være i og tæt på naturen, så følger der også rigtig mange andre fordele med det at tilbringe tid i den friske luft. Det nedsætter for eksempel blodtrykket, reducerer stress, forbedrer helbredet (hvis du holder dig tør og varm), øger hukommelsen og booster immunforsvaret.

Bemærk, at det ikke er alle skove, hvor det er tilladt at overnatte eller tænde bål.

Se mere og find et sted at overnatte på Naturstyrelsens hjemmeside

Pakkeliste til sheltertur

  • Liggeunderlag og sovepose
  • Varmt undertøj til at have på inderst.
  • Yderligere varmt tøj der både er vand- og vindtæt.
  • Mad og drikke
  • En gammel stegepande og/eller gryde. Ved de fleste sheltere er der en bålplads. Alternativt kan du også have et trangiasæt med.

Hvis du mangler nogle af disse ting og ikke ønsker at købe dig fattig i udstyr, kan du låne dig frem eller kigge efter det i en genbrugsbutik.