5 gode råd: Sådan færdes du sikkert i naturområder med store dyr
Der venter storslåede oplevelser i naturområder med store græssende dyr. Men du bør følge disse fem simple råd, hvis du vil minimere risikoen for sammenstød med de store dyr.Vores natur er i stor krise, og en af de mange årsager er, at mennesker i århundreder har fjernet mange store vilde dyr fra den danske natur.
Det betyder desværre, at de store dyr og deres vigtige funktioner nu mangler i økosystemerne i vores naturområder.
Derfor er man de senere år i stigende grad begyndt at sætte store græssende dyr som vildheste, elge og kvæg ud i danske naturområder for at forbedre de naturlige økosystemer.
Læs mere: Sådan har vildheste og kvæg hjulpet naturen på Skovsgaard
Store dyr i mange danske naturområder
I dag er der mindst 85 naturområder i Danmark med store dyr, som går frit rundt i naturområderne og græsser hele året rundt for at forbedre biodiversiteten.
Og der vil komme endnu flere naturområder med helårsgræssende dyr de kommende år, når der bliver åbnet naturnationalparker med forskellige store dyr.
Læs mere: Hvad er en naturnationalpark, og hvor skal de ligge?
Undgå sammenstød med de store dyr
Desværre har der i nogle naturområder været nogle få ulykker, hvor mennesker er kommet til skade efter sammenstød med de store dyr.
De er nemlig ikke tamme og derfor ikke vant til mennesker og vores kæledyr på samme måde som for eksempel dyr på en gård. Derfor kan de gå i panik og reagere, hvis mennesker og hunde kommer for tæt på og skræmmer dem.
Men heldigvis kan langt de fleste af disse ulykker undgås, hvis man blot følger nogle simple råd om, hvordan man færdes sikkert i naturområder med store dyr.
Her er fem gode råd om, hvordan du færdes sikkert i naturområder med store dyr.
Fakta om naturnationalparker
- Hvad er naturnationalparker, og hvor skal de ligge i Danmark? Det kan du finde svar på her.
- I naturnationalparker vil der komme store dyr, som skal græsse udendørs hele året rundt. Her kan du finde svar på de hyppigste spørgsmål om bl.a. dyrevelfærd og hegn.
5 gode råd når du omgås store dyr i naturen
1) Hold god afstand til dyrene
Gerne omkring 25-50 meter, så de store dyr ikke bliver bange for dig.
Vær særlig opmærksom, hvis der er tyre, hingste, væddere eller andre handyr i indhegningen. Hvis dyrene kommer mod dig, så træk dig væk.
Hvis dyrene står på stien foran dig, og du ikke kan gå udenom med god afstand, så vend om og gå en anden vej.
Det er selvfølgelig slet ikke tilladt at røre eller klappe dyrene.
2) Kom ikke mellem voksne dyr og unger
Gå aldrig igennem dyreflokken.
Når dyrene har unger, og de føler sig truede, så vil moderinstinktet få dem til at beskytte deres unger - og det kan af og til ske på en aggressiv måde over for truslen.
3) Hold hunde i kort snor
Dyrene kan reagere instinktivt på hunden og reagere aggressiv for at beskytte sit afkom.
Hold derfor hunden i meget kort snor, og gå i en stor bue udenom dyrene — eller undlad helt at tage hunden med ind i indhegningen.
4) Vær rolig omkring dyrene
Bevæg dig roligt, og undgå fagter og lyde mv. — særligt når du passerer dyrene.
Det vil både give dig en bedre oplevelse af dyrene, og det vil gøre, at dyrene ikke bliver forskrækkede, så de kan komme til at løbe eller springe med fare for dig og andre besøgende.
5) Det er ikke tilladt at fodre dyrene
For det første kan fodring være usundt for dyrene.
Og for det andet kan det betyde, at de store dyr bliver mere opsøgende overfor både dig og andre mennesker, hvilket vil øge risikoen for sammenstød og ulykker.
Kilde: Naturstyrelsen og NaturPåTværs.dk