Sommeren er lig med is, blomster, ture til stranden og ren afslapning.

Men bedst som du ligger der i solen, og nyder din is, er der pludselig råb og skrig ude fra vandet.

Der er en dreng, der er blevet brændt af en brandmand, og folk styrter ud, og henter deres børn sikkert ind på land.

Sommeren er desværre også lig med stikkende og brændende dyr, insekter og planter.

- Det er møgirriterende at blive stukket eller brænde sig i naturen. Heldigvis er langt de fleste planter og dyr ikke giftige eller stikkende – men der er forskellige forholdsregler, som du kan tage, når du er udendørs henover sommeren, forklarer Majken Sundahl, naturvejleder i Danmarks naturfredningsforening.

Vi har udvalgt fem planter, dyr og insekter, som du kan risikere at støde ind i henover sommeren.

Object reference not set to an instance of an object.

Brændenælder

Brændenælder findes over det hele, og kan være svære at undgå. Heldigvis aftager den sviende smerte forholdsvis hurtigt.

- Hvis du brænder dig på en brændenælde, er det bedste trick at skrabe de små næsten usynlige pigge væk med et dankort. Du kan også skylle området med eddike, som opløser lidt af giften, forklarer Majken Sundahl.

Brændenælder er ikke farlige at røre ved, hvis man tager dem inde ved stilken og undgår at røre bladet direkte på overfladen.

Brandmænd

Brandmænd findes kun i havet, og ofte kan du se dem fra overfladen.

- Der er typisk brandmænd i vandet, hvis der er fralandsvind, fordi de godt kan lide koldt vand. Derudover kan de bedre lide stille vand end bølgende vand, så du vil sjældent finde brandmænd, når bølgerne går højt, forklarer Majken Sundahl.

Er du i tvivl, så kan du rådføre dig på nettet, hvor du i en normal vejrudsigt kan se hvilken retning vinden blæser – eller du kan læse om strømforhold på fcoo.dk, der hvor sejlerne gør det.

Hvis skaden er sket, så er det en god idé at skrabe området med noget skarpt, for eksempel en kniv eller et dankort.

Derudover kan giften mindskes, ved at hælde varmt vand, kaffe eller lignende over området.

Fjæsing

En fjæsing er en fisk, der har en lille pig på ryggen – den ligger tit og graver sig ned i sandbunden, så man kan være uheldig at træde på den, hvis den ikke når at flytte sig. Det sker yderst sjældent, at man træder på fjæsingen, men hvis du bliver ramt af piggen, kan det gøre rigtig ondt i hele den legemsdel, du bliver stukket i.

- Hvis man træder på en fjæsing, eller er ude at fiske og på en eller anden måde bliver ramt af piggen, er det en god idé at putte varmt vand på - så hurtigt som muligt. Vandet skal være cirka 40-45 grader, og man skal holde stedet varmt i op til 1½ time. Jeg har også hørt om fiskere, der stiller sig meget tæt op af et bål. Varmen nedbryder simpelthen giften, så smerten hurtigere forsvinder, forklarer Majken Sundahl.

Hun lægger dog vægt på, at det primært er fiskere, der risikerer at blive stukket, fordi fisken ofte opholder sig på dybere vand, end der hvor vi kan bunde.

Bier og hvepse

Der er mange summende insekter rundt om i landet, og nogle af dem kan stikke, så det gør ondt.

- Bier er rolige af sind, og stikker som regel ikke, medmindre de virkelig bliver presset. Især de vilde bier, humlebier og enlige bier stikker så godt som aldrig. Det er lidt anderledes med hvepse, der godt kan være lidt aggressive, så dem skal du undgå at tirre, siger Majken Sundahl.

Hvis du bliver stukket af en bi, skal brodden fjernes, og så gælder samme regel som med fjæsingen - at varme kan neutralisere giften. Mange biavlere lægger en varm teske på det sted, de er blevet stukket.

Du kan også købe giftsugere til at bruge på stikstedet, men du skal være meget hurtig.

Antihistaminer, der virker mod mange typer allergi, er også en god ting at have med, især hvis du ved, at du har tendens til at hæve op efter stik.

Fyrre-processionsspinder

Henover sommer kan du se alle mulige forskellige larver, men det kan være en god idé at nøjes med at kigge.

- Fyrreprocessionsspinderen kan være giftig at røre ved, og dens hår spreder sig i luften, og kan virke irriterende. Den er heldigvis ret sjælden i Danmark. Den lever ved fyrreskove og kommer kun, når det meget varmt i vejret, forklarer Majken Sundahl.

Hvis du mener at have fået hårene på huden, kan de fjernes med tape. Men du skal søge læge, hvis du begynder at reagere kraftigt med udslæt og åndedrætsbesvær.

Larverne bruger giften som et forsvar mod at blive ædt af fugle.