Det var englænderen og eventyren Alastair Humphrey, der i 2012 fandt på begrebet mikroeventyr.

Efter i mange år at have udforsket verden på en række farefulde eventyr vendte han blikket mod de nære omgivelser og introducerede begrebet, der efterfølgende er blevet meget populært.

Mads Tolstrup er outdoorfotograf og arrangerer derudover ture i naturen, og han er vild med mikroeventyr.

- I Danmark er vi så heldige, at vi, stort set ligegyldigt hvor vi befinder os, har nem og hurtig adgang til naturen. Tag cyklen, toget eller bilen, så skal de fleste ikke bruge mere end en halv time på at komme ud i naturen. Og de små hverdagseventyr kan stimulere vores sanser på samme måde, som dyre og tidskrævende eventyr kan. Det handler simpelthen om at få vækket vores sanser og få frisk luft ned i lungerne, forklarer han.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?

Foto: Mads Tolstrup

Mikroeventyr kan være alt fra at tage kaffeaftalen ved et bål i skoven til en time i naturen efter mørkets frembrud, hvor I kigger på stjerner.

- Bare en halv time om dagen i den friske luft kan være med til at genoplive vores sanser, som er gået tabt for mange moderne mennesker. Vi behøver ikke længere være i stand til at dufte, om noget er giftigt, og vi behøver ikke at kunne se i mørke, for der er lys overalt. Men vi er ikke skabt til at sidde foran en computer i dårligt lys hele dagen, derfor skal vi have genskabt vores forbindelse til naturen.

Mikroeventyr kan bruges som kontrast til vores moderne og ofte fortravlede liv, og de behøver som sagt ikke være uoverkommelige eller komplicerede. I virkeligheden handler det blot om at gentænke nogle af de ting, du godt kan lide at lave, og så flytte dem ud i naturen.

- Undersøg vejrudsigten, inden du tager af sted, og tag tøj på efter vejr og vind, og åbn så dine sanser for nye indtryk. Det er mit vigtigste råd.

Her får du Mads Tolstrups fem forslag til mikroeventyr

Foto: Mads Tolstrup

Opdag nye steder
Vi har en tendens til at besøge de samme steder, hvis vi skal på tur. Undersøg i stedet, hvilke andre områder der findes i nærheden af dig, og tag så ud og leg turist.

Spis morgenmad i det fri
Hvorfor ikke tage en pose friskbagte boller og en termokande kaffe med på stranden og nyde maden i det fri? Sørg for varmt tøj og noget at sidde på, så oplevelsen bliver så god som muligt og en frisk start på dagen.

Drik kaffen i skoven
Skal du have et kaffemøde, eller har du en kaffeaftale med en ven, så prøv at rykke mødet ud i skoven. I kan enten have kaffen med i en termokop eller brygge kaffen over bål, hvis I er til et lidt vildere eventyr.

Lav mad over bål
Det er ikke nødvendigvis kompliceret at lave mad over bål. Du kan forberede det hele hjemmefra, så det eneste, du skal bruge, er en gryde eller pande, der kan tåle bålets flammer, skåle at spise af og så et bål eller trangia. Naturstyrelsen har en række bålpladser rundtom i landet – ellers kan et bål i haven sagtens gøre det. Der findes mange bøger med bålmad, ellers kig i dit medlemsmagasin, hvor vi bringer lækre og nemme bålopskrifter.

Tag på mørkevandring
Mørket gemmer på et væld af skønne oplevelser. Desværre er vi ikke længere vant til mørke på grund af den massive lysforurening, som byerne har medført. Men vi har brug for mørke for at opretholde vores døgnrytme, så prøv enten selv at gå en tur i mørket, eller opsøg en af de guidede mørkevandringer, der findes rundtomkring. ’Mørkemanifestet’ af den svenske forsker Johan Eklöf giver inspirerende viden om mørke, og hvorfor det er vigtigt for os.

Foto: Mads Tolstrup

6 råd, når du skal se på stjerner

1. Tjek årstid og kalender

Nattehimlen er mørkest fra det sene efterår til tidligt forår. Fra august til november er Mælkevejen mest synlig, og intensiteten af stjerner dermed højest. Det er også værd at holde øje med kalenderen i forhold til meteorstorme, hvor der er mange stjerneskud. Den næste meteorstorm er 6. maj, hvor du kan opleve op mod 120 stjerneskud i timen.

2. Tjek vejret – og månen

Det skal være klart, så tag ud en aften eller nat, hvor det ikke er overskyet. Himlen ses også bedst, når månen ikke lyser for kraftigt. Så tjek en månekalender, det bedste kig får du ved nymåne.

3. Hold varmen

Det er vigtigt at huske varmt tøj og noget at sidde på. For du kommer til at sidde stille i noget tid. Pak dig ind i tæpper eller en dyne, og tag også gerne noget varmt at drikke og nogle gode snacks med.

4. Pas på lys

Hvis du skal bruge lys til at finde vej, så medbring en rød lygte, den ødelægger ikke dit nattesyn. Når du har fundet dig til rette, så sluk alt lys – også din telefon. Dine øjne skal vænne sig til mørket, det tager cirka 15-20 minutter.

5. Find ro

Tag en halv til en hel times pause fra alting – også telefonen – og brug turen på at finde ind til den ro, som stjernehimlen kan give dig. Sæt eller læg dig ned, og lad blikket falde til ro på himlen.

6. Medbring kikkert

Har du mulighed for det, så tag en kikkert eller et teleskop med, så kan du se elementerne på himlen tydeligere.

Artiklen er oprindeligt bragt i Natur og Miljø, marts 2024.

Modtag Natur og Miljø i din postkasse

- og støt samtidig en god sag